Sunt 2.400 de elevi care trebuie să înceapă, din păcate, școlile online, pentru restul ne vedem mâine în curtea școlii, a declarat premierul Florin Cîțu la începutul videoconferinței organizate duminică la Palatul Victoria, pe tema începerii anului școlar. Premierul a ținut să precizeze, după ce a spus câteva lucruri despre școli, că sunt nunți programate în zonele cu rată mare de infectare și că acestea nu ar trebui anulate. A intervenit de la Cluj-Napoca și ministrul de interne, Lucian Bode, care a prezentat situația desfășurării festivalului Untold.
Premierul Florin Cîţu a discutat cu prefecţii şi cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică despre pregătirile în vederea deschiderii noului an şcolar, care stă tot sub semnul pandemiei de coronavirus.
Florin Cîțu a spus că, din informațiile pe care le are, sunt 11 localități în care școala va începe online, dar a enumerat doar 10:
„11 localități, deși, domul ministru, înțeleg că mai este una în plus, dar avem 5 localități în Satu Mare, în situația pe care o am eu acum, 2 în Arad, una în Sălaj, una în Dolj și una în Teleorman”.
Ministrul Educației a intervenit și a spus că sunt 12 localități cu școală online, unde incidența depășește 6 la mie:
„Sunt 6 localități din Satu Mare, sunt 2 din județul Arad, sunt: una din Teleorman, una din Sibiu, una din Sălaj și una din Dolj”, a spus Cîmpeanu.
Reamintim că nicio autoritate nu a publicat până la această oră lista acestor localități.
Principalele declarații:
Florin Cîțu, premier:
- Am vrut să avem această discuție astăzi pentru că mâine începe anul școlar și voiam să mă asigur că ați luat toate măsurile ca festivitățile de mâine să se desfășoare în cele mai bune condiții. Asta înseamnă, cel mai simplu, să respectăm ordinul Ministerului educației și al sănătății, ordinul comun care reglementează modul în care se vor desfășura aceste festivități mâine: o limită de o oră și jumătate, exclusiv afară, cu mască obligatorie. Deci asta ar fi prima condiție.
- În același timp e importantă ziua de mâine pentru că începem anul școlar cu prezență fizică și este foarte important să avem…, ca siguranța copiilor să fie în prim-plan și de asta trebuia să ne întâlnim azi să vedem dacă mai avem ceva de făcut.
- Avem câteva excepții pentru prezența fizică: 11 localități, deși, domul ministru, înțeleg că mai este una în plus, dar avem 5 localități în Satu Mare, în situația pe care o am eu acum, 2 în Arad, una în Sălaj, una în Dolj și una în Teleorman. Din informațiile pe care le am, și dacă sunt diferite o să vă rog să îmi spuneți când aveți intervenția, sunt 2.400 de elevi care vor fi nevoiți să înceapă și, din păcate, școlile în sistem online, dar pentru restul ne vedem mâine în curtea școlii.
- Bun, foarte important este nu doar ziua de mâine, dar și siguranța copiilor în fiecare zi. Vreau să menținem anul acesta cu prezență fizică și de aceea trebuie să ne asigurăm că regulile pe care le-am stabilit un respectate în fiecare zi.
- Măștile, cei de la direcțiile de sănătate publică, măștile trebuie să fie în stocuri și să ajungă la școli, avem destule măști în acest moment, dacă este nevoie vom mai suplimenta.
- În același timp mai avem o situație care trebuie rezolvată cât mai repede: Din informațiile pe care le-am eu, în acest moment, sunt 253 de școli în care nu sunt asigurate măsuri igienico-sanitare, cele mai multe în Dolj (36), Arad (33), București (28) și în Buzău. Trebuie rezolvată această situație cât mai rapid.
- Mai avem 53 de școli care nu au asigurate materiale de curățenie, igienă și dezinfecție, acestea sunt unități de învățământ din Dâmbovița, Giurgiu, Timișoara și București, rezolvați cât mai rapid.
