A început înscrierea gratuită a liceelor în Joblandia, pentru anul școlar 2024-2025. Liceeni din întreaga țară pot vizita peste 80 de companii în Școala Altfel, Săptămâna Verde sau oricând în timpul anului, pentru orientare în carieră și ateliere de configurare a unui CV

1.614 vizualizări
Liceeni in programul national Joblandia
Până pe 4 noiembrie, 100 de licee se pot înscrie în programul național Joblandia pentru anul școlar 2024-2025, perioadǎ în care profesorii vor beneficia de asistențǎ în fiecare zi de vineri, se arată într-un comunicat remis Edupedu.ro. Programul este susținut de Ministerul Educației, este gratuit și este dezvoltat de către HR Club, cea mai mare asociație de profesioniști în resurse umane din România.

Ce este Joblandia?

Joblandia este programul național prin care liceenii din întreaga țară pot avea acces la un mix de vizite în peste 80 de companii, în Școala Altfel, Săptămâna Verde sau oricând, pe întreaga duratǎ a anului școlar.

Până pe 4 noiembrie se pot înrola în program încă 100 de licee, gratuit, iar locurile vor fi alocate în ordinea înscrierilor. Pentru înrolare, diriginții pot accesa platforma www.Joblandia.ro sau, dacă au nevoie de asistență, pot trimite email către cristina.gheorghe@hr-club.ro. În platformă sunt înscrise instituții publice precum Banca Națională a României, Administrația Națională a Penitenciarelor și Apele Române, dar și edituri, bănci, firme de asigurări, companii din domeniul farma, tech, beauty, fonduri de investiții, chiar și o stupină. 

Scopul proiectului este orientarea în carieră a tinerilor liceeni, prin vizite semnificative în diferite industrii, dar și prin ateliere despre configurarea CV-ului și a scrisorii de intenție necesare pentru școli de vară sau programe de voluntariat. În plus, de anul acesta, Joblandia a lansat „Tabăra de viitor și de imaginație” cu ajutorul Cristinei Andone, scriitor Nemira și Univers.  

„Pentru mine, Joblandia este acel cadru în care liceenii pot «degusta» diferite domenii, diferite industrii și mai ales se pot întâlni cu oameni pasionați de ceea ce fac, chiar acolo unde aceștia lucrează. Eu, una, mi-am găsit pe dibuite drumul: am făcut pian, apoi liceu de matematică-fizică, din nou schimbare de ritm cu Facultatea de Filologie la Universitatea București, un popas în lumea corporațiilor și a publicității și, în fine, drumul meu adevărat. Cel de scriitor-călător: un scriitor care merge mult pe teren, în sate și orașe, și recuperează frumusețe. Dacă ar fi existat Joblandia când eram în liceu, dacă aș fi putut vizita măcar o editură, aș fi salvat minim 10 ani de căutări. Și aș fi avut, probabil, încă 10 cărți publicate. De aceea mă pasionează ideea acestui proiect și am fost voluntar în laboratorul de strategie în care Joblandia a luat naștere, acum 2 ani. Tinerii merită să aleagă după ce au văzut cu ochii lor cum arată domeniile pentru care urmează să învețe. Tinerii merită să fie inspirați de cei care și-au găsit drumul. Vara aceasta am lucrat cu niște liceeni minunați în Tabăra de viitor și imaginație pe care am creat-o pentru Joblandia. Sigur voi repeta experiența, de data aceasta, sper, nu doar în București ci și în Cluj, Brașov și Iași”, a declarat Cristina Andone, scriitor.

Click mai jos pentru a vedea cum a fost la Tabăra de viitor și imaginație, Joblandia:

Zi deschisă pentru înscrierea liceelor: în fiecare vineri, până pe 4 noiembrie

În următoarele patru săptămâni, în fiecare vineri, este Open Day la HR Club pentru înrolarea liceelor în Joblandia, în cazul în care profesorii au nevoie de asistență: între 9.00-17.00, aceștia pot apela numărul de telefon 0749209545, pot trimite email la cristina.gheorghe@hr-club.ro, iar pe 18 octombrie pot veni la sediul HR Club din strada Culmea Veche nr. 2, București. Cristina Gheorghe, manager de proiect Joblandia, estimează că în acest an școlar se vor organiza peste o mie de vizite la nivel național în companiile și instituțiile înscrise în platformă. 

„Tehnologia ne ajută să venim cu o soluție simplă, gratuită, pentru Școala Altfel, Săptămâna Altfel sau pentru oricând altcândva în timpul anului școlar. Îi încurajăm pe diriginți să se înscrie direct în Joblandia.ro și să rezerve, ca pe Booking.com, acele vizite disponibile în companiile dorite. Cu diferența că participarea este, repet, gratuită. Nu mai trebuie să ne întrebăm, ca profesori: ce să mai fac anul acesta de Școala Altfel? Și nici nu trebuie neapărat să mergem într-o excursie costisitoare în Săptămâna Verde. Putem vedea ce anume fac companiile pentru protejarea mediului, ce joburi sunt create în companiile mari de programele de ESG cerute de Uniunea Europeană, ce fac antreprenorii pentru a se implica în comunitățile lor și pentru a proteja mediul. De multe ori, liceenii vor descoperi programe absolut inovatoare, nu doar clasicele plantări de pomișori (foarte bune și ele, dacă sunt făcute cu studii și luând în considerare specificul solului). Anul acesta putem adăuga în program 100 de licee. Înscrierea se face în on-line, direct pe platformă. Dacă o clasă este înscrisă, vom considera înscris întreg liceul”, a declarat Cristina Gheorghe, project manager Joblandia.

