Absolventă a unei universităţi de prestigiu din vestul Europei, o tânără din Iași a trebuit să apeleze la justiţie pentru a-şi putea valorifica diploma de drept. Deși avea studiile recunoscute de Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, i s-a respins dosarul pentru examenul de admitere în profesia de avocat, organizat de Baroul Bucureşti. A câştigat procesele deschise, dar şi concursul la care nu era primită, după aproape un an, potrivit Ziarul de Iași.
Absolventă a Liceului Naţional din Iaşi, Andrada P. a urmat ulterior cursurile facultăţii de drept ale universităţii Leiden din Olanda (foto), instituţie de învăţământ situată pe locul 77 în lume. Spre comparaţie, Universitatea „Al.I. Cuza” este situată în acelaşi top pe locurile 1.201-1.400. Tânăra s-a specializat în drept european, terminând masteratul „cum laudae”. Ulterior, s-a adresat Centrului Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CNRED), care i-a eliberat atestatul necesar pentru ca studiile efectuate în Olanda să fie recunoscute în ţară, conform Ziarul de Iași.
A solicitat înscrierea la examenul de admitere în profesia de avocat, organizat în aprilie anul trecut de Baroul Bucureşti, însă dosarul i-a fost respins întrucât nu respecta una dintre condiţiile de înscriere, aceea de a fi dovedit că a studiat dreptul românesc în cadrul facultăţii absolvite.
Tânăra a deschis mai multe procese pe care le-a câștigat. A participat la examen, iar rezultatul obţinut i-a permis să lucreze ca avocat stagiar în Bucureşti. Curtea de Apel s-a pronunţat ultima oară la sfârşitul lunii trecute, constatând că problema de fond a Andradei P. era rezolvată în avantajul ei, fiind deja avocat. Dacă în viitor condiţia va fi din nou impusă la examenul de admitere în profesia de avocat, absolvenţii facultăţilor de drept din străinătate vor trebui să o ia de la capăt, pe acelaşi drum, precizeaza Ziarul de Iași.