Ministerul Educației a publicat joi, 6 aprilie, rezultatele de la simularea Bacalaureat 2023. Procentul celor care au luat notă de promovare este în creștere la toate probele. De remarcat, rezultatele elevilor sunt raportate pentru fiecare probă în parte, fără să mai fie calculat procentul de promovare general. Metoda a fost folosită pentru prima dată anul trecut, de ministrul Sorin Cîmpeanu, și preluată anul acesta sub conducerea Ligiei Deca.
“Datele centralizate pe baza rapoartelor furnizate de inspectoratele școlare județene indică următoarea situație (procent de introducere a notelor în aplicație – 99,9%), pe probe și rate de promovare a probelor:
I. Proba E.a) – Limba și literatura română: rata de promovare a probei este în creștere cu 11% (note mai mari sau egale cu 5): 79,4% (68,31% în anul 2022)
- 295 de elevi au obținut nota 10.
- Pe segmentul de note 5 – 10, cele mai multe note se situează pe tranșa 5 – 5.99: 26.104.
II. Proba E.b) – Limba și literatura maternă: procent de promovare probă (note mai mari sau egale cu 5): 83,4% (84,16% în anul 2022)
- 33 de elevi au obținut nota 10.
- Pe segmentul de note 5 – 10, cele mai multe note se situează pe tranșa 7 – 7.99: 1.174.
III. Proba E.c) – Proba obligatorie a profilului: rata de promovare a probei este în creștere cu aproape 8%: 67,6% (59,7% în anul 2022)
- 1.504 elevi au obținut nota 10.
- Pe segmentul de note 5 – 10, cele mai multe note se situează pe tranșa 5 – 5.99: 19.598.
IV. Proba E.d) – Proba la alegere a profilului: procent de promovare probă (note mai mari sau egale cu 5): 71,3% (70,92% în anul 2022)
- 1.220 elevi au obținut nota 10.
- Pe segmentul de note 5 – 10, cele mai multe note se situează pe tranșa 8 – 8.99: 18.164.
Notele nu se trec în catalog, însă, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, acestea pot fi consemnate în catalog.
Rezultatele vor fi analizate, obligatoriu, la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei și ședințe cu părinții, dar și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate fiecărei situații în parte, cu scopul de îmbunătăți performanțele școlare.
Reamintim că obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unei examen real și optimizarea rezultatelor obţinute de către elevi la finalul studiilor gimnaziale/liceale”, se precizează în comunicatul de presă al ministerului.
Informații de context
Amintim, peste 27 de mii de elevi nu s-au prezentat la simularea probei scrise de Limba şi literatura română din cadrul examenului de BAC 2023 și au fost eliminați 12 elevi pentru tentativă de fraudă.
La simularea probei obligatorii de profil din cadrul examenului de Bacalaureat 2023, au fost prezenți, conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene, 118.010 elevi din totalul celor peste 147.000 de elevi înscriși la începutul anului școlar curent în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă, potrivit Ministerului Educației. Elevii au avut de ales Istorie sau Matematică.
La proba la limba maternă din cadrul simulării examenului de Bacalaureat 2023 nu s-au prezentat la simulare 440 de elevi, anunța ministerul Educației.
Foto: © Andreaobzerova | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
3 comments
Ținând cont ca sunt camere de luat vederi peste tot încep sa cred ca ministerul le-a spus sa facă orice sa crească procentajul pentru ca au nevoie de clienti în universitar.E un lanț putred care o sa ne strângă de gat pe toți.
S-a copiat pe rupte pentru ca e disperare mare ca nu mai vrea nimeni sa învețe,necazul e ca unii nici sa copieze nu știu.
nu știu de unde luați aceste procente, cel puțin la liceul meu rata de promovare este mica iar la romana s-au luat 70% note sub 5 pentru că profesorii nu au acordat punctajul conform baremului.