Cum arată o vizită Joblandia 

Ce înseamnă o vizită cu clasa de liceu într-o instituție de prestigiu a statului, precum Banca Națională a României? Liceeni vor afla despre istoricul BNR, despre rolul băncii centrale în economie, dar și despre istoria banilor, într-o prezentare care va cuprinde sfaturi esențiale de educație financiară. Liceenii vor primi noțiuni de bază despre piața financiară, despre oportunități și riscuri financiare dar și informații despre instituțiile monetare europene și internaționale. Vestea bună este că BNR este deschisă către vizite atât în București, cât și în țară în Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Craiova, Oradea, Brăila, Buzău, Suceava, Sibiu, Brașov, Pitești, Târgu Mureș, Baia Mare, Bacău, Galați, Ploiești, Târgu Jiu.

BCR propune un mix de educație financiară și de orientare în carieră. Sediile BCR deschise către vizite cu clasa de liceu sunt: București, Ploiești, Craiova, Pitești, Constanța, Arad.  

”Sunt liceeni care știu foarte clar ce vor, ca adolescenta de clasa a 10-a pasionată de fluturi, viitor entomolog. Dar majoritatea caută un drum pentru care să se pregătească. Noi nu le dăm răspunsuri, doar vrem să le arătăm ce opțiuni există. Răspunsurile sunt la ei,” ne spune Cristina Carp, specialist în HR și gazda BCR pentru programul Joblandia. 

În BCR liceeni află despre cum este organizată o bancă comercială și care sunt categoriile de joburi. Următoarea oră este centrată pe liceeni, pe tipul lor de personalitate și orientarea către viitor. În a treia etapă, focus-ul este pe atelierul de educație financiară susținut de Profii de Bani, voluntari din BCR. Liceenii vor afla despre Școala de Bani, programul de educație financiară dezvoltat de BCR care a ajuns la peste 1 milion de oameni și a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare lecție de educație financiară din lume. 

Principalele beneficii, pe scurt

Cu ce pleacă acești adolescenți din aceste serii de vizite interactive de 3 ore? Unii, cu niște instrumente utile de educație financiară sau cu noțiuni de ESG. Alții, cu sentimentul că „se poate”: au văzut tineri care au o carieră și care sunt independenți financiar. Alții, cu o idee mai limpede despre ce întrebări trebuie să-și pună înainte de a alege jobul care li se potrivește. 

„Cel mai important lucru este că vor începe să se preocupe mai serios despre viitorul lor. Rolul nostru, ca formatori, este să fim alături de ei,” concluzionează Cristina Gheorghe, project manager Joblandia.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Grecia închide pentru 2 săptămâni școlile primare, grădinițele și creșele. Rămân deschise școlile speciale / Ministrul grec al sănătății: Școlile primare au fost ultimul lucru pe care am vrut să îl închidem, iar acesta e un mesaj despre cât de gravă este situația

Guvernul grec a anunțat astăzi noi măsuri urgente pentru școli, pentru a combate pandemia de coronavirus: școlile primare, creșele și grădinițele se închid pentru următoarele două săptămâni, până pe 30…
Vezi articolul

Transportul elevilor în anul școlar 2024-2025. Până vineri, 6 septembrie, părinții sau elevii majori trebuie să facă o solicitare la școală pentru gratuitate la transportul județean, conform cadrului legislativ

Pentru gratuitatea elevilor la transportul județean, părinții sau elevii majori depun o solicitare la școală în primele 5 zile lucrătoare de la începutul anului școlar, conform normelor metodologice din 8…
Vezi articolul

Inspectoratul Școlar Sector 3: S-au primit în jur de 1.500 de dosare de înscriere la Titularizare 2022 pentru disciplinele educatoare, învățători și educație fizică / Aplicația de introducere a datelor candidaților nu a funcționat de vineri până duminică după-amiaza, potrivit instituției

Au fost depuse aproximativ 1.500 de dosare pentru înscrierea la concursul național de Titularizare 2022, la nivelul sectorului 3, pentru disciplinele educatoare, învățători și educație fizică, potrivit Inspectoratului Școlar Sector…
Vezi articolul

Klaus Iohannis în cartea „Pas cu pas”: Consider că este profund în neregulă dacă președintele țării vorbește de rău despre dascăli, despre elevi sau despre părinți, ori dacă îi răzvrătește pe unii împotriva celorlalți. Este greu să aștepți de la un profesor de liceu să aibă performanțe excepționale dacă nu reușește să întrețină o familie cu salariul pe care îl primește

„Președintele sau premierul țării noastre nu poate să iasă la televizor și să facă afirmații depreciative la adresa unei întregi caste profesionale. Este pur și simplu inadmisibil, iar acest lucru…
Vezi articolul