Aberație birocratică de proporții solicitată școlilor din mai multe județe și București: să trimită fotografii cu „afișe” și din timpul înmânării cardurilor educaționale de 500 de lei pentru elevii care au nevoie de sprijin educațional pentru „a ilustra evoluția proiectului”, blocat în prezent – surse

22.043 de vizualizări
Foto: © Ilya Genkin | Dreamstime.com
Școlile din cel puțin trei județe și București trebuie să trimită fotografii cu „afișe expuse și documente justificative prin care să se dovedească prezentarea sprijinului educațional”, în valoare de 500 de lei, spun surse Edupedu.ro. Solicitarea vine din partea Ministerului Proiectelor Europene care gestionează programul. Într-un alt mesaj, în județul Iași, li se cere școlilor fotografii din momentul în care se înmânează cardurile către părinți.

Școlile din județele Prahova, Iași, Bacău și București trebuie să trimită până mâine, 4 martie, fotografii pentru „a ilustra evoluția proiectului de acordare a cardurilor educaționale” cu bani europeni, susțin surse Edupedu.ro.

Într-o informare a Inspectoratelor școlare apare și un link, un formular unde responsabilii din școli cu distribuirea cardurilor trebuie să răspundă unor întrebări legate de acordarea cardurilor și să urce fotografii și link către site-ul școlii de unde să reiasă că sunt afișate informații despre desfășurarea proiectului.

Solicitarea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene:

„Vă rugăm să ne transmiteți mai multe fotografii de la unitățile de învățământ cu afișe expuse și documente justificative care să facă dovada prezentării sprijinului educațional pe site-urile proprii la nivel județean (ISJ) și local (unitate de învățământ), respectiv transmiterea linkuri-lor unde pot fi vizualizate aceste prezentări. (Afiș format A3).

Vă rugăm să ne transmiteți documentele justificative până la data de 04.03.2025, ora 14″.

Într-o altă solicitare, în județul Iași, școlilor li se cere să trimită și fotografii din momentul distribuirii și înmânării cardurilor către părinți.

Informații de context

Edupedu.ro a scris pe 1 martie că bugetul alocat pentru cardurile educaționale în valoare de 500 de lei a fost epuizat pentru că s-a dublat numărul de beneficiari, spune ministrul Proiectelor Europene. „În prezent se derulează proceduri cu Comisia Europeană pentru a aproba suplimentarea numărului de beneficiari, (…) estimăm ca plățile să fie finalizate până la sfârșitul lunii mai 2025”, mai spune Boloș. Asta ar însemna cu o lună înainte să se termine anul școlar.

Nici anul trecut valoarea cardurilor nu aa putut fi decontate integral – coplata Guvernului fiind de circa 12 milioane de euro, a scris Edupedu.ro. Însă, ordonanța trenuleț din decembrie 2024 a blocat posibilitatea ca Guvernul să suplimenteze suma de la buget.

„Din bugetul de stat potrivit art. XXV, din OUG 156/2024 nu pot fi alocate sume în vederea suportării acestei categorii de cheltuieli suplimentare.

Încărcarea cardurilor pentru anul școlar 2024-2025 a început în noiembrie 2024, în campania electorală. Atunci, fostul ministru al Proiectelor Europene, Adrian Câciu spunea că ar fi vorba despre 650.000 de mii de beneficiari.

Nu se știe numărul exact de beneficiari care încă nu au primit banii. Inițial doar o parte au primit noile carduri, alții au primit banii pe cele vechi.

Cardurile nou emise au fost încărcate începând din 16 decembrie, anunța Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Asta pentru că potrivit Ministerului Proiectelor Europene, peste 550 de mii de carduri educaționale au fost încărcate cu câte 500 de lei până la data de 10 ianuarie.

Asta ar însemna că cel puțin 100 de mii de carduri educaționale cu care părinții copiilor defavorizați pot cumpăra rechizite încă nu au primit banii.

Elevii de clasele primare și gimnaziu și preșcolarii care provin din familii defavorizate și se încadrează în anumite condiții primesc cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru a rechizite și haine.  

Toți cei care s-ar încadra în condițiile programului cu fonduri europene, „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educațional“, prin OUG nr 83/ 2023 pot face cerere pe tot parcursul anului școlar. 

Pe măsură ce au trecut anii, numărul beneficiarilor a tot crescut. În 2022 de exemplu, au beneficiat 245.018 (copii/elevi) din 10.115 unități de învățământ. Cardurile fiind livrate până la mijlocul lunii aprilie 2022, potrivit Raportului Ministerului Educației privind starea învățământului. Anul trecut, în 2023-2024, numărul beneficiarilor s-a dublat. Au fost emise 527.108 de carduri, până în iunie, anunța Ministerul fondurilor europene pentru Edupedu.ro.

De menționat, tichetele sociale pentru sprijin educațional, în valoare de 500 de lei, acordate preșcolarilor și elevilor dezavantajați pentru achiziția de rechizite, cursuri sau cărți, ar putea fi suspendate în 2025. Ordonanța de Urgență (OUG) „trenuleț” pentru măsuri fiscal-bugetare, condiționează acordarea acestora de „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile.

Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.

  • Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
  • Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
  • Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
  • Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
  • Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.

Foto: © Ilya Genkin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Bugetul alocat pentru cardurile educaționale în valoare de 500 de lei a fost epuizat pentru că s-a dublat numărul de beneficiari, spune ministrul Proiectelor Europene / Marcel Boloș: Estimăm ca plățile să fie finalizate până la sfârșitul lunii mai 2025
Tichete educaționale 2024. Cardurile nou emise și distribuite din noiembrie vor fi încărcate cu 500 de lei de luni, 16 decembrie, anunță Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
Peste 650.000 de părinți cu posibilități materiale reduse primesc bani de la Guvern în săptămâna alegerilor. Cardurile de rechizite și haine vor fi încarcate cu 500 de lei luni, 18 noiembrie, anunță ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu. Mesajul e marcat cu cod electoral
Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei, cu care părinții pot cumpăra rechizite și haine, au început să fie încărcate
De ce nu s-au încărcat încă toate cardurile educaționale de 500 de lei, declarate eligibile: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene verifică CNP-urile, explică șeful ISJ Dâmbovița, Valentin Stancu
Părinții care au pierdut cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru rechizite și haine trebuie să depună o cerere la școală, precizează ISJ Ilfov

5 comments
  1. Bună ziua! Am 2 copii și încă nu li s-au încărcat cardurile. Ar trebui ca școlile sa le trimită și fotografii cu soldul 0 lei al conturilor, sau mai bine extras ca să se înțeleagă exact situația!

  2. Li se cere, li se cere.
    Fotografii!
    Imbucurator, ce sa mai zic.
    David are dreptate, in felul sau, in multe privinte.
    Li se cere fotografii. In public, asa?!?
    Daca lor li se cere, si noua ni se cere, dar, poate voua vi se da.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Țară, țară, vrem testare”, cer reprezentanții elevilor. Silviu Morcan, președintele CNE: „Nu este posibil ca, după ce testele au fost promise și așteptate nepermis de mult, să blocăm întregul demers de lipsă de asumare, comoditate sau dezinteres”

Consiliul Național al Elevilor cere autorităților să asigure testarea elevilor așa cum au promis, înainte să se închidă din nou școala. „Nu este posibil ca, după ce testele au fost…
Vezi articolul