A doua sesiune de Bacalaureat 2024. Competențele la limba străină încep marți, 13 august, cu probele de Reading, Writing și Listening, după ce subiectele ajung la ora 11 în centrele de examen / Proba orală este miercuri de la ora 9

Foto: © Dragonimages | Dreamstime.com

Bacalaureat 2024 – sesiunea de toamnă continuă săptămâna viitoare, marți și miercuri, 13 și 14 august, cu susținerea probelor de competențe la limbă străină studiată în liceu, potrivit calendarului de examen.

A doua sesiune a bacalaureatului din acest an începe cu proba de evaluare a competențelor de comunicare în limba română joi și vineri, 8 și 9 august, zile alocate și pentru competențele la limba maternă.

Ministerul Educației a trimis inspectoratelor școlare în luna iunie graficul de desfășurare a probelor de la competențele de limbi moderne. Iată planificarea probei de competențe la limba străină – BAC 2024 Toamnă:

Pentru ambele sesiuni [de Bacalaureat], subiectele vor fi transmise după următorul program:

Fiecare centru de examen anunță programul stabilit și planificările pentru candidați pe baza calendarului general, așa că este recomandat să urmăriți informările centrului de la examen la care veți susține probele pentru a afla orele de începere și alte detalii organizatorice.

Potrivit procedurii de la sesiunea de vară, audierea textului la proba de competențe la o limbă străină se face de două ori și timpul de lucru este de 20 de minute, iar la scris candidații au două ore pentru rezolvare.

De aici poți descărca modele de subiecte pentru competențele digitale și lingvistice în limba română, limbi străine și limbile minorităților pentru Bacalaureat 2024, publicate de Ministerul Educației.

Candidații au două ore la dispoziție pentru proba scrisă – procedură

Art. 2 — (1) Proba C se realizează prin trei tipuri de probe, după cum urmează:

a) proba de înțelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului audiat;

b) proba scrisă, cu durata de 120 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului citit și producerea de mesaje scrise;

c) proba orală, cu durata de 10-15 minute pentru fiecare candidat, în cadrul căreia se evaluează competențele privind producerea de mesaje orale și interactiunea orală”, potrivit procedurii de organizare a probei de competențe la limba străină, publicată pe subiecte.edu.ro (documentul poate fi consultat mai jos în articol).

Conform procedurii de organizare, care poate fi descărcată din articol, textul audio este ascultat de candidați de două ori:

Art. 5 — (1) La proba de înțelegere a unui text audiat, instructiunile pentru candidati sunt citite de către un membru al comisiei/asistent, în limba română/maternă, în fiecare sală de examen. Instrucțiunile standard, pentru toate limbile moderne la care se organizează examen, sunt următoarele:

« Veți asculta două materiale audio diferite, fiecare de câte două ori. Aveți la dispozitie un minut pentru a citi întrebările referitoare la primul material, apoi urmează două audieri ale acestuia, separate de un minut de pauză. După alte două minute în care definitivați răspunsurile referitoare la primul material şi cititi întrebările referitoare la cel de-al doilea, urmează cele două audieri ale celui de-al doilea material, separate şi acestea de un minut de pauză. »

2) Fiecare candidat primește sarcinile de lucru după citirea instrucțiunilor de către un membru al comisiei/asistent.

(3) Audierea propriu-zisă a materialului audio se face după citirea instructiunilor și familiarizarea candidaților cu sarcinile de lucru.

(4) În timpul audierii textelor nu se admit întreruperi și se iau măsuri pentru a se asigura audiția în conditii optime”.

Citește și (articolul continuă după recomandări):

Biletul de la proba orală nu poate fi schimbat

Art. 6 — (1) Proba scrisă este formată din două părți: prima parte a probei scrise evaluează competenta de înțelegere a unui text citit, iar partea a doua evaluează competența de producere de mesaje scrise.

(2) Pentru evaluarea competenței de producere de mesaje scrise, fiecare profesor evaluator acordă un punctaj corespunzător unui nivel de competență. Punctajul final pentru competența de producere de mesaje scrise se calculează ca medie aritmetică a punctajelor celor doi evaluatori, rotuniită la cel mai apropiat întreg. În cazul unei fractiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face în favoarea candidatului, la numărul întreg imediat superior.

Art. 7 — (1) Fiecare bilet din cadrul probei orale conține întrebări de dificultate progresivă, pe baza cărora profesorii examinatori acordă punctaje si niveluri de competență conform baremelor de evaluare, atât pentru competența de producere de mesaje orale, cât și pentru competența de interacțiune orală. Punctajul final pentru fiecare competență se calculează ca medie aritmetică a punctajelor celor doi examinatori, rotunjită la cel mai apropiat întreg. În cazul unei fractiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face în favoarea candidatului, la numărul întreg imediat superior.

(2) Nu se admite schimbarea biletului de examen”.

(…) „(5) Candidații care refuză să rezolve subiectele propuse se consideră că nu au susținut proba de evaluare a competentelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal”, mai scrie în document.

FOTO DOCUMENT Procedura pentru proba de competențe la limba străină – Bac 2024:
Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2024:

15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)

27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor

30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale

Nota minimă de promovare – pentru fiecare probă – este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puțin 6 (șase).

Foto: © Dragonimages | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
BAC 2024 Sesiunea de toamnă începe joi, 8 august, cu proba de competențe la limba română – calendar
Competențe Bacalaureat 2024. Profesorii de română și TIC, plătiți cu 10 lei pentru fiecare candidat, profesorii de limbi străine care evaluează trei probe – cu 15 lei. Sumele sunt impozabile și cu 4 lei mai mari ca în 2022
Subiectele, biletele și baremele de la probele orale de Bacalaureat și de la Competențe digitale și de Limbi străine, ținute sub lacăt de ani de zile de Ministerul Educației. Instituția nu le-a publicat niciodată din 2017 cel puțin
Bacalaureat 2024, competențe de comunicare într-o limbă străină. Audierea textului se face de două ori și timpul de lucru este de 20 de minute, iar la scris candidații au două ore
BAC 2024. Planificarea probei de evaluare la limba străină, trimisă de Ministerul Educației – document
Exit mobile version