Acordarea indemnizației de instalare, pentru angajații din Învățământ, este obligatorie, spune Federația Sindicatelor „Spiru Haret”: Dacă profesorii nu o primesc, „există posibilitatea sesizării instanței de judecată” / Model de cerere pentru indemnizația de instalare

17.321 de vizualizări
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com
În anul școlar 2024-2025, acordarea indemnizației de instalare, pentru angajații din Învățământ, este obligatorie, după cum se arată într-o informare a Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, document consultat de Edupedu.ro. „În măsura în care aceștia nu își vor primi dreptul prevăzut de legislația în vigoare și contractului colectiv de muncă, există posibilitatea sesizării instanței de judecată”, conform sursei citate.

În document se arată că Ministerul Finanțelor a transmis în 2015 și 2019 că finanțarea indemnizației de instalare pentru personalul din învățământul preuniversitar de stat se asigură de către unitățile administrativ-teritoriale.

„Faţă de refuzul unor autorități locale de a aloca fondurile pentru plata indemnizației de instalare, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” s-a adresat din nou Ministerului Finanțelor pentru a obține un răspuns actualizat privind sursa de finanțare a indemnizației de instalare, însă până la acest moment instituția în cauză nu a dat curs solicitării”, conform informării.

Potrivit sursei citate, indemnizația de instalare este prevăzută la art. 23 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 281/1993 privind salarizarea personalului din unitățile bugetare și la art. 35 alin. (1) lit. b) din Contractul Colectiv de Muncă Unic La Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învăţământ Preuniversitar.

HG nr. 281/1993 — Art. 23 „(1) La încadrarea într-o unitate din alta localitate decât cea de domiciliu, în primul an de activitate după absolvirea studiilor, personalul de specialitate beneficiază de o indemnizaţie de instalare echivalenta cu un salariu de bază corespunzător funcţiei, gradului sau treptei profesionale în care urmează a fi încadrat; în cazul medicilor şi farmaciştilor, indemnizaţia de instalare se acorda, după terminarea stagiaturii sau a internatului, de unitatea sanitară unde s-au încadrat prin concurs.”

C.C.M.U.N.S.N.C.IP. — Art. 35 „(1) Personalul din învăţământ beneficiază, conform prevederilor legale în vigoare, şi de următoarele drepturi: (…) b) o indemnizaţie de instalare, în cuantum de un salariu de bază, potrivit art. 23 din H.G. nr. 281/1993, cu modificările ulterioare;”

Potrivit informării, acordarea indemnizației de instalare este obligatorie, conform prevederilor de mai sus. „În măsura în care aceștia nu își vor primi dreptul prevăzut de legislația în vigoare și contractului colectiv de muncă, există posibilitatea sesizării instanței de judecată.”

„În ceea ce privește sursa de finanțare, Ministerul Finanțelor a comunicat în două rânduri (în anul 2015 și anul 2019) că finanțarea indemnizației de instalare pentru personalul din învăţământul preuniversitar de stat se asigură de către unitățile administrativ-teritoriale, încadrând-o în categoria de cheltuieli aferentă titlului „Bunuri și servicii”. La rândul său, Ministerul Educației, prin circulară scrisă sau note telefonice, a comunicat inspectoratelor școlare că sumele acordate de unitațile de învăţământ cu titlu de indemnizație de instalare nu reprezintă cheltuieli cu salariile si nu se plătesc utilizând aplicația EduSal.

Având în vedere recentele modificări legislative și faţă de refuzul unor autorități locale de a aloca fondurile pentru plata indemnizației de instalare, Federatia Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” s-a adresat din nou Ministerului Finanțelor pentru a obține un răspuns actualizat privind sursa de finanțare a indemnizației de instalare, însă până la acest moment instituția în cauză nu a dat curs solicitării; în momentul în care vom intra în posesia răspunsului, vi-l vom transmite”, se arată în document.

Model de cerere pentru acordarea indemnizației de instalare:

Informarea Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” poate fi consultată mai jos:

Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Primă de instalare, pentru profesorii care se titularizează în zone defavorizate, echivalentă cu 5 salarii minime brute pe țară, din anul școlar 2025-2026

2 comments
  1. Zici că este o scenă din Alandalia în care profesorii sunt umiliți prin toate metodele!

    Ce ești tu? Un biet profesor
    Fără stare, fără bani,
    Ca să fii asemeni mie
    Tre’ să treacă mii de ani.
    Spus în cheia politeții,
    Ne încurci cu a ta școală,
    Azi contează școala vieții,
    Burta plină, mintea goală!
    Porți de mână generații?
    Meseria ți-e de aur?
    Astea sunt elucubrații!
    Cartea nu e vreun tezaur.
    Dacă mințile-s închise
    La elevi și la părinți,
    Avem scopurile-atinse.
    Ia și tu un pumn de-arginți!
    Când politicul vorbește,
    Tu să stai cu capu-n jos,
    Să notezi ce se dorește
    Și să îi zâmbești frumos.
    Să nu fie multe gânduri,
    Cugetări sau analize,
    Iar cititul printre rânduri
    Să îl schimbi cu vocalize.
    Vezi-ți tu de ștersul tablei,
    Ține-te de catalog!
    Eu am treburi importante,
    Nu mă-nvinge un pedagog.

    https://www.facebook.com/reel/1694757947975826

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Adriana Pistol, director în Institutul Național de Sănătate Publică: Nu se mai închid școlile anapoda, când nu e niciun caz într-o școală, ci o faci calculat, gândit. Nu am văzut solicitarea de reînchidere la pragul de 6 la mie

Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, a declarat că nu a văzut solicitarea Federației Asociațiilor de Părinți…
Vezi articolul

DOCUMENT Aproape 25 de milioane de euro pentru proiecte care să asigure incluziunea copiilor și tinerilor cu CES / Care sunt etapele de evaluare, selecție și contractare a proiectelor

A fost lansat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru apelul competitiv de proiecte „Incluziunea copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale (CES)”, publicat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).…
Vezi articolul