Admitere la Arhitectură 2025. Proba portofoliului ar putea fi eliminată, spune rectorul Universității „Ion Mincu” din București. Marian Moiceanu: Nu putem controla originea lucrărilor. Fără a face procese de intenție, vedem că există o industrie a portofoliilor cumpărate

14.626 de vizualizări
Marian Moiceanu / Foto: Grigore Popescu – AGERPRES Foto
Proba portofoliului de desene și schițe, care în acest an a avut o pondere de 10% în calculul mediei de admitere la Facultatea de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București, ar putea fi eliminată în 2025. Rectorul Marian Moiceanu spune că la nivelul conducerii facultăților se ia în calcul această modificare.

Eliminarea probei de evaluare a portofoliului pregătit de candidat cu 12 planșe realizate pentru diverse teme vine în contextul în care profesorii de la comisiile de admitere observă în ultimii ani diferențe din ce în ce mai mari între planșele de la proba practică susținută la universitate și planșele pregătite din timp de candidați, explică rectorul Moiceanu pentru Edupedu.ro.

„Văzând ce se întâmplă în piață și văzând discrepanțe enorme între ce a desenat un candidat în 3 ore la probă și cât de bine este desenat portofoliul, cred că anul care vine o să propunem în senatul universitar și decanilor să scoatem din probă portofoliul. Nu putem controla paternitatea, originea lui. Discrepanțele sunt foarte mari. Se pare că a devenit o industrie de făcut portofolii, mai sunt și meditatorii care practic denaturează rezultatele așteptate (…)”, a spus Marian Moiceanu.

Rectorul de la Ion Mincu a continuat: „Astfel noi am acordat 10% pondere portofoliului în acest an – am avut 30% Bacalaureat și 60% proba în prezența noastră. [De aici] și așteptările prea mari ale candidaților și părinților, categoric. Încă o dată, nu fac procese de intenție. Dar un absolvent de liceu care își comandă portofoliul și îl mai arată și părinților, este apoi dezamăgit și i se spune «dar cum să pici, că aveai niște lucrări geniale»… El a luat în acest an doar un punct din 10”.

Întrebat ce ponderi vor rămâne pentru Bacalaureat și proba practică în condițiile în care s-ar elimina proba portofoliului, rectorul UAUIM a spus: „Probabil rămân 30% și 70%”. Moiceanu a subliniat importanța luării în calcul a bacalaureatului pentru că, susține acesta, este o evaluare obiectivă la nivel național și acuratețea ei este de încredere:

  • Plus că bacalaureatul este iarăși important. Timp de ani de zile liceanul respectiv a fost verificat și la finalul lui dă un examen în sistem instituțional. Acuratețea notei o considerăm în regulă, este o evaluare care poate fi luată drept reper pentru admiteri. Acum au fost și voci care au spus că un Bacalaureat de 9,50 din țară nu se poate compara cu unul de 9,50 din București, dar este doar o apreciere subiectivă”.
  • „Notele obținute la Bacalaureat vin în sistem organizat, sunt într-o platformă, este și ușor oricum de lucrat cu ele, deci nu cred că propunerile decanilor vor fi pentru diminuarea ponderii examenului de Bacalaureat”.

Amintim că, săptămâna trecută, au fost semnalate nereguli la admiterea de la Facultatea de Arhitectură, unde notele au fost inițial afișate necorespunzător în dreptul numelor candidaților, după o eroare tehnică, după cum susținea Universitatea.

Una din nemulțumirile candidaților și părinților a fost și faptul că cei care concurează pentru un loc la Facultatea de Arhitectură nu primesc separat și punctajul acordat pentru portofoliu, care contează 10% din media de admitere. Marian Moiceanu a explicat atunci:

„Media generală la noi este 30% Bacalaureat și 70% portofoliu plus lucrare predată în fața noastră la universitate. Metodologia prevede ca procentul pentru portofoliu este stabilit de dimineață în ziua probei în funcție de dificultatea subiectului de concurs pentru planșă. Noi când am jurizat împreună portofoliile și planșele am descoperit în multe situații că portofoliile sunt mult, mult, mult mai bune decât planșele pe care le-au făcut copiii pe loc. E o piață în România și am observat lucrul acesta – menționez, să nu se înțeleagă că fac procese de intenție – și de aceea am hotărât ca anul acesta portofoliul este 10%, iar planșa făcută de față cu noi să fie 60%”.

Acum 5 zile, corpul de control al ministrei Educației a fost trimis la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, după ce Ligia Deca s-a întâlnit cu părinți nemulțumiți de nereguli.