- Mai avem 139 de școli care au probleme cu instalațiile de încălzire în Bacău, Hunedoara, Timișoara și Constanța și aici vă spun că nu ne jucăm o să vină frigul și nu putem să-i ținem pe copii în astfel de condiții, situația trebuie remediată.
- În ceea ce privește situația epidemiologică, știți foarte bine, din păcate, că suntem pe o pantă ascendentă . avem câteva județe unde situația este îngrijorătoare și incidența a sărit de doi la mie: Bistrița-Năsăud și Ilfov sunt deja aproape, sunt peste chiar ajung la trei la mie. Aici trebuie să vedem clar ce soluții vom lua în perioada următoare și cum ne asigurăm că toate măsurile sunt respectate . la final doar o simplă notă, o scurtă mențiune, au fost mai multe discuții legate de plecarea unor prefecți, vreau să fie foarte clar: cei care au preluat atribuțiile au toată responsabilitatea și nu accept nicio scuză când e vorba despre siguranța copiilor.
- Mai sunt două lucruri pe care vreau să le menționez, care mi-au fost aduse în atenție: sunt nunți programate în perioada următoare în zone unde deja se vede că ajungem la 3 la mie. Propunerea mea, și domnul Raed Arafat… aș vrea să ne asigurăm că aceste nunți nu sunt anulate și ar trebui să facem, să folosim Certificatul Verde pentru aceste nunți, dacă se poate.
- Oamenii nu pot să-și modifice data de la o săptămână la alta și atunci aș propune pentru nunțile care sunt deja programate și sunt în zone unde incidența crește să folosim Certificatul Verde.
Nu a fost transmis în direct de către Guvern decât cuvântul de deschidere al premierului. Videoconferința continuă pe pagina Ministerului Afacerilor Interne:
Ministrul de interne a intervenit în videoconferință, în direct de la Cluj-Napoca, și primul lucru pe care l-a spus în ședința despre începeprea anului școlar a fost anunțul că Festivalul Untold s-a desfășurat în siguranță.
Lucian Bode, Ministerul de interne:
- Bună ziua domnule ministru, stimați colegi vă salut de la Cluj-Napoca, unde Festivalul Untold se apropie de final, astăzi fiind cea de-a patra zi a festivalului, vă informez domnule prim-ministru pe această cale că festivalul Untold s-a desfășurat până în acest moment în siguranță fără a fi înregistrate evenimente deosebite. Ministerul Afacerilor Interne acționând zilnic pentru asigurarea măsurilor de ordine publică cu aproximativ 1.000 de efective la care s-au adăugat aproximativ 700 de polițiști locali
- Pentru pregătirea în bune condiții a desfășurării noului an școlar 2021-2022, am realizat mai multe ședințe de lucru în sistem videoconferință, cu reprezentanții tuturor sistemelor de referință. De asemenea, în vederea monitorizării stadiului de pregătire al unităților de învățământ preuniversitar pentru desfășurarea cursurilor cu prezență fizică a elevilor, am solicitat pe 7 septembrie de la instituțiile prefecților informații cu privire la modul în care își asigură paza și măsurile de ordine și siguranță publică în îndeplinirea condițiilor de ordine publică
- Legat de cifrele pe care dumneavoastră le-ați dat, domnule prim-ministru, în legătură cu unitățile de învățământ care din motive întemeiate vor începe activitatea în scenariul doi, conform indicatorilor raportați în data de 7 septembrie și rectificați în data de 9 septembrie, un număr de 27 de unități de învățământ vor începe activitatea în scenariul doi, participarea în sistem online. 18 unități vor desfășura activități didactice online justificate de infrastructură sau resursele existente, iar 9 unități de învățământ au activitatea suspendată.
