Academia Română solicită Ministerului Educaţiei trei ore de Istorie pe săptămână în învăţământul preuniversitar

2.906 vizualizări
Foto: © Gillrivers | Dreamstime.com
Academia Română, instituție condusă de istoricul Ioan-Aurel Pop, atrage atenţia că fără revenirea disciplinei Istorie la statutul pe care l-a avut cel puţin în primii ani după 1989 „este compromisă păstrarea identităţii naţiunii române”. Instituția solicită, într-un mesaj adresat de participanţii la Congresul Istoricilor Români, care se desfăşoară în perioada 8-10 septembrie, la Alba Iulia, ca numărul de ore de istorie din învăţământul preuniversitar să fie de trei pe săptămână, relatează Agerpres, preluată de G4Media.ro.
  • Apelul se face auzit în condițiile în care perioada de consultări pentru noile legi ale educației s-a încheiat pe 24 august.

În mesaj se solicită ca numărul de ore de Istorie din învăţământul preuniversitar din România să fie cel puţin egal cu media orelor de Istorie din statele UE, respectiv de trei ore pe săptămână.

„Solicităm Ministerului Educaţiei să înceapă în cel mai scurt timp un dialog cu reprezentanţii Academiei Române – Comitetului Naţional al Istoricilor Români, ca singură entitate reprezentativă pentru breasla istoricilor din România, în aşa fel încât viitoarea lege a învăţământului să reflecte corect statutul Istoriei şi al istoricilor”, se arată în mesajul menţionat.

„Fără revenirea disciplinei Istorie la statutul pe care l-a avut cel puţin în primii ani după 1989, fără acordarea finanţării adecvate institutelor Academiei, instituţiilor de arhivă (Arhivele Naţionale, Arhivele Diplomatice şi Arhivele Militare), muzeelor şi facultăţilor de istorie, publicaţiilor de istorie etc. este compromisă păstrarea identităţii naţiunii române şi se pecetluieşte dispariţia sa treptată”, se mai afirmă în mesajul semnat de preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Citește articolul complet pe G4Media.ro

Foto: © Gillrivers | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


5 comments
  1. chiar asa, la ora de istorie a trebuit sa fac castele pe planse, si nu i-a convenit profei castelul ca arata prea bine, asa ca i-am dat unul mai urat. ce vremuri in clasele gimnaziale.

  2. Nu este istoria mai importanta ca limba romana, a vorbi si scrie corect. La istorie se pot da in vacante sa citeasca carti de istorie, ca lectura. Numai au norme profesorii, sunt prea multi studenti la facultati?!! Sa faca facultati cu dubla specializare si atunci sa lucreze in alte domenii, dar nu este nevoie de 3 ore de istorie pe saptamana, o aberatie!!!!

  3. Copiii au si asa prea multe ore pe zi. Nu se poate sa le mai fie introdusa inca o ora in orar. Copiii muncesc mai mult decat un angajat (mai ales de la stat), cara ghiozdane incredibil de grele si nu le-ar ajunge nici 24 de ore ca sa faca toate temele care li se dau in fiecare zi la scoala! Au nevoie si de timp liber si de relaxare, dar se pare ca nimanui nu-i pasa de copii.

    1. Academia română vorbește ca să nu doarmă. După ce că elevii sunt terminați psihic de atâtea teme, căci unii dintre profesori nu au chef să își facă lecția la clasă așa cum trebuie, vine și această instituție, să mai pună încă o oră în plus la istorie. Doamna Ela are dreptate în comentariul dumneaei. Copiii sunt epuizați, dar profesorilor nu le pasă nici cât negru sub unghie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rezultate finale Olimpiada de Matematică 2024, etapa județeană. Lista cu punctajele de după contestații și elevii calificați la etapa națională – publicată de Societatea de Științe Matematice

Rezultatele finale ale elevilor participanți la Olimpiada Națională de Matematică (ONM), etapa județeană din 10 martie, au fost publicate centralizat de Societatea de Științe Matematice din România (SSMR) pe site-ul…
Vezi articolul

VIDEO FOTO Protest al profesorilor în Deva. Peste 500 de profesori au lăsat pixuri în faţa Prefecturii: Pixul, stiloul sunt simbolurile muncii noastre. Le depunem ca semnal de neputinţă / Oferta Guvernului poate fi considerată ca un ajutor social. Nu vrem să fim asistaţi social

Peste 500 de sindicalişti din învăţământul hunedorean, îmbrăcaţi în haine negre, au luat parte, joi, la un „marş al tăcerii” organizat în zona centrului istoric al municipiului Deva, relatează Agerpres.…
Vezi articolul

Examene la colegii după Evaluarea Națională, care devine obligatorie pentru toți elevii, din 2024, limba română – probă distinctă la bacalaureat din 2027, anunță Sorin Cîmpeanu după discuții cu sindicatele / Decizii și pentru filiera liceelor, palatele și cluburile copiilor, elevii cu cerințe educaționale speciale

“Posibilitatea legală a organizării concursului propriu de admitere la nivel de colegiu (nu numai la nivelul colegiilor naționale), cu condiția ca această admitere să fie organizată imediat după susținerea examenului…
Vezi articolul

Sute de studenți din căminele Universității Ovidius din Constanța, lăsați fără apă caldă până pe 1 decembrie / Rectorul Dan Iliescu: Eu cred că e vorba de câteva zile / Schimbăm cazanele de încălzire, să vedem partea bună. În Constanța nu este așa de frig

Sute de studenți cazați în cămine ale Universității Ovidius din Constanța (UOC) sunt lăsați fără apă caldă și căldură de o săptămână și vor mai sta așa până pe 30…
Vezi articolul