Admiterea la Medicină 2024. Noutate la UMFCD: studenții care intră la buget vor rămâne pe locurile fără taxă până termină studiile, dacă sunt integraliști / Măsura „ar îmbunătăți foarte mult relațiile dintre studenți”, marcate de competiție și stres, spune prorectorul Valentina Uivaroși

116.308 vizualizări
Foto: Simion Mechno / Agerpres Foto
Studenții care vor fi admiși pe locuri bugetate, după examenul de admitere din iulie 2024 de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București, vor rămâne „la stat” până la finalizarea studiilor, potrivit unei noi reguli aprobate de Senatul Universitar. Informația a fost confirmată de prorectorul Valentina Uivaroși pentru Edupedu.ro, care a explicat că există condiția de a fi integralist. Și că, de asemenea, regula se aplică și pentru studenții admiși la taxă, care rămân și ei, de regulă, sub aceeași formă de finanțare a studiilor.

Noua prevedere este menționată în documentul cu cifra de școlarizare pentru admiterea la studii de licență 2024, publicat de UMFCD, și ar urma „să îmbunătățească foarte mult relațiile dintre studenți”, marcate de competiție și stres, după cum spune prorectorul Valentina Uivaroși.

Decizia se va aplica pentru studenții din anul I din anul universitar viitor, adică 2024-2025, pentru studenții din anii II-VI fiind valabilă în continuare modalitatea de reclasificare din prezent.

Uivaroși a spus că schimbarea provine din posibilitatea lăsată de noua lege a învățământului superior 199/2023 ca universitățile să aprobe prin senatul universitar cum se poate modifica statutul de student cu taxă.

  • Noi am hotărât că de regulă se menține statutul de student cu taxă pe toată perioada studiilor, dar în condițiile în care se vacantează locuri de la bugetul de stat prin retragere de la studii, prin transfer, prin repetenție, acele locuri vor fi ocupate de studenții de la taxă cu cele mai bune performanțe. Este tot un fel de reclasificare, dar doar pe locurile care se vacantează de la buget”.

Iată explicațiile prorectorului referitoare la cadrul legal al modificării:

„Această prevedere referitoare la învățământul superior cu taxă pe lângă locurile finanțate de stat a fost introdusă prin ordonanța de urgență (OUG) 133 din anul 2000. Conform acelei OUG, în fiecare an se făcea reclasificarea studenților pe locurile cu finanțare de la buget și pe locurile cu taxă.

Această OUG a fost aprobată prin legea 441 în anul 2001, dar cu o modificare: se făcea reclasificarea studenților doar pentru locurile vacantate de la buget. Deci pentru locurile care se eliberau prin transfer, prin repetenție și așa mai departe.

Apoi, prin legea educației naționale 1/2011, prevederea referitoare la statutul studenților cu taxă era următoarea: statutul studenților cu taxă se modifică în condițiile stabilite de senatul instituției de învățământ universitar. Noi în temeiul acestei prevederi a legii 1/2011 am continuat cu reclasificarea anuală a studenților.

În prezent, pe legea învățământului superior 199/2023 avem următoarele modificări: nu mai apare această prevedere că statutul studenților cu taxă se modifică în condițiile stabilite de senatul instituției de învățământ universitar, însă la articolul 148, alineatul 2, prevederea este următoarea:

  • Învățământul superior este gratuit pentru cifra de școlarizare aprobată anual de la Guvern și cu taxă în condițiile legii. Instituțiile de învățământ superior pot acorda din bugetul propriu granturi de școlarizare la toate nivelurile și ciclurile de învățământ.

Totodată, legea 199/2023, abrogă OUG 133 care făcea referire la reclasificare. La articolul 260, legea 199/2023, abrogă OUG 133 și legea de aprobare a OUG 133. Prin urmare, este la latitudinea senatului universitar cum se modifică statutul de student cu taxă.

