Abuzurile sexuale la adresa studenților – ce pot face universitățile? Exemplul britanic: fără bariere în calea reclamațiilor, fie ele și anonime, descurajarea cu tărie a relațiilor personale apropiate profesor-student, politici clare de intervenție în cazul unor comportamente sexuale inadecvate – printre recomandările Universities UK

Sursa: Captura Youtube - Universities UK

Universitățile trebuie să descurajeze relațiile apropiate sau personale dintre profesori și studenți, să permită reclamațiile anonime și să înlăture orice barieră în calea eventualelor plângeri la adresa angajaților universității, să nu apeleze la documente care să-i împiedice pe studenți să raporteze eventuale abuzuri. Acestea sunt câteva dintre recomandările formulate la nivel național, în Marea Britanie, de principala organizație a universităților din această țară, Universities UK. Spre deosebire de România, unde instituții precum SNSPA în prezent și, recent, Universitatea din București au fost presate să își verifice, fiecare pe cont propriu, situația propriilor coduri după ce cazuri de abuz au ajuns în atenția publicului, în Marea Britanie abuzurile sexuale și de orice altă natură la adresa studenților fac obiectul unui pachet de instrucțiuni actualizat periodic.

Ca pretutindeni, universitățile din Marea Britanie își păstrează autonomia și au propriile lor instrumente de acțiune în cazul apariției unor situații de hărțuire sexuală, abuz sau violență la adresa studenților. Însă, la nivel național, principalul for ce reprezintă interesele universităților, organizația Universities UK, a elaborat la rândul ei o serie de recomandări, publicate inițial în 2016 și actualizate de mai multe ori începând de atunci.

În Marea Britanie, instrucțiunile Universities UK cu privire la violența și comportamentul abuziv la adresa studenților, atât din partea profesorilor, cât și din partea altor studenți sau angajați din universități, au parte de actualizări la fiecare câțiva ani. Cele mai recente vizează abuzurile în campus, comise de studenți împotriva studenților, iar acestea au fost publicate în mai 2024.

Cele referitoare la comportamentul abuziv al personalului universitar la adresa studenților datează din 2022 și îndeamnă instituțiile de învățământ superior să aplice instrucțiunile UUK în continuarea propriilor coduri și a altor reglementări legale.

Clip de promovare a ghidului Universities UK de combatere a hărțuirii sexuale comise de angajați ai universităților la adresa studenților:

Ghidul strategic complet poate fi consultat aiciEl se bazează pe cinci principii esențiale agreate de universități, potrivit cărora:

Principalele recomandări formulate în ghidul strategic al Universities UK:

Toate aceste recomandări-cadru sunt însoțite de un ghid practic, mult mai detaliat, ce conține recomandări specifice pentru o serie largă de categorii de reprezentanți ai mediului universitar, de la resurse umane la cei responsabili cu securitatea, cazarea, disciplina și conduita studenților, furnizorii de servicii pentru personalul universitar sau pentru studenți etc..

Citește și:
Senatul SNSPA a aprobat suspendarea lui Alfred Bulai, acuzat de abuzuri sexuale, din toate funcțiile. Universitatea îi roagă „pe cei care susțin că «se ştia» să se adreseze instituțional către SNSPA sau către orice altă instituție a Statului Român (poliție, procuratură etc.), pentru a clarifica acest aspect, în «cazul Bulai» sau orice alt posibil caz”
Sociologul Alfred Bulai, profesor și cunoscut comentator TV, acuzat de abuzuri sexuale la adresa unor studente, cărora le-ar fi cerut să se dezbrace în fața lui – anchetă Snoop.ro / El neagă acuzațiile
Suspendarea sociologului Alfred Bulai, acuzat de abuzuri sexuale la adresa unor studente, din activitatea de profesor și retragerea de la conducerea Departamentului de Sociologie, cerute de rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Comisia de Etică va analiza urgent cazul
Cazul profesorului de la Facultatea de Jurnalism cercetat pentru abuzuri: Comisia de Etică a Universității din București constată încălcări ale Codului privind abuzul de putere și hărțuirea sexuală, dar nu decide nimic / Universitatea așteaptă să se lămurească raporturile de muncă ale cadrului didactic
Exit mobile version