Accesul în SUA al unui student palestinian admis la Harvard, refuzat pe baza postărilor prietenilor pe rețelele de socializare

Universitatea Harvard / Foto: news.harvard.edu

Un tânăr palestinian admis la Universitatea Harvard a declarat marți că a fost reținut timp de mai multe ore la aeroport, pentru a i se refuza apoi intrarea în SUA pe motivul opiniilor politice exprimate de prietenii săi pe rețelele de socializare, informează AFP, preluat de Agerpres.

Ismail Ajjaoui, care trăieşte în Liban, a declarat pentru ziarul studențesc The Harvard Crimson că vineri, când a ajuns pe aeroportul din Boston, poliția l-a interogat timp de 8 ore, adresându-i întrebări în special cu privire la religia sa. După 5 ore de căutări în telefonul și laptopul său, o polițistă “mi-a spus că a găsit persoane în lista mea de prieteni care postau opinii politice contrare SUA”, a spus acesta.

Tânărul, în vârstă de 17 ani, a declarat că el nu și-a exprimat niciodată propriile păreri politice pe rețelele de socializare. Viza i-a fost retrasă, iar el a fost trimis înapoi, a precizat Ismail Ajjaoui, potrivit Agerpres.

Agenția de presă notează că poliția de frontieră americană a confirmat că i-a fost refuzată intrarea pe teritoriul SUA lui Ismai Ajjaoui, dar a adăugat că nu poate comunica motivul exact, ca urmare a necesității respectării confidențialității unui dosar individual.

Un purtător de cuvânt al agenției federale, Michael McCarthy, a declarat că admisia tânărului pe teritoriul american a fost respinsă pe baza informațiilor descoperite în timpul percheziției. “Legea americană nu autorizează refuzarea vizei doar pe baza declarațiilor politice sau a opiniilor, dacă aceste declarații sau opinii ar fi judecate legale de SUA”, a afirmat un oficial din cadrul Departamentului de Stat, scrie Agerpres.

Administrația Trump a decis să supravegheze folosirea rețelelor sociale de către toate persoanele care vor să intre în SUA, inclusiv de către persoanele care au primit viză, relatează agenția de presă, care precizează că această măsură este denunțată de apărătorii drepturilor fundamentale, care invocă libertatea de exprimare înscrisă în primul amendament al Constituției americane.

 

 

Exit mobile version