A fost deviată traiectoria asteroidului lovit de NASA cu un aparat spațial pe 27 septembrie, confirmă cercetătorii

215 vizualizări
Foto: Agenția Spațială Europeană (ESA)
O navă a NASA a reuşit să devieze cu succes de la traiectoria sa un asteroid, după ce a trimis o navă pe suprafaţa acestuia la sfârşitul lunii septembrie, confirmă cercetătorii, după cum relatează Agerpres.

Operațiunea a fost efectuată în cursul unei misiuni de testare fără precedent care va permite omenirii să înveţe cum să se protejeze de o posibilă ameninţare, potrivit anunțului de marţi al agenţiei spaţiale americane.

Nava misiunii Dart a percutat ţinta, asteroidul Dimorphos, care este satelitul unui asteroid mai mare numit Didymos. Dispozitivul NASA a reuşit astfel să-l deplaseze, reducându-i orbita cu 32 de minute, a declarat directorul agenţiei spaţiale, Bill Nelson, în cadrul unei conferinţe de presă, mai scrie Agerpres. Altfel spus, potrivit Biziday.ro, traiectoria a fost deviată cu 4%.

Este “un moment decisiv pentru apărarea planetei şi un moment decisiv pentru umanitate”, a subliniat el. Ar fi fost deja “considerat ca un succes imens” dacă (nava) ar fi redus orbita doar cu aproximativ 10 minute. Dar de fapt a redus-o cu 32 de minute”, a adăugat Bill Nelson. Cu această misiune, “NASA a dovedit că putem apăra planeta”, a spus el.

  • Dimorphos, situat la aproximativ 11 milioane de kilometri de Pământ în momentul impactului, pe 27 septembrie, are un diametru de aproximativ 160 de metri şi nu prezintă niciun pericol pentru planeta noastră.

Amintim că, potrivit unor anunțuri făcute de Agenția Spațială Română (ROSA) acum câteva săptămâni, țara noastră este implicată în această misiune. EduPedu.ro scria pe 23 septembrie că sistemul de ghidare și navigație care face posibilă ajungerea la asteroid, după impact, este o producție 100% românească, potrivit sursei citate, iar interpretarea datelor se face pe baza unor algoritmi proiectați în România.

Citește și:
VIDEO Impact reușit al unui vehicul NASA cu un asteroid, într-o misiune de deviere a traiectoriei
Premieră: Misiunea de deviere a unui asteroid, condusă tehnic de Agenția Spațială Română, din 26 septembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Curenții rip, pericolul ascuns de la Marea Neagră. Cum se formează și cum putem să ne salvăm dacă suntem trași în larg: Încercați să plutiți și să înotați paralel cu plaja, nu împotriva curentului – profesorul Florin Tătui de la Facultatea de Geografie a UB

„Suntem deja la începutul sezonului estival și turiștii au început să populeze plajele românești ale Mării Negre. Puțini însă dintre ei știu că aceste plaje ascund un pericol care este…
Vezi articolul

Trei dintre cercetătorii români care au primit premii speciale la prima ediție a Galei Cercetării Românești lucrează în SUA, la universitățile Stanford, Harvard și MIT / Patru din opt premianți lucrează în principal în România

Trei dintre premiile speciale acordate în cadrul primei Gale a Cercetării Românești, plus unul dintre premiile la categoriile principale au fost acordate cercetătorilor români care lucrează sau au lucrat în…
Vezi articolul

Cercetători UBB: Concentrația și așa ridicată de radon în școli și grădinițe crește după reabilitarea termică a clădirilor / Ghidul de finanțare pentru reabilitarea școlilor nu conține eliminarea radonului din clase, deși e obligație legală

După reabilitarea termică a clădirilor unde își desfășoară activitatea majoritatea instituțiilor publice, școli și grădinițe, care au deja un nivel crescut de radon, concentrația acestuia va crește și mai mult,…
Vezi articolul