Sorin Cîmpeanu, Ministerul Educației:
- Ordinul comun prevede ziua de vineri ca referință pentru scenariu pentru întreaga săptămână, din această perspectivă, vineri am avut depășirea acestei rate de 6 la mie în 12 localități, 2.400 de elevi, sunt 6 localități din Satu Mare, sunt două din județul Arad, sunt una din Teleorman, una din Sibiu, una din Sălaj și una din Dolj. În total, 2.400 de elevi nu vor putea merge luni cu prezență fizică din cazua depășirii ratei de 6 la mie. Însemană mai puțin de 1 la mie din totalul de elevi.
- Avem, de asemenea, identificate o serie de probleme prin vizite directe în teren de către echipe mixte. Este pentru prima oară când acest sistem a funcționat eficient.
- Am fost atenționați că în 253 de unități de învățământ nu au fost asigurate corespunzător măsurile igienico-sanitare. Vom vedea care este situația la zi acum, vă rog să ne spuneți în câte unități s-a remediat situația.
- De asemenea, un număr de 53 de unități aveau deficiențe cu privire la stocurile de materiale de dezinfecție și igienă, să vedem câte au mai rămas, sunt patru județe: Dâmbovița, Giurgiu, Mehedinți, Timiș și se adaugă și Bucureștiul.
- Un număr de 460 de unități de învățământ nu aveau stocuri suficiente de rezervă, am centralizat la nivelul tuturor județelor și avem 30 de milioane de măști disponibile pentru școli, mai exact 29.108.000, sunt măști suficiente.
- Se va interveni în cele 460 de școli. 256 de școli aveau dificultăți cu privire la identificarea unor spații cu destinația izolator în cazul în care apar îmbolnăviri, vom vedea astăzi câte au rămas.
- Mai avem 139 de unități de învățământ cu deficiențe la instalațiile de încălzire, totuși nu vom avea probleme în această cauză luni, la deschiderea școlii.
- La București, vă rog să ne spuneți, aveați 28 de școli în care nu erau asigurate corespunzător măsurile igienico-sanitare, de asemenea, Bucureștiul avea 6 școli cu deficit stocuri materiale de igienă și dezinfecție și mai avea 37 de școli în care nu s-a putut identifica spațiu de izolare
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății:
- Toate acțiunile de pregătire efectuate de Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor de Interne în ultima perioadă creează condiții optime de începerea școlii în format fizic așa cum am menționat foarte bine domnul prim-ministru. De acum încolo păstrarea școlilor în condiții de maximă siguranță ține numai de respectarea acestor măsuri. Aceste lucruri sunt foarte clar prevăzute în Ordinul comun, sunt fundamentate științific, iar dacă reușim să menținem aceste reguli riscul de infectare este minim și posibilitatea de a ține școlile deschise este maximală.
- În privința vaccinării, a fost demarată deja o acțiune de informare pe care am rugămintea să o continuam era acolo unde există deficiențe să o suplinim, pentru că cei care au luat decizia de a nu se vaccina încă au luat tot din motive de siguranță pentru propria persoană și pentru copii deci nu au avut acces la toate informațiile care reprezintă clar și decisiv avantajele vaccinării
- Sunt doar 12 localități în momentul de față. Numărul de localități la risc de peste două săptămâni depinde strict strict de capacitatea dumneavoastră de a vă mobiliza la nivel local, la nivelul fiecărei unități de învățământ pentru bună organizare a tuturor regulilor deja existențe despre care spuneam că împreună cu vaccinarea garantează un risc minim și o posibilitate maximală la tine școlile deschise.
Noul an şcolar 2021 – 2022 începe luni, cu prezenţă fizică la cursuri în cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ din România. Numărul localităților cu rată de infectare de peste 6 la mie, în care copiii vor face școală online, s-a dublat în ultima săptămână, de la 6, la 14, după cum arată datele oficiale prelucrate de specialiștii Universității Babeș Bolyai, Cluj-Napoca, în proiectul „COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor”. Față de acum 10 zile, numărul localităților peste 6 este de 4 ori mai mare.