Citește și:
Surse: Corpul de control al ministrei Educației, trimis la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, după ce Ligia Deca s-a întâlnit cu părinți nemulțumiți de neregulile de la admitere
Candidați la Arhitectură și părinți stau la coadă să-și vadă planșele de concurs, la Universitatea Ion Mincu, după reafișarea rezultatelor / Rectorul Moiceanu: Ei pot verifica notele de pe lucrări, sunt cele corecte. O eroare la transcriere a decalat punctajele inițiale
Nereguli la admiterea 2024 la Arhitectură, la Universitatea Ion Mincu din București. Rezultatele au fost publicate din nou marți, 23 iulie, după erori informatice la preluarea notelor – UPDATE / Zeci de părinți protestează

9 comments
  1. Copilul meu a stat nedormita nopți la rand pentru a termina acel portofoliu. Mi sa rupt sufletul de cât a plâns ptr ca a fost respinsa. Nu o laud cai copilul meu dar are mâini de aur se dedica cu toată inima lucrărilor a încercat trei ani la rand și degeaba. Portofoliu este punctat foarte puțin. Păcat ca nu luați în considerare talentul adevărat. Sunt foarte dezamăgită de d-voastră.

  2. UAIM – ul a încăput pe mana unor neterminati! Erori grosolane în redactarea și evaluarea subiectelor în ultimii 5 ani , lipsa de transparenta, obrăznicie în relația cu studentul ! Fiecare catedra este populata de cumetrii , nepoți, gineri, nurori , niște agramați obraznici ținuți în brate de mumiile din arborele lor genealogic .
    O universitate care în 6 ani te învață NIMIC !
    Admiși peste capacitatea din amfiteatre , vara + 40 C în sălile de examinare , fără sa aibă bunul simt sa pună la dispoziția studentului aspirant o sticla de apa , sticla pe care ar putea – o obține ca și sponsorizare , dacă le -ar pasa.
    iarna frig de îngheață șobolanii sub calorifere , și da , nu este gluma , căutați în presa vremii .
    jos labele de pe învățământul romanesc , neispravitilor

  3. Salut aceasta initiativa de a elimina mapa/portofiliul candidatilor unde,deseori intervine mana dnlui prof.cu care candidatul a facut pregatire in prealabil!
    Probele practice sunt edificatoare,acolo se evalueza competentele candidatilor dobandite,limbajul specific asumat anterior si emotia artistica ,tehnica!

  4. Problema cu portofoliile este inselatoare din mai multe puncte de vedere ca acestea toate sunt facute in interiorul castei cu profesori coordonatori tot de acolo de la ei … Ei le fac, ei le “puncteaza” si tot ei le apreciaza subiectiva dupa cum este ciclul lunar sau evenimentele internationale !!! Ne asteptam acum la un val nou de emigranti musulmani care se pare ca aduc “ceva” nou care se pliaxa cumva cu ciclul lunar … In fine, acolo trebuie eliminat subiectivismul prin elaboratea unor baremuri clare (care se pot face si defini corect si coerent, obiectiv !!!) de care cadrele didactice aflate in orice perioada a lunii sa se tina corect, obiectiv si profesionist ! Nu este imposibil si este singura posibilitate sa se faca o notare obiectiva si corecta ca altfel distrug visele si talentul multor tineri mult mai valorosi decat ce au ajuns ei sa admita si sa scoata la final … A, si sa se secretizeze si numele candidatilor ca se pare ca unelE cadre didactice reactioneaza la nume exotice promitatoare de cine stie ce !!!

  5. Nu stiu ce legatura are cu politicul (desi toti sunt impusi politic iar meseria asta este inerent supusa presiunilor dinspre politic !) dar ce pot sa spun cu certitudine este ca aprecierea muncii si lucrarilor de acolo de la Arhitectura se face intr.o maniera subiectiva si mai nou discriminatorie in sens invers adica se supraapreciaza femeile si emigrantii !!! Inexistenta unui barem minim de notare este o chestiune incredibila si de neacceptat intr.un sistem de certificate oricare ar fi el … Punctarea si in final notarea nu se poate face decat raportandu.te la ceva, la o “unitate de masura”, fara de care nu exista notiunea de punctarea !!! Cat priveste industria de pregatire si producere de planse si portofolii ea este compusa in principal din caderele didactice de acolo care acum trebuie sa se reorienteze … dar vor face in continuare pregatire la greu in casta lor inchisa si subiectiva si distrugatoare de vise si sperante ale unor tineri cu adevarat buni ! Poate nu stiu ce inseamna aceea punctare/masurare dar nici nu vor … Pe vremuri era si o vorba: daca erau mai destepti se faceau ingineri iar daca erau mai talentati se faceau artisti !!! Asa de final si administrativ (nu profesional ca acolo sunt “beton” …) d.nul decan ar putea sa raspunda la banii luati de la studenti pentru legitimatiile de acces in cladirea universitatii in situatia in care sistemul “electronic” nu a functionat decat asa festiv dar taxele se luau annual !!!

