A murit profesoara Ștefania Popescu, autoarea culegerii “Gramatica practică a limbii române”

12.527 de vizualizări
Foto: “Gramatica practică a limbii române”. Autoare – Ștefania Popescu
Una dintre cele mai influente profesoare de Limba română din istoria recentă, Ștefania Popescu, autoare a culegerii “Gramatica practică a limbii române”, a decedat marți, 2 noiembrie 2021, potrivit familiei acesteia.

Autoare de cărți, manuale, culegeri destinate elevilor de clasele V-VIII, Ștefania Popescu a influențat generații de elevi, culegerea sa de gimnaziu “Gramatica practică a limbii române” având peste 10 ediții succesive.

S-a născut pe 5 aprilie 1942 în București. A absolvit, în 1964, Facultatea de Filologie a Universității „C. I. Parhon” din București (Universitatea din București de astăzi), secția Limba și literatura română. Stagiul de practică l-a efectuat în Viișoara, Teleorman. Din 1975 a obținut post de titular la Liceul Tehnologic „Petru Poni” din București. Lucrarea ei de limba română, emblematică pentru multe generații de elevi, „Gramatica practică a limbii române cu o culegere de exerciții”, a fost editată, de-a lungul timpului, în peste 10 ediții.


15 comments
  1. Odihnă veșnică! Unii oameni ne devin dascăli fără să o știm. Așa a fost și doamna profesoară. Am învățat din cărțile domniei sale gramatică adevărată, ”gramatică pe pâine”, dacă se poate spune așa.

  2. Și eu îi păstrez vie recunoștință.Am cartea.Am folosit-o și încă este utilă.Fie-i memoria binecuvântată! Prof. Claudia Bilașco

  3. Regretabilă dispariția profesoarei ilustre de limbă română de la liceul Mihai Eminescu din București, care mi-a fost și dirigintă în anul școlar 1954-55 . . . . .
    Dumnezeu s-o odihnească în binemeritat loc în Raiul ceresc !

  4. Afirmația că “Gramatica” doamnei Ștefania Popescu a fost Biblia dumneavoastră constituie o superbă metaforă prin care exprimați un mare adevăr. Din tot sufletul, felicitări!

  5. Manualul atâtor generații…! Un profesor de valoare, devotat limbii române ! Sincere condoleanțe ! Dumnezeu s-o odihnească!

  6. Dumnezeu sa o ierte!
    Profesor de excepție. Am culegerea respectiva, cred cs fiecare profesor de romana o are sau ar trebui…

    1. Contribuția doamnei profesoare Ștefania Popescu în cultivarea limbii române în ultima jumătate de secol este uriașă. Aproape la fel de mare precum a avut-o Gramatica Academiei. Sunt ferm convins că doamna Ștefania Popescu merită pe deplin să fie desemnată post-mortem membră a Academiei Române sau cel puțin una dintre unitățile de învățământ din București să-i poarte numele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Radu Gologan / Foto: Digitaliada

Soția matematicianului Radu Gologan a fost testată pozitiv COVID-19. “Ne facem treaba, ne-am ținut cursurile online. DSP a sunat și a promis că urmează să vină o salvare să o ducă într-un centru medical să o evalueze. Ceea ce nu s-a întâmplat, așteptăm de 24 de ore”

Soția matematicianului Radu Gologan, Roxana Goga, a fost testată pozitiv cu noul coronavirus. Contactat de Edupedu.ro, profesorul universitar a povestit că “acum 3 zile a început să tușească, am mers…
Vezi articolul

Elevii care intră în clasa a VII-a în septembrie 2023 sunt prima generație care va da Bacalaureatul reformat, în anul 2029 / Ligia Deca: O să avem niște discipline cu un număr mic de ore și axate pe cunoștințe de bază la materiile la care se va da proba complementară

Elevii care, în septembrie 2023, încep clasa a VII-a, vor fi cei care vor susține noul Bacalaureat, reformat după prevederile din noua lege a învățământului, după cum spune ministrul Educației,…
Vezi articolul

Elevii vin în clasa a V-a și se vede această modalitate de a-l pune într-un fel pe celălalt într-o inferioritate, spune directoarea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București: Se uită de unde sunt adidașii tăi, ce fel de telefon ai. Lucrăm cu părinții la aspectul acesta

Ionela Neagoe, directorul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București, a declarat pentru Euronews.ro că elevii vin în clasa a V-a și „se vede această modalitate de a-l pune într-un fel…
Vezi articolul