După datele oficiale publicate de autorități pentru ziua de vineri, 10 septembrie, zi de referință pentru stabilirea scenariilor în școli, următoarele localități au rata de incidență peste 6 cazuri la 1.000 de locuitori:
1 | Arad | Cărand | 7.43 |
2 | Arad | Ignești | 8.71 |
3 | Dolj | Bechet | 8.61 |
4 | Giurgiu | Bolintin-Deal | 6.0 |
5 | Satu Mare | Bixad | 8.02 |
6 | Satu Mare | Bătarci | 6.85 |
7 | Satu Mare | Călinești-Oaș | 6.18 |
8 | Satu Mare | Cămărzana | 8.22 |
9 | Satu Mare | Gherța Mică | 9.4 |
10 | Satu Mare | Turț | 7.88 |
11 | Satu Mare | Târșolț | 13.57 |
12 | Sibiu | Șeica Mică | 10.6 |
13 | Sălaj | Șimișna | 7.67 |
14 | Teleorman | Beuca | 6.56 |
În ședința cu prefecții și reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică din 2 septembrie, premierul Florin Cîțu spunea că prezența fizică „este scenariul meu de bază în acest an”.
“Avem în primul rând începerea anului școlar. Aș vrea să încep cu acest lucru și după aceea mergem şi la celelalte. În CNSU, știți foarte bine, astăzi, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății am aprobat hotărârea prin care a fost adoptat ordinul comun, ordin care stabilește modul în care se va desfășura anul școlar. Şi aici luăm în calcul două scenarii, şi vreau să fie clare pentru toată lumea: în localitățile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 6 la mie, în acest caz se permite participarea cu prezență fizică la cursuri pentru cei care merg la creșe, grădinițe și școli.
Am spus din primul moment că este scenariul meu de bază în acest an, să mergem, să avem anul școlar cu prezența fizică, până la 6 la mie prezență fizică pentru cei care merg la creșe, grădinițe și școli. Bineînțeles – şi aici este iarăși foarte important – cu respectarea regulilor de siguranță în contextul pandemiei: avem mască, purtăm mască în interior, dezinfectant etc. Sunt și alte condiții pe care le avem detaliate în ordin.
Peste 6 la mie, elevii din clasele I-XII trec în sistem online, iar cei care merg la creșe, grădinițe, respectiv, cei din învățământul special participă în continuare fizic la cursuri, până la instituirea măsurii de carantină în localitatea în care trăiesc, desigur dacă această măsură va fi necesară. Deci, foarte simplu, până la 6 la mie toată lumea cu prezență fizică, peste 6 la mie trec online cei între clasele I și XII, toți ceilalți merg cu prezență fizică, până în momentul în care o localitate este declarată în carantină.
Mesajul meu, atât pentru prefecți, cât și pentru reprezentanții DSP-urilor: vă rog să vă implicați serios, să colaborați, să vă asigurați că sunt luate toate măsurile pentru ca procesul de învățământ să se desfășoare fără probleme și cu riscuri cât mai mici. Repet, țin foarte mult să avem acest an școlar cu desfășurare în sistem fizic și este foarte important să facem totul pentru siguranța copiilor. În același timp, așa cum am spus de fiecare dată, dacă întâmpinați probleme, dacă aveți probleme în organizarea acestui proces vă rog să le ridicați, ca să le putem rezolva cât mai rapid; acesta este rolul acestor întâlniri, vom mai avea și săptămâna viitoare încă una, chiar înainte de începerea anului școlar”, a spus Florin Cîțu.
Pentru cei aproximativ 2.900.000 de elevi şi preşcolari cursurile anului şcolar 2021 – 2022 se vor derula pe parcursul a 34 de săptămâni.
În contextul pandemiei, a fost emis un ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii care prevede în continuare asigurarea distanţării fizice, purtarea măştii de protecţie, dezinfectarea mâinilor şi circuite clare de acces în sălile de clasă.