Absolvenții de liceu care au dat Bacalaureatul anul acesta nu vor putea să-și vadă lucrările înainte de contestație, potrivit unui răspuns al Ministerului Educației la o petiție cu aproape 20.000 de semnatari: Vizualizarea lucrărilor înainte de etapa de depunere a contestațiilor ar presupune modificarea legislației aplicabile

13.499 de vizualizări
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Candidații care au susținut examenul național de Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie, nu vor putea să-și vadă lucrările înainte de contestații, potrivit unui răspuns al Ministrului Educației către Asociația Federației Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL). Amintim că Edupedu.ro a scris că mai multe măsuri menite să transparentizeze examenele naționale sunt solicitate printr-o scrisoare deschisă publicată de către vicepreședinta Federației Părinților și Aparținătorilior Legali (FEPAL) depusă la Ministerul Educației, adresată ministrei Ligia Deca.
  • Una dintre vizează crearea posibilității ca elevii să poată vizualiza lucrările de la Evaluarea Națională și BAC 2023 în format digital înainte de a depune contestații.
  • Aproape 20.000 de semnături a strâns petiția prin care se solicită ministrei Educației, Ligia Deca, să emită un ordin de ministru astfel încât să existe transparență la examenele naționale.

În răspunsul Ministerului Educației se arată că lucrările nu pot fi văzute de elevi înainte de contestații, deoarece necesită atât modificarea cadrului legal aplicabil examenelor din anul școlar 2023-2024, cât și dezvoltarea aplicației informatice:

„Reiterăm faptul că, potrivit legii, normele aplicabile organizării și desfășurării evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a se aprobă și se dau publicității la începutul anului școlar pentru examenul organizat în anul școlar respectiv. De asemenea, metodologia și modul de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat se dau publicității, pentru fiecare generaţie, la începutul ultimei clase de liceu.

Vizualizarea lucrărilor înainte de etapa de depunere a contestațiilor ar presupune modificarea legislației aplicabile, proceduri specifice/revizuite dedicate colectării adreselor de mail, transmiterii securizate a lucrărilor, personal instruit și cu atribuții specifice pe această zonă etc, precum și dezvoltarea aplicației informatice care să asigure transmiterea în condiții de siguranță a lucrărilor.

Totodată, implementarea propunerii presupune alocarea unui timp suplimentar mai mare între momentul comunicării rezultatelor inițiale și cel al comunicării rezultatelor finale. În cazul evaluării naționale, acest lucru poate conduce la prelungirea întregului proces de admitere la liceu în anul școlar următor, finalizarea acestuia putându-se decala în unele situații până spre sfârșitul lunii august. În cazul examenului de bacalaureat, ar presupune și o decalare a calendarul procesului de admitere în învățământul superior.

În acest context, având în vedere că propunerile dumneavoastră necesită atât modificarea cadrului legal aplicabil examenelor din anul școlar 2023-2024, cât și dezvoltarea aplicației informatice, apreciem că ele nu se pot aplica pentru examenele din acest an”, a transmis Ministerul Educației.

Răspunsul Ministerului Educației poate fi consultat mai jos:

Despre Evaluarea Națională 2024

Elevii nemulțumiți de rezultatele obținute au putut depune contestații la centrele de examen sau le transmit electronic, în zilele de 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00), potrivit calendarului oficial.

Elevii care vor să își vadă lucrările de la Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a (EN VIII) 2024 vor depune/transmite electronic o cerere semnată de părinte/ tutorele legal la centrul unde au dat examenul, în perioada 11-12 iulie, potrivit unui anunț al Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB).

Ce prevede ordinul 6.155 din 2023:

Articolul 15 – (1) Candidatul major și părinții/reprezentanții legali ai candidatului minor poate/pot solicita comisiei județene/ Comisiei municipiului București de organizare a evaluării naționale vizualizarea lucrării/lucrărilor propriului copil numai după afișarea rezultatelor finale, după etapa de soluționare a contestațiilor. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.

(2) Solicitarea de vizualizare, menționată la alin. (1), nu poate conduce la reevaluarea și/sau modificarea notelor acordate lucrării/lucrărilor.

Calendarul Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a 2024:
  • 11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Națională
  • 14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
  • 25 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba română
  • 27 iunie 2024 – Proba scrisă la Matematică
  • 28 iunie 2024 – Proba scrisă la Limba maternă
  • 3 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
  • 3 iulie (orele 16 – 19) și 4 iulie 2024 (ora 08:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 4 – 9 iulie 2024 – Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Examenul de BAC 2024

Rezultatele inițiale la probele scrise BAC 2024 se vor afișa pe 8 iulie, până la ora 12:00. Depunerea contestațiilor este în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00. Între 9 și 11 iulie are loc rezolvarea contestațiilor, iar pe 12 iulie afișarea rezultatelor finale, conform calendarului de BAC 2024.

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2024, Sesiunea iunie – iulie 2024:

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Elevul și părintele să poată vedea lucrarea înainte de contestație, iar notele tuturor profesorilor evaluatori, nu doar cele finale, să fie publicate – petiție pentru mai multă transparență la Evaluarea Națională și Bac

5 comments
  1. pai așa era și în 2018. daca erai bazat , făceai contestație , îți asumi riscul . și cu plus și cu minus. așa e în viață când iei o decizie . viața nu ți da dreptul să faci doar un demo.
    copiii ăștia cred că sunt în metavers , își aleg scenariile , contra cost ..
    cum adică să ți vezi lucrarea , da n ai avut-o trei ore in fața ochilor ?
    panseluțele astea , cum da oleacă soarele , cum se ofilesc.
    ei cred că bacul e o poza pe fb , daca vezi că nu iei like-uri , o schimbi sau o ștergi.
    trezea băieți!!

    1. Habar n-ai de capu tău, tu crezi că un copil după 3 ore de scris câteva mii de cuvinte cu poate 20 minute de corectat , sub o presiune mare/moderată , își mai aduce aminte 100% ce a scris?, pe bune atâta te duce capu?.Se pare că la tine riscurile se iau prin sărit în cap de la etajul 5 , nu cumva să analizezi situația și să fi sigur ce urmează, la tine e după voia domnului, când o să mergi cu mașina să nu citești vitezometrul, calcă pedala cu voia domnului, apoi că ajungi pancake aia e , ți-ai asumat riscul.

    2. În Republica Moldova din anul 2013 elevii care susțin bacalaureatul își pot vizualizat subiectele care sunt scanate după corectare. Evaluatorii subliniază greșelile cu roșu sau verde. Copilul contestă doar itemii unde a fost depunctat, nu întreaga lucrare. Înainte de a contesta se așează în fața calculatorului cu profesorul lângă el, se loghează cu codul primit și analizează greșelile. Acest lucru s-a făcut într-o țară care nu e membră UE.

    3. Atunci de ce le mai scanează. Mi se pare foarte decent ca să îți vezi lucrarea sa vezi ce ai greșit să nu mai consumi timpul profesorilor corectori cu contestație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Răspândirea Covid-19 cu versiunea Delta în rândul copiilor poate fi evitată prin vaccinarea familiilor și angajaților din școli și grădinițe – Studiu australian / Cel mai mare risc de infectare – în familie / Școlile trebuie să rămână deschise

Vaccinarea membrilor familiei este cheia pentru a preveni răspândirea Covid-19 în rândul copiilor, iar școlile ar trebui să stea cât mai mult deschise, pentru că cel mai mare risc de…
Vezi articolul