A fost amânat votul final din Camera Deputaților pe proiectul de lege ce conținea amendamentul care i-ar amnistia pe plagiatori / USR face un apel la integritate către ministrul Educației

353 de vizualizări
Foto: Unsplash.com
Al doilea amendament-surpriză care i-ar amnistia pe plagiatori, după cum a avertizat USR, a trecut, luni, de Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților. Mai exact, USR a atras atenția că, într-un proiect de lege despre cu totul altceva, deputatul PSD Adrian Solomon a introdus săptămâna trecută, la Comisia de Muncă, un amendament care „amnistiază plagiatorii de dinainte de 2011” și care face din asta „o urgenţă”, adică în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Votul în plen urma să aibă loc luni după amiază, dar parlamentarii nu au ajuns la votul pe acest proiect de lege, scrie senatorul USR, Irinel Darău pe pagina sa de Facebook.

Mai mulți parlamentari USR au atras atenția din nou, asupra faptului că luni, pentru a doua oară, un nou amendament care încearcă să-i scape pe plagiatorii care au obținut titlul de doctor înainte de 2011, a apărut într-un proiect de lege din Parlament privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr3/2020 pentru completarea art.284 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011.

Amendamentul, care nu avea nici o legătură cu legea Educației, a fost votat, azi, în Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților cu 11 voturi pentru și 6 împotrivă. USR a cerut reîntoarcerea proiectului la Comisie dar a fost respinsă cererea. Luni după amiază proiectul urma să fie supus votului final, dar parlamentarii nu au mai ajuns până la el ca să îl supună votului, așa că a fost amânat.

Senatorul USR, Irineu Darău a scris pe pagina sa de Facebook: “Din fericire, deși la începutul plenului se votase împotriva retrimiterii la comisii, astăzi nu s-a mai ajuns la votul pe acest punct grav de pe ordinea de zi. Însă e clar că la următorul plen de la Camera Deputaților plutesc intenții similare și deci aceeași amenințare. Ținem ochii pe ei și asigurăm informarea oamenilor,” a adăugat senatorul USR.

După votul din Comisie, înainte de cel care ar fi urmat în plen, senatorul USR Ștefan Pălărie a spus pentru Edupedu.ro, că “dacă totuși acest amendament va primi voturile majorității din plen, grupul USR va face sesizare CCR invocând încălcarea principiului de bicameralism”.

Rămâne de văzut când va fi introdus din nou pe ordinea de zi.

În postarea de pe Facebook, senatorul USR Irineu Darău i-a cerut ministrului Educației să ia o poziție clară în această situație semnalată.

“Fac și un apel la integritate către Ministrul Educației Sorin Mihai Cimpeanu: să ia fără întârziere o poziție clară, pentru că un sistem de învățământ fără integritate nu există, iar plagiatele și hoția nu ar trebui să aibă termen de expirare. De asemenea, se ridică întrebarea referitoare chiar la teza de doctorat a domniei sale: acum șapte luni spunea că în termen de un an toate tezele de doctorat trebuie analizate, inclusiv teza sa, ‘în regim de urgență’. Mai poate ieși astăzi ministrul să oprească legea plagiatorilor și să ceară prioritar analiza propriei teze de doctorat? Sau are alte interese?”, se întreabă senatorul USR.

Informații de context

Este pentru a doua oară în ultimele zile când o încercare de a-i proteja pe plagiatorii cu doctorate obținute înainte de 2011 se concretizează într-un amendat la un proiect de modificare a Legii Educației, a precizat USR. Concret, de această dată în PLx 95/2020, un proiect de lege pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de la începutul anului 2020, au apărut într-o şedinţă a Comisiei pentru Muncă două amendamente fără nicio legătură cu obiectul ordonanţei, spune USR.

Unul dintre amendamente amnistiază plagiatorii de dinainte de 2011, iar al doilea amendament face din asta o urgenţă: în termen de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, acuză USR. Modificările au fost aduse de deputatul PSD Adrian Solomon.

Ordonanţa nu are la origine nicio legătură cu titlurile ştiinţifice, ci doar aducea Legea Educaţiei în acord cu decizii ale CCR prin prevederea ca, în învăţământ, femeile să poată ieşi la pensie, dacă îşi doresc, la aceeaşi vârstă standard cu bărbaţii.

Între aceste articole, deputatul PSD Adrian Solomon a infiltrat un amendament prin care sancţiunea retragerii titlului de doctor nu se mai aplică celor care au obţinut acest titlu după alte norme decât cele realizate în baza legii din 2011.

