Acceptul tuturor studenților și elevilor de a fi evaluați pe o platformă online, în condiții de securitate, „pentru a asigura relevanța evaluării” ar putea fi inclus în contractele de școlarizare din viitorul an școlar, respectiv universitar, a declarat la Digi24 Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. Acesta a spus că platforma de evaluarea ar putea fi un modul al catalogului electronic, program aflat acum în procedură de licitație.
Moderator: Platforma de evaluare va fi gata în septembrie?
Sorin Cîmpeanu: „Platforma de evaluare, e puțin surprinzător, nu e dificilă în sine. Sigur, integrată la nivel național această platformă de evaluare se poate numi un modul al catalogului electronic, pentru care licitația este încă în curs. Catalogul electronic pentru toate școlile din România – acesta este numele – în spate este o bază de date cu foarte multe module, inclusiv acela de evaluare-examinare. Dar aplicația în sine, care să fie instalată la nivelul școlilor, nu este o dificultate majoră. Dificultatea majoră este asigurarea cadrului și atunci, da, contractele de școlarizare și pentru elevi și pentru studenți, care se vor încheia la începutul anului școlar și universitar vom insista să cuprindă această prevedere: acceptul de la bun început prin contractul de școlarizare de a fi evaluați în condiții de securitate, care să asigure relevanța examinării”.
Moderator: Și asta să se întâmple din septembrie?
Sorin Cîmpeanu: „Atunci se fac contractele de școlarizare”.
În fiecare an sau la fiecare început de ciclu școlar, școlile/universitățile încheie cu părinții și elevii/studenții contracte educaționale în care sunt prevăzute drepturile și obligațiile fiecărei părți.
Legea Educației prevede că la baza relațiilor dintre școală și elev/părinte este un contract educațional.
Modelul de contract educațional cadru este publicat în Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ (ROFUIP), un document de 69 de pagini care poate fi descărcat de aici:
Foto: © Michele D’Ottavio | Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
11 comments
Testati elevii,testati parintii elevilor ,sunt singurii vinovati ca nu se pregatesc bine sa poata promova examenele nationale.Oferiti vacante exotice profesorilor pentru ca exista.
Ca sa faci platforma securizata de exameme trebuie mai intai sa securizezi calculatorul elevului. Ce sa securizezi? Laptopul mamei impartit cu inca 2-3 frati? Telefonul android 4 ? Cu ce drept poti securiza calculatorul familiei? Cu care poate isi castiga painea o mama sau tata??
Și copiii care nu au internet, computer, tableta, curent electric acasă cum vor da examenul pe platforma? Vor merge la școală sau la biblioteca publica pentru a da testele online?
Nu stiu ce sa mai scoata,sa inventeze,atata protectie si atata grija,cn mai are incredere in ei,platforme si alte chestii online,ne au zapacit copiii,supravegheati mai mult de ei in scopurile lor,aui ei planurile lor care nu ne includ si pe noi.
Nu au timp de reforma programei pentru că trebuie să îi mângâie pe creștet pe profesori.
Ce experiente ai avut cu profesorii, femeie?! Problema multor romani este ca “de pricep ” cel mai bine la meseria altora.
Asta ar fi o măsură utila și bine venita.
Dar nu vor accepta părinții.
Le convine sa își ajute copii sau sa indemne meditaforul sa îl ajute pe copil în timpul unui test anunțat(trebuie anunțat price test dat din recapitulare).
Vorbeste ca sa dea din gura…cind s-a mai intamplat la noi sa implementezi ceva in mai putin de niste ani??? Vorbeste de catalogul electronic??? Pai exista de cativa ani buni dar nu functioneaza…ca sa vezi…
Nu vor profesorii să meargă. Este o muncă în plus pentru care nu sunt plătiți.
Cum adică nu vor profesorii să meargă? Pentru orice sunt de vină profesorii, în viziunea dumneavoastră. Ce muncă vă închipuiți că presupune pentru un profesor catalogul electronic? E banal; mi-ar fi de mare ajutor să primească părintele acasă instantaneu nota, absența, tema copilului. Atunci ar fi și părinții parteneri educaționali, cu adevărat.
platforma e gandita prost din start. ca sa ai o platforma educationala reala treubuie sa ai o programa buna. subiectele trebuie facute astfel incat orice sursa de informatie aflata la indemana elevului, nu il poate ajuta daca elevul nu a invatat si inteles.asa ca nu iti trebuie acces la calculatorul elevului. dar la minister nimeni nu se preocupa de reforma programei, singura reforma care conteaza.