Noi am hotărât că de regulă se menține statutul de student cu taxă pe toată perioada studiilor, dar în condițiile în care se vacantează locuri de la bugetul de stat prin retragere de la studii, prin transfer, prin repetenție, acele locuri vor fi ocupate de studenții de la taxă cu cele mai bune performanțe. Este tot un fel de reclasificare, dar doar pe locurile care se vacantează de la buget”, a declarat prorectorul UMFCD pentru Edupedu.ro.

„Pentru studenții de la taxă avem alte mecanisme de stimulare a performanței. Ei pot primi burse și din fondul universității, cazuri sociale, li se poate compensa taxa de studiu. Avem mecanisme pentru a susține studenții cu performanțe bune și studenții cu dificultăți materiale”, a adăugat Uivaroși.

Nici statutul de buget nu este veșnic pentru că dacă studentul nu este integralist, condiție să promovezi dintr-un an în altul, va repeta anul și automat pierd locul de la buget. Trec prin repetenție la taxă”, a subliniat prorectorul UMFCD pentru învățământul universitar de licență și masterat.

Studenții „au spus că fiecare vede în celălalt un competitor și nu este normal”

Uivaroși a venit și cu câteva argumente prezentate conducerii UMFCD de către reprezentanții studenților: „Prin reprezentanții studenților ne-au fost transmise o serie de nemulțumiri ale studenților care au trecut prin procesul de reclasificare, legate de faptul că atmosfera între ei este foarte proastă: nu comunică, totul s-a transformat într-o competiție pentru note. Era un stres foarte mare, o presiune enormă.

Performanța nu va avea de suferit, iar studenții vor învăța pentru burse indiferent dacă sunt la taxă sau la buget (…) Ar îmbunătăți foarte mult relațiile dintre studenți. Ei au spus că fiecare vede în celălalt un competitor și nu este normal. Vrem să schimbăm centrul de greutate, să fie în competiție cu ei înșiși”.

Iar modificarea se aplică pentru studenții care intră în anul I în 2024. Pentru cei din anii II-VI, rămâne reclasificarea, a continuat Valentina Uivaroși.

Prorectorul a mai spus că această nouă regulă pentru studenți va ajuta și la urmărirea mai bună a mobilității studenților, mai ales că „potrivit noii metodologii de mobilitate academică apărută de o lună de zile suntem obligați să monitorizăm mobilitățile studenților doctoranzi”.

Admiterea, neschimbată în 2024: examen la biologie și chimie sau fizică

Uivaroși a mai spus că în acest an admiterea la medicină va consta în proba obligatorie la biologie și proba la alegere dintre chimie și fizică. Întrebată de posibilitatea de a introduce examen obligatoriu de fizică, prorectorul a spus: „A fost la un moment dat o discuție să fie o probă de chimie și de fizică, dar nu, au rămas două probe”.

Valentina Uivaroși a adăugat că o noutate în acest an este triplarea, de la 10, a numărului de locuri pentru studenții cu dizabilități.


22 comments
  1. Discriminatoriu oricum.
    și daca tot e schimbată ordonanța/ legea, de ce ar fi aplicata doar pentru anul 1 și nu pentru toți anii?
    Pentru anii 2-6 nu există stres și competiție?

  2. Nu este OK să depindă viitorul cuiva de un singur examen. Așa vor fi descurajate femeile să practice medicina, pentru că ele pot avea menstruație în zilele examenului de admitere și pot lua note mici, pentru ca apoi să strălucească în sesiunile de la facultate.

    Dacă sunt deja la cu taxă si nu pot ajunge la buget, multe vor abandona facultatea. Medicina este cea mai scumpa facultate, taxa fiind inaccesibila chiar și unor familii cu venituri peste medie.

    1. A fost o dată ca niciodată, când exista

      1. concurs de admitere în liceu (un singur liceu, unde alegeai de la bun început că vrei să mergi)

      2. concurs de admitere la facultate (singura condiție era să ai diploma de bacalaureat, nu conta media examenului respectiv.)