Întrebat de ce a apărut pentru a doua oară un astfel de amendament depus într-un proiect de lege despre cu totul altceva, Pălărie a răspuns: „Este simplu: sesizările deja realizate la CNATDCU în această perioadă (inclusiv sesizarea împotriva lucrării domnului premier Ciucă) dar și cu plagiatele politicienilor din aceste două partide preocupă decidenții din aceste două partide (PSD și PNL) mai mult decât numeroasele crize suprapuse pe care le traversează România. Dimpotrivă, cred că acești politicieni profită de perioada aceasta pentru ca sub zmotul făcut de aceste crize, pentru a forța albirea acestor plagiate.”

Ce spune amendamentul adus de Adrian Solomon (PSD):

„La articolul 170, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1.1), u următorul curpins: Măsura prevăzută la alin, (1) lit.b) se aplică doar pentru titlurile elaborate și acordate în baza standardelor de calitate și etică profesională stabilite în actele normative emise pentru punerea în aplicare a prezentei legi”

La motivare, Adrian Solomon a scris: „Aplicarea fără echivoc a principiului neretroactivității legii, reglementat de Constituție prin art.15 alin (1) și (2) care consacră faptul că legea dispune numai pentru viitor.

„(1) Cetățenii beneficiază de drepturile și de libertățile consacrate prin Constituție și prin alte legi și au obligațiile prevăzute de acestea.

(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile”.

Ce prevede în prezent articolul din Legea educației vizat de această completare:

Art. 170 – (1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei,Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:

a) retragerea calităţii de conducător de doctorat;

b) retragerea titlului de doctor;

Prima încercare de acest fel a fost a deputatului Cătălin Zamfir Manea de la minorități, care și-a retras între timp amendamentul adus de el pe tema retragerii titlurilor de doctor. Mai exact, USR a sesizat pe 7 martie că un amendament ar fi fost introdus în mod fraudulos într-un raport final al Comisiei de Învățământ care viza o lege discutată anterior, despre un cu totul alt subiect, privind „educația copiilor defavorizați”. Scopul introducerii acestui amendament este acela de a-i „amnistia” pe plagiatorii cu doctorate, potrivit celor din Opoziție. Reprezentanții USR au spus și atunci că amendamentul l-ar viza pe premierul Ciucă și pe alți demnitari plagiatori, și că în cadrul dezbterii inițiale privind aproiect de lege în ansamblul său, acest amendament nu a fost deloc adus în discuție.

Pe 8 martie, Cătălin Zamfir Manea, reprezentant al Romilor în Camera Deputatților, a declarat pentru Edupedu.ro că a retras amendamentul pentru că „fost interpretat eronat”.

Întrebat de ce a propus un amendament despre retargerea titlurilor de doctor într-un proiect de lege despre mediatorii școlari și copiii din comunitățile dezavantajate, Manea a răspuns că „nu este nimic în neregulă” cu asta.

De ce nu a fost dezbătut amendamentul separat și votat, așa cum spune procedura? Manea a răspuns: „există două proceduri, adică există posibilitatea să dezbați fiecare amendament sau să fie depus un raport de adoptare sau de respingere cu toate amendamentele formulate”. El susține că a depus amendamentul în scris pe 1 martie și că putea fi văzut pe ecranul pe care era afișat proiectul de lege în timpul ședinței.

Citește și:
UPDATE Amendamentul care i-ar amnistia pe plagiatori a primit vot pozitiv în ședința de luni a Comisiei de Învățământ a Camerei Deputaților. USR a încercat întoarcerea la Comisie, dar propunerea a fost respinsă / Pălărie: Dacă trece de plen, vom sesiza CCR
O nouă tentativă de amnistiere a plagiatorilor dinainte de 2011, strecurată într-un proiect de lege privind pensionarea profesorilor – avertizează USR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cătălin Ciupală, profesor de matematică, propune calibrarea corecturii la Bacalaureat și Evaluarea Națională pe o lucrare-test, ca la BAC-ul internațional: dacă profesorul evaluator supraevaluează sau subevaluează o lucrare, atunci îi apare în platformă un steag roșu de atenționare

Cătălin Ciupală, profesor de Matematică la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, din Braşov, are două propuneri privind corectarea lucrărilor de la examene naționale în platformă astfel încât să nu mai existe…
Vezi articolul

Liga Studenților din Iași se opune certificatului verde în universități, promovat de Consiliul Național al Rectorilor / Liga susține că va apăra ”studenții discriminați”

Liga Studenţilor (LS) din Iaşi anunţă că se opune introducerii certificatului verde în universităţi, după ce Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) a cerut Guvernului şi Parlamentului modificarea legislaţiei, astfel încât…
Vezi articolul