Părinții au acces în grădinițe în baza unui program de acces discutat şi aprobat în Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, după cum se arată într-un document publicat de Inspectoratul Școlar Județean Brașov. Este vorba despre scrisoare metodică pentru educație timpurie, an școlar 2024-2025.
„Accesul părinţilor/aparținătorilor în spaţiul interior al grădiniţei va fi permis în baza unui program de acces discutat şi aprobat în Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ. Se recomandă elaborarea unui program clar, în acord cu cererile părinţilor, privind accesul în unitate, program care va fi afişat la avizierul şi pe site-ul grădiniţei”, conform sursei menționate anterior.
În scrisoarea metodică se arată că, totodată, la avizier, pe site şi pe facebook-ul unităţii de învăţământ preşcolar, vă rugăm, să aveţi în vedere postarea următoarelor informaţii: programul grădiniţei, programul directorului (zilnic, intervalul orar, program audienţe), programul de consultaţii cu părinţii: (grupa, ziua, intervalul orar), meniul zilnic al copiilor.”
„Analizând Programul zilnic (cu reperele orare) stabilit de Ministerul Educaţiei (Anexa 2, Curriculum pentru educaţie timpurie), programul zilnic de activitate efectivă cu copilul la grupă este de 5 ore pe zi, respectiv de 25 de ore pe săptămână, după cum urmează:
- Grădiniţele cu Program Normal: 8:00-13:00;
- Grădiniţele cu Program Prelungit: 8:00-18:00;”, se arată în documentul inspectoratului școlar.
În cazul grădinițelor cu program prelungit, educatoare lucrează în schimburi. Schimbul I se desfășoară de la ora 8 și până la ora 13, iar schimbul II de la ora 13 și până la ora 18, potrivit sursei citate anterior.
„Pentru derularea în bune condiţii a activităţilor instructiv — educative, programul zilnic de activitate al cadrelor didactice din Grădiniţele cu Program Prelungit se va desfăşura în intervalul 08:00-18:00, după cum urmează:
- 08:00 – 13:00 – Schimbul I;
- 13:00 – 18:00 – Schimbul II;”
În document se arată că activitatea personalului didactic de predare este completată zilnic cu 3 ore de activitate de pregătire metodico-ştiinţifică. Într-o zi din săptămână (stabilită la nivelul unităţii), cele 3 ore de activitate de pregătire metodico-ştiinţifică vor fi desfăşurate în instituţia de învăţământ.
Scrisoarea metodică a Inspectoratului Școlar Județean Brașov poate fi consultată mai jos:
Informații de context
La grădiniță, programul copiilor nu poate să depășească 10 ore pe zi, potrivit ROFUIP 2024. Grădinițele cu program normal au 5 ore de activitate cu copiii, iar cele cu program prelungit – 10 ore pe zi de activitate cu copiii, conform documentului.
ART. 10 – „(1) În funcție de programul de activitate, unitățile de educație timpurie funcționează astfel:
a) cu program normal – 5 ore pe zi, activitate cu copiii;
b) cu program prelungit – 10 ore pe zi, activitate cu copiii.
(2) În aceeași unitate de învățământ, educația timpurie poate fi organizată în grupe cu program normal și/sau cu program prelungit, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(3) În educația timpurie, programul zilnic al copilului nu poate depăși 10 ore zilnic”, se arată în noul ROFUIP.
Foto: © Yuri Arcurs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
3 comments
Avand în vedere ca un prof are zi metodica, plata cu ora(nu generalizez dar…este…) , planificare după net, dirigenție vai steaua ei…serviciu pe școală ooops!, rupe usa când își termina orele…dacă tăceai filozof/filozoafa rămâneai.. noi ..educatoarele avem 25 ore /sapt, dirigenție, consiliere zilnica dar pe hârtie 4 ore/luna, sedinta 1/luna pe hartie, planificare scrisa cu pixul, manual adică…, suntem femei de serviciu și multe altele….nu prea există comparație…😁
Avand in vedere ca un diriginte are 4 ore de dirigentie si 4 ore de cconsiliere pe luna, mi se pare de bun simt ca un educator sau invatator, care iau acel spor de indrumare a clasei, sa stea si tot atata peste cele 20 de ore la catedra.
educatoare este incadrapa pe post (de 25 ore pe saptamana), nu pe catedra ca profesorul(18 ore pe saptamana)