      Și competiția îi motiva pe elevi să muncească constant, de la clasele de gimnaziu și liceu până în facultate, că altfel ajungeau la sapă (și nu e nicio rușine munca necalificată, dacă o dorești. Pentru cine dorea mai mult, era nevoie de efort.)

      De acolo am ajuns în prezent la concurs-examen de admitere în liceu, unde intri și cu media 1 la un liceu tehnologic prăpădit, și apoi la admitere pe bază de dosar la majoritatea facultăților, transformând deci bacalaureatul într-un alt concurs-examen.

      Când o facultate căutată organizează concurs de admitere… vai și jale! Când sunt stricți, de ce sunt stricți. Când nu sunt stricți, de ce nu sunt stricți?! Când sunt pe la mijloc… vai, există tocilari și piloși. Când încearcă să-i motiveze pe cei de la buget să rămână la buget (condiția e să fie integraliști) cică sunt demotivați cei de la taxă…

      Și eu care credeam că oamenii ăștia vor să devină medici și oricum vor învăța de vor rupe cărțile…

  3. Totul e făcut in bataie de joc, pentru a distruge competitia, si, deci, calitatea invatamantului. Cea mai proasta decizie. E buna pentru pilosi.

  4. O tâmpenie. De ce sa scoateti competitia si de la Medicină, cea mai grea facultate? In acest caz, studentii de la buget nu vor msi invata cu zel, ca raman oricum la buget. Cei de la taxa, nu vor invata nici ei prea mult, ca oricum nu pot trece la buget. Regula asta e pentru pilosi.

  5. Nu este o decizie corectă, doar pentru și așa “stresatii ” piloși care oricum aveau asigurat locul. Trebuie să rămână competiție, să poată învață cu mai mult interes ,știind că poate avansa pe locurile de la buget. Așa cu această certitudine că rămân unde “au fost puși ” toți cei 6 ani ….ce sa se streseze să mai învețe. Chiar este foarte important să facem ceva să nu se aplice această decizie total eronată și discriminatorie, în nici un caz nu ii va apropia pe studenți ba dimpotrivă, ce este junglă între ei, ce se va face…

  6. Adică, dacă în anii de studiu ești foarte bun și ai medie de “buget” nu poți să treci pt ca ai avut o zi mai slabă la admitere.
    Compari munca de 6 ani cu un concurs.
    Poate fi așa, dar cum îl vei motiva pe student să învețe după ce a intrat.
    Vedeți doar vârful nasului, nu efectele pe termen lung.

    Care este de fapt motivul din spatele acestei decizii?
    Păstrarea cifrelor de școlarizare, ca să aibă facultatea asigurat un buget pe baza numărului de studenți. Dar nu performanță.

    Vorbiți de stres… cat de rezilienti sunt elevii și studenții de azi? Se pot concentra 15 minute iar apoi trag din telefon tot ce se postează de oricine ne.
    Puneți biblioteca la bătaie și învățați serios, nu vă culcați pe urechea ca am intrat la buget și gata, o să ajung la final fără nicio grijă sau cu note minime.

  7. Păcat insa de cei de la taxa,care indiferent cât de bine învață ,vor avea șanse aproape nule sa treacă la buget .

  8. chimie s-au fizică chimie si fizică, bun dar nu trebuie sa fie anunțată schimbarea cu minim 4 – 5 inainte ? Fiindca altfel apare ca si o capcană pentru nepilosi .

  9. Mi se pare o porcarie. Dacă un copil nu are sansa sa intre la buget la admitere, nu mai are nici o sansa 6 ani de scoala ? Poate nu au părinții bani sa ii plătească facultatea atatia ani.

