Actrița Maia Morgenstern face apel la societatea civilă să se mobilizeze în susținerea profesorilor, care luni încep prima grevă generală din istoria ultimilor 18 ani. „Dragi înalte conștiințe civice! […] Dumneavoastră, pe care nu vă rabdă inima să tăceți în fața unei nedreptăți… Dumneavoastră ce părere aveți? Unde sunteți?”, spune directoarea Teatrului Evreiesc de Stat. Morgenstern anunță că susține demersul profesorilor și le susține revendicările.
- Amintim că profesorii intră luni, 22 mai 2023, în grevă generală pe termen nelimitat, cerând majorarea salariilor, în contextul în care salariul unui profesor debutant este de 2.400 de lei.
„Părinții mei au fost profesori, copiii mei vor deveni (poate) profesori. Prietenii mei cei mai buni sunt profesori. Profesori de copii, de adolescenți. La rândul meu aș fi vrut să devin profesor. N-am reușit. Este o meserie grea, o profesie de o responsabilitate… necuantificabilă. Nu se poate măsura. Nu se poate. Cum nu se poate măsura nici recunoștința și respectul pe care trebuie să-l purtăm celor ce ne învață copiii, îi educă, transmit mai departe – din generație în generație – cunoașterea. Educația. Cultura.
Ei, profesorii, îi formează pe copiii noștri. Școala. Profesorii. Ar trebui să le arătăm întreaga noastră prețuire, dragoste și respect. Așa ar trebui. Așa trebuie. Așa simt. Le sunt alături și voi mulțumi din tot sufletul profesorilor, educatorilor, dascălilor ce au fost alături de copii, de elevi, dar, mai ales alături de noi. De părinți. Părinți! Părinți uneori neputincioși, părinți depășiți, nu de puține ori, depășiți de situație, de noile cerințe, de noile metode de predare, de… de greutățile vieții”, le transmite, printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, actrița Maia Morgenstern profesorilor, cu o zi înainte de debutul grevei generale din educație, la care sindicatele au anunțat că vor participa peste 150.000 de profesori. Directoarea Teatrului Evreiesc de Stat le-a spus profesorilor: „Vă sunt alături și vă susțin în revendicările voastre!”.
„Vă mulțumesc din toată inima. Vă mulțumesc pentru răbdare și tenacitate. Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc! Da, știu, auziți aceste fraze (frumoase) în fiecare an, la serbarea de sfârșit, înainte de vacanța mare. Da, știu, se lasă cu flori, bomboane, plânsete și îmbrățișări!
Vă iubiiiiim! Da, știu contează, dar nu-i destul. Trebuie acționat concret. Vă sunt alături și vă susțin în revendicările voastre!”, spune cunoscuta actriță.
Informații de background – Care sunt revendicările sindicatelor din educație și motivele grevei generale
Revendicările principale ale sindicatelor, transmise în informările către Guvern, sunt următoarele:
„Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea
concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației”.
4 comments
Și noi, părinții, ca și parte a societății civile, ne întrebam unde au fost acești lideri sindicali când s-a acceptat acest buget rușinos de mic pentru educație? Cum de s-a tolerat afirmația doamnei Ministru al Educației ca bugetul este suficient? Și cum de s-a găsit ca metoda de negociere a Sindicatelor suspendarea orelor tocmai pentru aceste generații care au trecut și prin pandemie, unde România a fost fruntașă prin absenteismul în educație? Și noi ne întrebam cum se face ca avem cel mai scurt an școlar din toată Europa, pe care îl scurtam acum suplimentar. Cum toate aceste lipsuri nu s-au făcut auzite pana acum? Oricât de îndreptățite sunt aceste cereri, va gândiți poate ca economic ,maceasta va însemna o îndatorare a României cu dobânzi semnificative, care vor trebui plătite fix de copii care astăzi nu se duc la școală? Sigur ca trebuia un plan și trebuia prins în Buget, însă întreb, fără sa aștept răspuns, unde a fost masa profesorala când s-a făcut bugetul și care este vina copiilor? Sistemul trebuie refăcut din temelie, însă fără plan de construcție și cereri de copil de grădiniță de tipul “Eu vreau! Nu ma interesează cum și de unde! ” dovedesc imaturitatea noastră a tuturor.
Si eu sunt un parinte ingrijorat si sunt de acord cu tine pana la un punct, dar asa cum s-au gasit bani pentru parlamentari, pentru primari, grefieri, judecatori, medici, pensii speciale…. cred ca ar trebui sa se faca un efort si pentru profesori. Au niste salarii foarte mici si tinerii nu raman in sistem, dupa un an, doi pleaca… Copilul meu este in clasa a VI-a si este la a doua profesoara de romana: prima profesoara fiind o tanara, in primul an de invatamant, nu a rezistat; a doua este pensionara si nu va mai veni din toamna… Trebuie sa motivezi oamenii competenti, altfel vei atrage doar lenesii in cautarea unui loc caldut…
Sistemul trebuie refacut din temelie, de acord. Am semnat atat de multe petitii pentru invatamant si nu s-a rezolat nimic… poate acum daca ii sustinem la greva, va fi un timid inceput… de undeva trebuie sa incepem.
Statul se va imprumuta oricum… si pagubos… copiii nostri vor plati mult mai mult de atat… macar hai sa luptam pentru educatia lor… Cu cat mai multi copii educati cu atat mai tare se vor clatina scaunele incompetentilor care ne conduc…
A fost încheiat ÎNCĂ un pact în februarie 2023, înainte de adoptarea bugetului, între sindicate și Deca. La adoptarea bugetului, NIMIC din cele discutate nu a fost luat în seamă.
Înainte de greva generală au avut loc numeroase proteste, pichetări, marșuri etc. Sindicatele au încercat de nenumărate ori să discute de bună credință cu ministerul și guvernul.
Nu ne-au luat în seamă nici la discutarea legilor educației care sunt supuse azi votului final. Nu ne-au ascultat niciodată, iar când au semnat acte și acorduri, când au publicat LEGI, NU le-au aplicat.
De aceea am ajuns la greva generală.
La liceul Antim Ivireanu din sectorul 6 al capitalei, conducerea școlii a strâns semnături că profesorii nu participă la grevă. Celor care au cerut să participe li s-a spus că nu se poate, că nu există grevă la Antim Ivireanul. Poate faceți o anchetă rapidă acolo să aflați adevărul!?