Absolvenții de liceu sau facultate pot lua aproape 300 de lei pe lună indemnizație de șomaj, timp de 6 luni, anunță Ocuparea forțelor de muncă. Actele necesare pentru înregistrare

19.871 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Absolvenții de liceu sau de facultate pot beneficia de indemnizație de șomaj dacă se înregistrează la Ocuparea forțelor de muncă în 60 de zile de la terminarea cursurilor, anunță Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFM) într-un comunicat preluat de agenția națională de presă Agerpres.

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ care pot aplica pentru indemnizație trebuie să aibă cel puțin 16 ani. Indemnizația de şomaj se acordă pentru o perioadă de 6 luni, „reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare”.

  • Indicele social de referință (ISR), care stă la baza calculului indemnizației, este în acest an 598 de lei, potrivit indicatorului definitiv anunțat de Institutul Național de Statistică (INS) la începutul anului. Acest lucru înseamnă că indemnizația lunară de șomaj ar urma să fie de 299 de lei.

Condiția este să se înregistreze la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă, potrivit informațiilor anunțate.

În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei încheierii situaţiei şcolare, stabilită prin reglementările normative în vigoare”, scrie în comunicat.

În cazul elevilor care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ”, se mai arată în informare.

Amintim că pentru elevii de a VIII-a și de a XII-a/ a XIII-a, mediile se pot încheia până pe 16 iunie, în ultima zi de școală pentru elevi. Cursurile pentru clasa a VIII-a s-au încheiat pe 9 iunie, iar pentru clasa a XII-a pe 2 iunie, conform calendarelor inițiale.

Examenele de corigență pentru elevii de clasele primare, gimnaziale, liceale și profesionale au loc în perioada 3-14 iulie, potrivit unui document trimis de Ministerul Educației către inspectoratele școlare.

Iată comunicatul integral al AMOFM:

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, dacă se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă.

Indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării (informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională), precum şi de măsuri de stimulare a ocupării (prime).

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei încheierii situaţiei şcolare, stabilită prin reglementările normative în vigoare.

În cazul elevilor care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.

Actele necesare pentru înregistrarea absolventului la A.L.O.F.M., ca persoană în  căutarea unui loc de muncă, sunt:

  • actul de identitate;
  • actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii;
  • declaraţie pe proprie răspundere privind starea de sănătate – tipizat disponibil pe website-ul: www.anofm.ro – agenţia AMOFM Bucureşti secţiunea Persoane fizice/Indemnizatii de şomaj şi venituri de completare.

Adresele Agenţiilor Locale de Sector:

Sector 1 – Str. Spătaru Preda nr. 12, corp clădire A, Sector 5, telefon: 0758 102 136/ 0758.102.141, e-mail: sector-1@anofm.gov.roalofm.s1@anofm.gov.ro.

Sector 2 – Str. Spătaru Preda nr. 12, corp clădire A, Sector 5, telefon: 0758.102.142/ 0758.102.162, e-mail: sector-2@anofm.gov.roalofm.s2@anofm.gov.ro.

Sector 3 – Str. Tăbăcarilor nr. 20, Sector 4, telefon: 0758.102.127/ 0758.102.143, e-mail: sector-3@anofm.gov.roalofm.s3@anofm.gov.ro.

Sector 4 – Str. Spătaru Preda nr. 12, corp clădire B,  Sector 5, telefon: 0758.102.154/ 0758.102.164, e-mail: sector-4@anofm.gov.roalofm.s4@anofm.gov.ro.

Sector 5 – B-dul Pieptănari nr. 64, Sector 5, telefon: 0758.102.155/ 0758.102.165, e-mail:sector-5@anofm.gov.roalofm.s5@anofm.gov.ro.

Sector 6 – B-dul Timişoara nr. 59, Sector 6, telefon: 0758.102.156/ 0758.102.166, e-mail:sector-6@anofm.gov.roalofm.s6@anofm.gov.ro”.

Citește și:
Cum se încheie mediile elevilor în anul școlar 2022-2023? Este nevoie de minimum două note pe disciplină, iar media generală se rotunjește în funcție de a treia zecimală – exemple de calcul pe ROFUIP actualizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liderul PSD Marcel Ciolacu îl contrazice public pe premierul PNL Nicolae Ciucă, la nici o oră după anunțul memorandumului pentru profesori: Nu este un acord politic al Coaliției, ci un angajament între noi doi

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu a fost niciun acord politic încheiat între membrii Coaliției de Guvernare, în privința adoptării memorandumului pentru salarizarea profesorilor. Acesta susține că „e…
Vezi articolul
test saliva

Cîmpeanu: Din 5.000 de teste pozitive de salivă, aproape 2.000 au fost validate prin teste PCR: “Înseamnă că s-a creat o obișnuință, a fost mai greu la început, se poate înțelege lucrul acesta și crește și responsabilitatea raportării acestor rezultate”

Ministrul Educației consideră că abia acum putem vedea eficiența testării de 2 ori pe săptămână a elevilor și profesorilor, deoarece pentru 2.000 din 5.000 de teste antigen s-au confirmat rezultatele…
Vezi articolul

Toate bursele elevilor pentru luna noiembrie ar urma să fie plătite vineri, 15 decembrie, după ce banii pentru acestea au fost virați / Elevii de la școlile private ar putea primi bursele sociale și de excelență până la finalul anului, spune secretarul de stat Lixandru

Toate bursele elevilor pentru luna noiembrie ar urma să fie plătite elevilor vineri, 15 decembrie, confirmă pentru Edupedu.ro secretarul de stat Florian Lixandru. Și elevii care trebuie să primească bani…
Vezi articolul