  10. Un integralist de la buget poate sa aibă și numai 5 pe linie, nu se va mai stresa sa ia mai mult dacă știe ca nu își va pierde locul. Și tot așa, unul de la taxa poate sa aibă 5 pe linie, nu se va mai stresa sa ia mai mult dacă știe ca nu are nimic de câștigat. Si uite asa, vom avea numai medici integraliști și fericiți de a fi doar “în competiție cu ei insisi”. Nu vor mai lupta pentru rezultate decât cei care vor sa plece din tara. O fi bine…? O fi rău…?

    1. O decizie GREȘITĂ! Admis pe ultimele locuri (cu taxa) fără pregatire suplimentară-meditații, anul I ajunge printre primii 130( fără taxa), anul II ajunge printre primii 40( fără taxa și BURSA DE MERIT), așteptăm clasamentul anului III . Asta înseamnă MOTIVAȚIE.

  11. Interesanta abordare ! Le datorați cel puțin scuze studenților din anii trecuți supuși acestui stres , acestei presiuni !

  12. Prea târziu v-ați aliniat cu alte universitati. La umfcd cel mai greu examen de admitere, cel mai greu de suportat cei 6 ani,pe când în alte centre nu era nevoie de atâta încordare. Păcat de copiii care au trecut prin aceasta facultate.

  13. Minunat!Competiția trebuie sa fie 0.Sa nu ii strsam cum vor fi în viata adevărată și la locul de muncă adevărat. Ii crestem intr-o lume utopica și apoi ne miram de ce rezulta de aici!

    1. Tocmai, că ăia stresați și care învață într-un mediu competițional sunt căutați peste hotare și pleacă cu nemiluita. Pe cei nestresați și cu creieru’ odhnit îi lasă românilor să se spele pe cap cu incompetența lor și să le umfle buzunarele .? Mă mirăm să scoată slugile care ne conduc vreo lege prin care se stabilească o relație contractuală de 15-20de ani între cei care termină medicina la “fără taxe” și Statul Român care-l susține financiar si îl formează profesional. Văd că unii se plâng că învață mult “bieții ” studenți mediciniști. Să-și aleagă facultăți care prin natura lor nu fac victime umane, că nu suntem cobaii lor….sau nu peste tot au spăguța asigurată?

  14. dar ce presiune va fi la admitere…
    SI da , e adevărat , se manca intre ei , se calca in picioare la propriu , sunt divizați , anxiosi , multi clachează fizic și mai ales psihic , nu se mai leagă prietenii , nu se mai casatoresc , fumează mult , consuma alcool și iarba ca sa se calmeze. ne a imbolnavit natiunea , concurenta și competiția salbatica.
    in plus cei cu bani , cumpăra examenele , totul se vinde , grile , posturi , totul e de vânzare.
    daca pâna și la clasa zero se fac trieri și calificări și validari peste validari cu punctaje și concurs de “dosare” .. populația a scăzut anul acesta cu 80000 de nou nascuți mai puțin decat anul trecut și ministerul face trieri peste trieri. santem cu capul .

    1. Si ce e rau daca exista competitie?
      Si pe vremea lui Ceasca era competitie pentru note mari ca sa nu fii repartizat “la țară”.
      Si la noi a fost la fel, noroc c-a venit revolutia si s-a bagat rezidentiatul
      si aici repartitia pe specialitati s-a facut dupa note.Primele ocupate au fost medicina interna, chirurgia si ortopedia.

      Nu vad care e impedimentul competitiei mai ales in facultate. Medicina se studiaza individual si se practica individual.
      Responsabilitatea ultimă in cele mai multe cazuri se opreste la doctorul care trateaza.
      Competitia in the real life este pentru numarul de pacienti , bunul nume al doctorului in fatza pacientilor, care de-aia vin la el, si in general pentru bani.

      Satisfactia profesionala o simt foarte putini daca luam drept criteriu un medic den Prof Dr Pesamosca ….

      Exista un roman foarte bun scris de Lloyd C Douglas, se numeste Obstacole.

