“Acolo unde statul nu poate asigura grădinițe, e firesc să apară privatul să suplinească lipsa”, spune ministrul Educației despre faptul că sunt cu 34% mai multe grădinițe private în București decât cele de stat

412 vizualizări
Calendarul de înscriere pentru clasa pregătitoare
Foto: Pixabay.com
Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost întrebată despre faptul că sunt mai multe grădinițe private în București decât cele de stat. Aceasta a răspuns că: “Cererea mare de educație timpurie e un motiv de bucurie. Faptul că primăriile de sector și Primăria Generală vor să asigure locuri în unitățile de stat si să construiască noi astfel de unități este lăudabil”. De precizat, în ultimii 3 ani nu s-a înființat nicio grădiniță nouă de stat, potrivit raportului privind starea învățământului din București 2021-2022.

În prezent, sunt 124 de grădinițe de stat în toate cele 6 sectoare și 168 de grădinițe private, arată raportul privind starea învățământului din București pe anul școlar 2021-2022. Ministrul Educației, Ligia Deca, întrebată în cadrul conferinței despre cum vede această situație, a spus: “Cererea mare de educație timpurie e un motiv de bucurie. Faptul că primăriile de sector și Primăria Generală vor să asigure locuri în unitățile de stat și să construiască noi astfel de unități este lăudabil. Acolo unde statul nu poate asigura grădinițe, e firesc să apară privatul și să suplinească lipsa. Pe termen lung, îmi doresc ca toate cererile pentru educație timpurie să poată fi onorate decent fie privat sau stat, aș sublinia acreditate. Îmi doresc ca toate unitățile de învățământ preșcolar să respecte standardele și să nu mai fie situații în care ele sunt ocolite din diverse motive. Acolo noi toți, inclusiv noi, părinții, sunt mama unui băiețel preșcolar, trebuie să fim exigenți”.

Întrebată dacă membrii familiei sale extinse sunt înscriși la unități de învățământ de stat sau privat, Ligia Deca a spus că nu vede relevanța: “Nu aș vrea să iau în discuție membrii familiei mele”.

De precizat, în ultimii 3 ani nu s-a înființat nicio grădiniță de stat, potrivit raportului privind starea învățământului din București 2021-2022. Dacă în anul școlar 2019-2021 erau 140 de grădinițe private în Capitală, în 2021-2022 sunt 168, în timp ce numărul grădinițelor de la stat este neschimbat, 140.


1 comment
  1. Statul nu va mai ridica gradinite ca nu are bani si muncitori. In privat preturile sunt prea mari. Iar daca o educatoare are peste 10 copii la o grupa, nu mai face educatie ci supravegherea copiilor. Toti functionarii publici cu bani se duc in privat la gradinite scumpe, cu conditii cat mai bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Măsurile pentru redeschiderea creșelor, grădinițelor, afterschoolurilor au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial

Ordinul comun dintre Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care stabilește măsurile necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschoolurilor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2,…
Vezi articolul

Copiii și elevii cu tuse și febră „nu sunt admiși în colectivitate”, potrivit Direcției de Sănătate Publică Sibiu. Învățătorii trebuie să anunțe medicul școlar dacă observă elevi cu simptome. Copiii nu vor schimba între ei alimente și jucării

Copiii și elevii cu infecții respiratorii „nu sunt admiși în colectivitate”, după cum apare într-o informare comună a Direcției de Sănătate Publică a județului Sibiu și a Inspectoratului Școlar Județean.…
Vezi articolul

Legea care prevede că în creșe pot merge copii de la 0 luni la 3 ani, promulgată de președintele Iohannis / La „grupa mare” vor putea fi și câte 20 de copii. Acreditarea este primită cadou de toate creșele existente de stat, particulare și confesionale, fără să mai treacă pe la ARACIP, la intrarea legii în vigoare

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 100/2021 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi abrogarea unor acte normative…
Vezi articolul

Cum vor fi ajutați copiii cu CES, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar. Părinții trebuie să aleagă una dintre formele de sprijin: Vouchere educaționale nou introduse sau alocația de hrană și cazarmament – surse

Toți copiii cu cerințe educaționale speciale (CES), inclusiv cei cu dizabilităţi, din școlile de masă sau speciale, de stat şi particulare vor putea beneficia vouchere educaţionale în cuantum fix sau…
Vezi articolul