Academia pentru Științele Securității Naționale nu mai primește finanțare, începând de anul acesta – anunță ministrul Educației

Mircea Dusa, George Maior, Klaus Iohannis, Gabriel Oprea, Viorel Voinescu, Remus Pricopie la conferinta ASSN / Foto: MAI

Academia pentru Științele Securității Naționale nu mai primește finanțare, începând de anul acesta, a anunțat ministrul interimar al Educației, Monica Anisie. “Rugată” de deputatul PMP Robert Turcescu să desființeze ASSN – celebra academie fondată și condusă apoi de Gabriel Oprea, George Maior și Remus Pricopie -, Anisie a răspuns că nu mai finanțează instituția și a precizat că “ne vom strădui și pentru următorii pași”.

Întrebarea adresată astăzi, 4 martie, de către deputatul Robert Turcescu în cadrul audierilor ministrului propus pentru un nou mandat de ministru al Educației:

Răspunsul Monicăi Anisie:

Amintim că Academia pentru Științele Securității Naționale a fost înființată în 2012, sub numele Academia de Științe Militare, printr-o lege inițiată de parlamentarii Marian Saniuta, Eugen Badalan, Ion Mocioalca, Adrian George Scutaru, Niculae Mircovici, Doru-Claudian Frunzulica, Eugen Nicolicea, Gabriel Oprea și Teodor Melescanu, după cum a scris pe larg HotNews.ro.

George Maior, fost director SRI, a fost ales în ianuarie 2015 președinte al Academiei, pentru ca în august 2015 să se autosuspende, pe durata mandatului de ambasador al României în SUA. Președinte interimar al ASSN a fost numit atunci Remus Pricopie – rectorul SNSPA, fost ministru al Educației și recent propus de PSD pentru funcția de premier, după demiterea Guvernului Orban.

PressOne a relatat pe larg că parte dintre membrii ASSN, în 2016, erau:

Gabriel Oprea și Petre Tobă fuseseră acuzați că îşi plagiaseră tezele de doctorat, scria publicația citată.

Anunțul făcut de Anisie vine la două săptămâni după ce Liga Studenților Iaşi a cerut public “introducerea de pedepse pentru sustragerea, distrugerea sau comercializarea” tezelor de doctorat care trebuie să devină publice.

Studenții din Iași cer pedepse pentru universitățile care “pierd” sau “fac pierdute” teze de doctorat

“Liga Studenților (LS IAȘI) solicită introducerea prin intermediul unui ordin de ministru a unor sancțiuni administrative (amenzi de cel puțin 10.000 lei) pentru instituțiile de învățământ superior care ‘pierd’ sau ‘fac pierdute’ teze de doctorat, precum și modificarea legislației penale, astfel încât acestora să li se ofere o protecție specială”, se arată în comunicatul trimis acum 2 săptămîni de Ligă către Edupedu.ro.

“La art. 229 din Codul Penal, care incriminează furtul calificat, ar urma să se adauge o nouă literă, i), la alin. (3), prin care tezele de doctorat și depozitul legal al bibliotecilor să devină astfel bunuri protejate, iar la art. 253, care incriminează distrugerea, să se includă în prevederile alin. (3) și tezele de doctorat. Totodată, trebuie eliminată condiția depunerii plângerii prealabile a persoanei vătămate pentru punerea în mișcare a acțiunii penale”, spun studenții.

LS Iași precizează că deși comercializarea tezelor este interzisă, nu este și sancționată.

Deși art. 143 alin. (5) din Legea Educației interzice „comercializarea de lucrări științifice în vederea facilitării falsificării de către cumpărător a calității de autor al unei lucrări de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat.”, nu există nicio sancțiune în legislația în vigoare.

“De aceea, Liga Studenților (LS IAȘI) propune incriminarea comercializării sau cumpărării de lucrări științifice în vederea facilitării falsificării de către cumpărător a calității de autor al unei lucrări de licență, de diplomă, de disertație sau de doctorat, precum și pedepsirea faptei cu înschisoare de la 6 luni la 3 ani, similar infracțiunilor de fals. Astfel, ar intra sub incidența legii penale nu doar vânzarea unor astfel de lucrări, dar și cumpărarea lor cu scopul de a frauda examenele de finalizare a studiilor”, atrag atenția studenții.

Foto: Mircea Dusa, George Maior, Klaus Iohannis, Gabriel Oprea, Viorel Voinescu, Remus Pricopie la o conferință ASSN, în 2015 / Foto: MAI

Citește și:

 

Exit mobile version