      Recomand.

      1. sunt multe de spus. e greu și mult de povestit .
        competiția nu e reală aici e pb.
        cei buni și f buni clachează psihic pt că cei cu bani pile fac rost de :
        – grupe speciale copii numai de medici unde se cumpăra grile
        – grupe cu bani valuta , chipurile pt studenți străini dar sunt mai multi romani acolo.
        – rezidentiat pe post daca taticu ‘ e sef de sectie pe undeva
        – daca nu iau rezi , se înscriu la doctorat SI primesc post de asistent daca tati sau mami sunt cadre didactice in UMF..
        Raman restul amaritilor sa se calce in picioare pt un loc la buget.
        daca intelegi aici e competitiva , intre amarati…
        urmează un rezi , facut garzi in draci , indrumatori de rezi cu istericale , umilințe , abuzuri ..
        urmează examenul de specialitate apoi la 4000 de rezidenti se scot 100 de locuri , pe care intra cine trebuie. restul iau calea apusului..
        deci competitiva e inutila. nu suntem noi romanii beneficiarii acestei competiții. noi plătim taxe din care se pregătesc acesti medici ” competitivi” care iau calea occidentului din motive de disperare.
        o mare parte incep un al doilea rezi in speranta de mai bine.
        multi sunt pe alcool , droguri / antidepresive ca sa faca fata acestui tavalug. nu și fac planuri , nu se casatoresc , nu fac copii , nu au casa , nu au serviciu stabil.
        alta intrebare !?

        1. Sa știi ca toti intelectualii au ajuns asa ,e ca o boala colectivă:psihopați fac jocurile și ce normali abia rezistă. În acest moment e lumea lor și noi trăim în ea.Peste tot e corupția foarte mare și liber la prostie și presiunea groaznica este pe noi,intelectualii.
          Un denunț la DNA ar fi magic.Ar fi ca descantecul lui Mama Omida care le rezolva pe toate.
          Știi cum își bea cafeaua DNA-ul?Cu lacrimi de inculpat.

        2. Dacă ai face un denunț, ce?Oricum esti pe antidepresive.Oricum ti-au facut viata zob.Oricum pleci.Macar fa-i sa simtă cum este sa fie acolo unde le este locul.Faci denuntul frumos,pui dovezi la dosarel și nu au ei relații peste tot.Cand tu vei fi la aeroport DNA va începe sa le înregistreze tot și pulsul și pisica și șoricelul familiei,tot,tot,tot si cand vor dormi le vor inregistra visele sa vada daca e coruptie si mita si acolo.Succes!!Nu-ti fie frica,nu au ce sa-ti mai facă dacă lucrurile stau asa de rău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare / Majorarea promisă de 25% reprezintă de fapt 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare, față de nivelul din OUG 53/2023

Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare, potrivit proiectului pus…
Vezi articolul

Niciun elev din România nu mai primește mâncare la școală în programul „Masa caldă“, deși am intrat în a treia săptămână de școală. Guvernul a alocat bani doar până în iunie, iar secretarul de stat Florian Lixandru anunță că Ministerul Educației abia acum pregătește normele de aplicare, cu bani rămași din perioada grevei profesorilor, pentru septembrie-decembrie

Niciun elev din România nu a primit Masa caldă în școală de pe 11 septembrie de când au început cursurile acestui an școlar. Abia în aceste zile se lucrează la…
Vezi articolul

Competențe digitale BAC 2024: Candidații sunt programați la probă pe 19-21 iunie, de la ora 13:00. Internetul este tăiat după primele 15 minute / Câte puncte trebuie să obții pentru nivelul „utilizator experimentat” – procedură

Proba de competențe digitale din cadrul Bac 2024 este desfășurată de miercuri, 19 iunie, până vineri, 21 iunie, conform calendarului de examen – sesiunea de vară și după cum realizează…
Vezi articolul