Luni este prima zi în care școala s-a realuat virtual în aproape toate clasele din România, potrivit documentelor și instrucțiunilor obținute de Edupedu.ro de la nivel național. Dacă până la Vacanța de Paște predarea online era sub formă de recapitulare și avea caracter opțional, iar fiecare profesor și elev făcea activități online, acum tot mai multe școli au făcut masiv conturi tuturor elevilor și profesorilor pe platformele recomandate de ministerul Educației. Ce s-a schimbat? Apariți ordinului de ministru care impune prin obligație prezența profesorilor și elevilor la aceste cursuri.
Inspectoratele județene au coordonat în ultimele zile cea mai mare operațiune de migrare a școlii din mediul offline în mediul online din istoria învățământului de la noi. Concret, școlile au fost obigate, în marea lor majoritate, să creeze conturi pentru toți profesorii și pentru toți elevii înscriși în SIIIR, Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România, baza de date oficială a învățământului de la noi. Astfel că au fost create, potrivit reprezentanților celor mai utilizate platforme online, câteva sute de mii de conturi noi.
Întrarea în vigoare, prin publicarea în Monitorul Oficial de vineri, a Ordinului de Ministru nr. 4.135, a declanșat acest amplu proces.
Citește și: Ce dovezi trebuie să prezinte profesorii pentru a justifica orele online cu elevii – răspunsul secretarului de stat de la Educație, Luminița Rodica Barcari
Au apărut orare noi pentru predarea online
Școlile au trimis profesorilor orare noi cu programul pe care-l au, la ce clasă predau și când, majoritatea bazate pe un timp de predare de 30 la gimnaziu, 40 de minute la liceu, potrivit documentelor obținute de Edupedu.ro. Iată un exemplu de orar pentru predarea online:
Profesorii trebuie să completeze fișe de auto-pontaj, pe care le trimit secretariatelor școlilor. În aceste condici trebuie să completeze activitățile făcute, la ce clase, care a fost subiectul lecției și ce aplicație au utilizat. Tot prin aceste fișe de activitate se face și prezența elevilor, însă doar numeric, nu cu nume și prenume.
Printre regulile prevăzute în Ordinul ministerului sunt și următoarele:
- Cursurile pe net devin obligatorii pentru elevi și profesori și vor fi monitorizate.
- Profesorii sunt fi obligați să preia feedback de la părinți și elevi.
- Părinții sunt obligați să le asigure elevilor tehnologia necesară participării la cursurile online
- Școala poate da laptopuri în custodie părinților, iar dacă cei care le primesc, le deteriorează, sunt buni de plată
- Elevii care nu au acces la tehnologie sau ai căror profesori nu organizează cursuri online vor face ore remediale şi recuperarea materiei după reluarea cursurilor clasice, faţă în faţă.
- Profesorii vor fi plătiţi pe baza acestor ore online, inclusiv cei care sunt încadraţi la plata cu ora.