Curtea de Apel Suceava a menținut miercuri decizia Tribunalului Suceava care le dădea dreptate Ligii Studenților (LS IAȘI) și acelor studenți ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST) care au contestat deciziile instituției de învățământ prin care aceasta a condiționat accesul studenților la activitatea didactică, examene și în căminele universității de vaccinare, de testare anti-covid sau de trecerea prin boală. Decizia este definitivă, susține Liga Studenților Iași.
“Decizia Curții de Apel Suceava întărește faptul că există o îndoială rezonabilă, vădită, asupra legalității actelor emise de Universitate și întărește opinia juridică pe care Liga Studenților (LS IAȘI) a susținut-o constant, anume că universitățile nu pot condiționa accesul studenților în baza certificatului verde și că hotărârile de guvern privitoare la prelungirea stării de alertă nu au nicio aplicabilitate în acest sens. Mai mult, decizia instanței confirmă inclusiv îndoiala rezonabilă cu privire la legalitatea obligativității de a purta mască în spațiile interioare ale universității, fiind suspendate inclusiv normele prin care a fost impusă această obligație“, susțin studenții.
„Decizia instanței reprezintă un veritabil precedent judiciar, fiind prima hotărâre judecătorească definitivă în ceea ce privește suspendarea unor acte administrative ale unei universități emise sub pretextul stării de alertă, de pe urma căreia profită toți studenții. Îi asigurăm pe toți cei afectați că vom dispune de toate resursele intelectuale și materiale pe care le avem pentru a duce dosarul la o hotărâre definitivă de anulare, având în vedere recuperarea prejudiciilor materiale care au fost create prin deciziile universității. Totodată, în perioada următoare, vom sancționa prin mijloacele legale pe care le avem la dispoziție universitățile și instituțiile publice care au adoptat măsuri similare, contrare principiilor de drept, normelor constituționale și prevederilor legale”, a declarat Cosmin-Gabriel Glovnea, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).
“După decizia definitivă, dată azi, de Curtea de Apel, Liga Studenților (LS IAȘI) solicită în continuare demisia de onoare a conducerii Ligii Studenților din Târgu Mureș (LSTGM) pentru faptul că au susținut până în ultimul moment deciziile universității, cu scopul de a decredibiliza demersurile realizate de studenții nedreptățiți de către UMFST.
Universitatea și-a întemeiat recursul, printre altele, pe susținerea acordată de Liga Studenților din Târgu Mureș conducerii instituției în această speță. Reamintim faptul că reprezentanții Ligii Studenților din Târgu Mureș (LSTGM) au pornit o campanie de bullying pe rețelele de socializare și pe grupurile interne de discuții împotriva studenților care au contestat din toamnă deciziile UMFST. La unele cămine studențești s-au afișat liste cu studenții nevaccinați cu scop de „umilire publică”.
Totodată, Liga Studenților (LS IAȘI) reiterează faptul că așa-zisa „recunoaștere” formală a unei organizații studențești de către o universitate nu are nicio bază legală și nu este de natură să înfrângă în vreun fel dreptul studenților de a se adresa instanțelor de judecată în vederea recunoașterii drepturilor și intereselor lor legitime. Pretenția UMFST, dar și a așa-zișilor „reprezentați” ai studenților, că toți studenții ar trebui să se supună deciziilor Ligii Studenților din Târgu Mureș (LSTGM) și a reprezentanților aleși în structurile de conducere ale instituției reprezintă un abuz grav, specific unui sistem totalitar.
În instanță, UMFST a mințit în continuare, afirmând că doar 5 studenți ai universității se opun restricțiilor impuse de universitate. În realitate, cel puțin 207 studenți au semnat olograf o petiție prin care au cerut conducerii UMFST să își revoce hotărârile”, se mai arată în comunicatul Ligii Studenților.
Informații de context
Anul trecut, în iunie, Liga Studenților Iași acuza că mai mulți profesori de la UMF Grigore T. Popa ar fi comis abuz în serviciu și șantaj, pentru că ar fi condiționat accesul la examene de vaccinarea studenților împotriva Covid-19.
În mai 2021, UMF Grigore T. Popa din Iași a adoptat două decizii prin care studenții și profesorii pot să participe la sesiunea de examene din vară doar dacă prezintă dovada vaccinării, un test PCR sau antigen negative, ori adeverință că au trecut prin COVID-19 în urmă cu cel mult 90 de zile. Atunci, premierul Florin Cîțu aprecia că măsura condiționării pe bază de vaccin sau teste PCR/antigen negative pentru a participa la examenele din vară anunțată de UMF Iași este luată „pentru a ne asigura că nu răspândim mai departe boala și de aceea se încearcă a se crea un mediu sigur pentru cei care participă la acest examen”.
În timp ce Liga Studenților aprecia că decizia UMF este o “ingerință total extralegală” care “creează un precedent foarte periculos”, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, aprecia că “nu este îngrădit niciun drept”, arătând că “dacă bolnavii intră în spital având un test PCR, nu văd de ce am face o diferențiere și am primi studenții de la medicină în spitale fără test PCR”.
1 comment
după 2 ani de psihoză și fascism asezonat cu certitudini pseudo-științifice, tribunalul a făcut dreptate și a readus legea in școli.
să le fie rușine tuturor psihopaților care au incitat la segregare, cu rectorii in frunte.
un om nevaccinat e un omsănătos, nu poate fi prezumat bolnav. invers, vaccinarea n-a imunizat, n-a oprit transmiterea, din contra, a incurajat transmiterea masivă pentru că orice vaccinat se credea deja sfântul devirusat și renunța la gesturile barieră.
așa s-a ajuns la explozia infectărilor in țările megavaccinate.
la fel : vaccinul expiră repede, in vreo 4 luni, așa că majoritatea vaccinatilor au expirat deja, degeaba se credeau ei liberi.