Accesul gratuit sau cu plată pe terenurile de sport din curtea școlii în afara programului școlar, prevăzut într-un nou proiect de lege. Inițiatorii: S-au făcut pași în unele orașe, dar mulți primari evită să ia măsuri invocând lipsa unor norme clare

1.910 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Accesul gratuit sau cu plată al copiilor și adulților pe terenurile de sport ale școlilor după terminarea programului școlar, acces blocat în unitățile de învățământ din multe localități din țară, face obiectul unui nou proiect de lege, depus de un grup de parlamentari USR-PLUS, anunță formațiunea politică într-un comunicat de presă. Acesta explică inițiativa prin faptul că, deși în Sectorul 2 și 6 din București, dar și în alte orașe s-au făcut pași către deschiderea curților școlilor pentru activități sportive la liber, “mulți primari ezită să ia măsuri similare invocând lipsa unor norme clare”.

Proiectul de lege propune modificarea art. 6 alin (9) din Legea nr. 69/2000 a Educației fizice și sportului, astfel:

“(9) Infrastructura sportivă a unităților de învățământ și cluburilor sportive școlare și universitare este utilizată de terți după cum urmează:

a. Copiii și adulții au acces gratuit în infrastructura sportivă în aer liber fără a afecta orele de program ale unităților care le administrează sau ale terților care o utilizează în baza plății unui tarif stabilit de respectivele unități. În infrastructura acoperită, persoanele fizice pot avea acces gratuit sau cu plată.

b. Persoanele juridice pot avea acces gratuit sau cu plată”.

Potrivit proiectului publicat pe Curtea-scolii.ro, site dedicat unui manifest inițiat în acest sens de deputatul USR-PLUS Tudor Pop, școlile ar urma, “după caz”, să întocmească în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii un regulament cu normele de utilizare a bazelor și instalațiilor sportive proprii.

La expunerea de motive, proiectul de lege menționează între altele, conform sursei menționate:

  • “România se situează între ultimele statele membre ale UE cu privire la nivelul de practicare al sportului și mișcării. Printre motivele care întrețin această stare de fapt, românii menționează și lipsa accesului la infrastructură sportivă în zonele în care locuiesc”.
  • “Consecințele unui stil de viață sedentar sunt bine documentate și împreună cu alți factori pot conduce la obezitate, diabet și boli cardiovasculare, de altfel morbidități cu incidență ridicată la noi în țară. Totodată, această statistică nefastă indică faptul că România ratează oportunități pe care sportul și mișcarea au potențialul de la genera și în plan socio-economic (…)”.
  • Deschiderea către publicul larg a bazelor sportive ce aparțin unităților de învățământ și cluburilor sportive școlare și universitare pune la dispoziție o resursă pentru sport neutilizată în afara orarului școlar și universitar și care “are avantajul de a se afla în proximitatea zonelor rezidențiale. Deși toate categoriile de vârstă sunt vizate, cel mai numeros segment de beneficiari direcți ne așteptăm să fie copiii și tinerii, având în vedere că pentru aceștia curtea școlii este un mediu familiar și foarte probabil asociat cu siguranța (…)”.

Comunicatul USR menționează că noua formulare din lege, propusă prin proiect, “oferă fără echivoc cetățeanului dreptul de a folosi gratuit bazele sportive ale unităţilor de învăţământ, cluburilor sportive şcolare şi universitare, dar cu condiţia respectării programului de activităţi al acestora. Regimul accesului persoanelor juridice, pe de altă parte, rămâne neschimbat, decizia permiterii accesului rămânând la latitudinea conducerii unităţii de învăţământ”.

Ce spune parlamentarul Tudor Pop despre această inițiativă:
Citește și:
Acces în curtea școlii, de la 1 mai: “școlile să fie deschise pentru toată lumea în afara orelor de program, cu acces pe terenurile de sport și de recreere, nu doar pentru elevii școlii”, anunță primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu
Curțile școlilor se deschid pentru copii și în afara orelor de curs, pentru activități sportive în siguranță – proiect în Sectorul 2 din București
Elevi amendați pentru că se jucau fotbal și baschet în curtea școlii – Asociația Elevilor din Constanța cere primăriei să-i lase pe elevi pe terenurile de sport, în permanență

1 comment
  1. Toata lumea doreste ca accesul in curtea scolilor sa fie permis si in afara orelor de program, dar au fost intrebati si locatarii blocurilor aflate in imediata vecinatate a scolilor despre acest lucru? cei care sunt supusi la adevarate “torturi” zgomotoase produse de tocmai adolescentii care fac pe terenurile de sport tot ce nu pot face acasa.. injuraturi, cuvinte obscene, urlete, muzica la volum maxim… daca ar fi doar educatia sportiva, chiar nu ar fi vreo problema, dar asa cum spuneam, pe terenurile de sport se intampla multe lucruri…ce este la gura lor…nu ati vrea sa auziti, iar noi vecinii, de ce trebuie sa suportam toate acestea? si toate acestea se intampla pana tarziu in noapte..consumul de alcool si fumatul nu cred ca sunt vreo activitate sportiva… mai e de lucru la educatie…cam asa stau lucrurile..Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cu o zi înainte de Evaluarea Națională de clasa a II-a, Ministerul Educației anunță că rezultatele elevilor vor fi colectate cu o nouă aplicație digitală, care le va da profesorilor și învățătorilor acces rapid la date și la rapoartele pe clasă

Luni, 13 mai, începe Evaluarea Națională de la clasa a II-a, iar duminică la prânz Ministerul Educației anunță noutatea acestei ediții: colectarea datelor rezultate din evaluarea testelor scrise va fi…
Vezi articolul