  6. Acum 33 de ani am dat și eu admitere la arhitectură. Ce îmi amintesc acum sunt emoțiile imense în așteptarea rezultatului. Nu vreau să știu ce este în sufletul cuiva care se vede admis doar ca să afle după câteva zile că este respins! Ai toată simpatia mea legată de această situație ca și restul candidaților care au fost supuși unor emoții inutile!
    Nu am vreo legătură cu Școala, dar îl cunosc pe Domnul Moiceanu, am și vorbit despre asta cu Dumnealui și pot să te asigur că regretă foarte mult situația creată și nu-și dorește nimic altceva decât să atragă cei mai buni copii. Ce i-am reproșat eu Domnului Moiceanu este că în declarațiile date s-a axat prea mult pe explicațiile tehnice și prea puțin pe suferințele provocate vouă și familiilor voastre.
    Ai dat numărul de concurs supraveghetorilor pentru ca, după notare, să știe a cui este lucrarea notată cu 10, 3, sau 9. 🙂
    Te mai pot asigura că toți arhitecții cu care am vorbit sunt scandalizați că tocmai în Școala noastră s-a întâmplat așa ceva și gândurile noastre s-au îndreptat către voi!
    Îți doresc mult succes anul viitor!

  7. Bună seara, sunt unul dintre candidații care a fost mai întâi admis, iar după aceea, respins.Il putem întreba pe dl. Moiceanu de ce supraveghetorii mi-au la asta bilețelul cu numele și numarul de concurs pe planșeta ? Planșele au fost desecretizate înainte de a fi secretizate.De altfel, dl. Moiceanu face aceste greseli in an electoral.Mi-a soptit o păsărica ca a fost pe lista scurta a unui partid pentru o primărie de sector.🙃

  8. Poate intr-o oarecare măsură aveți dreptate în privința portofoliilor, am văzut și eu la unii copiii câteva planșe ce par create pe calculator nu de mana omului însă va asigur ca multe sunt făcute chiar de acești copiii care poate nu au reușit sa fie admiși. Pierdeți din vedere un lucru esențial: acele portofolii se realizeaza în luni de munca, cu corecturi peste corecturi, nu in 3 ore cât durează examenul. Din acest motiv sunt discrepante între portofolii și plansa de examen. Inca un lucru care face diferența este acela ca sunt 2 categorii de candidați: cei proveniți de la licee de arta, care au portofolii waw și cei proveniti din restul liceelor care fac pregatire câte 1-3 ani și nu au cum sa ajungă la acel nivel , însă nu înseamnă că sunt mai puțin pregătiți, doar ca nu deseneaza la fel de frumos. Poate ca eliminarea lor este o idee buna, în loc sa muncească atâtea luni la ele ca apoi dvs sa nu le luati în seama mai bine fac exerciții și astfel vor fi mai bine antrenați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Șeful sindicatului USLIP Iași „rupe” prietenia cu fostul sindicalist Liviu Pop: De unde vor apărea cele 60.000 de locuri de muncă? Profesorii disponibilizați se vor transforma în bucătari și personal de servire?

Într-un mesaj cu puternic caracter personal, liderul sindicatului USLIP Iași, Laviuniu Lăcustă, îi reproșează ”fostului” său „prieten și coleg de luptă sindicală”, senatorul PSD, Liviu Marian Pop, faptul că 40.000…
Vezi articolul

LISTA Ministerul Educației a ales cele 329 de școli care vor pilota testarea standardizată până la finalul anului școlar 2021-2022, pentru elevii tuturor claselor, mai puțin cele din anii terminali

Potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial, vineri, seara “la nivelul fiecărui județ/sector al municipiului București, pilotarea evaluării standardizate se va organiza în câte 7 unități de învățământ, incluzând…
Vezi articolul

Vasile Dîncu: În zilele următoare, pe măsură ce sunt distruse oraşele din Ucraina, vine o populaţie săracă, iar aceasta va rămâne pe teritoriul României / Lucrăm cu Ministerul Educaţiei să vedem ce facem cu copiii

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi că autorităţile române sunt pregătite pentru un val mai mare de refugiaţi din Ucraina, fiind vorba de o populaţie săracă, iar aceasta…
Vezi articolul