Într-un ghid destinat adolescenților, despre cum să spargă bariera emoțiilor și să vorbească despre sentimentele sau gândurile lor, UNICEF punctează câteva sfaturi – cum să începi o discuție și cum să îți exprimi ideile, ca adolescent, fără constrângeri.
“Deschiderea conversației este deja un prim pas excelent, bravo! Câteva cuvinte simple de încurajare îi pot ajuta pe cei dragi să se simtă confortabil să se deschidă și să ceară ajutor dacă au nevoie. O modalitate excelentă de a face acest lucru este să le reamintiți că…
… Sunteți acolo pentru ei, indiferent de situație, și că îi veți ajuta într-un mod în care se simt confortabil.
… Sănătatea mintală este la fel de importantă ca și sănătatea fizică: i-ați spune unei persoane dragi dacă v-ați luxat glezna sau ați avea o durere de cap, nu-i așa?
… Să ceri ajutor este un semn de putere. Obținerea sprijinului profesional potrivit și vindecarea devin mai ușoare atunci când le împărtășești”, precizează organizația mondială în ghid.
- Ghidul a fost redactat de către Voices Of Youth (Vocile Tineretului), parte a UNICEF (Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite), care reunește pe site mai multe materiale oficiale pe teme de actualitate pentru copii, adolescenți și alți tineri, la nivel mondial.
Sănătatea mintală este un subiect abordat în multe cărți, emisiuni TV sau conturi de social media care sunt populare în rândul tinerilor. Cu toate acestea, deși ele pot fi o modalitate foarte puternică de sensibilizare, uneori nu sunt întotdeauna corecte și, în unele cazuri, pot transmite mesaje confuze.
Dacă vorbiți despre o carte, o emisiune TV sau un cont de social media care abordează sănătatea mintală, gândiți-vă în mod critic dacă acestea prezintă problemele cu acuratețe (sau nu) și ce ar putea lipsi, este o altă indicație a specialiștilor de la UNICEF.
Redăm sfaturile complete mai jos, în traducere:
“Să ceri ajutor este un semn de putere – arată autocunoaștere și curajul de a căuta sprijin în momentele dificile!
Acest ghid vă oferă câteva sfaturi pentru a vă ajuta să spargeți bariera construită pe lângă problemele de sănătate mintală, pentru a vă ajuta să vorbiți despre sănătatea mintală fără a readuce la suprafață stereotipuri și, de asemenea, să vă comunicați mai bine sentimentele cu prietenii și familia.
Începerea unei conversații despre sănătatea mintală
A-i întreba pe cei dragi ce fac este o modalitate foarte bună de a încuraja pe cineva să vă anunțe dacă se confruntă cu dificultăți de sănătate mintală sau de a face pe cineva să știe că sunteți acolo pentru a-l asculta. Dar, de multe ori, poate fi dificil să știți ce să spuneți sau să faceți atunci când vă faceți griji pentru cineva apropiat sau când simțiți că se confruntă cu dificultăți ori se simte izolat. Puteți începe prin a le spune că v-ați gândit la ei.
Nu uitați! Este greu să ajuți pe cineva de unul singur, dar a fi un bun prieten este o modalitate excelentă de a începe.
Nu vă fie teamă să vorbiți cu un adult sau cu un profesionist dacă sunteți îngrijorat pentru prietenul sau persoana iubită. Încearcă aceste idei de conversație:
- “Te întreb deoarece te-am avut în minte în ultima vreme și sper că totul este în regulă. Hai să vorbim când ești liber, mi-ar plăcea să recuperăm timpul pierdut!”
- “Ce an, nu-i așa! Cum reziști? A fost unul ciudat pentru mine, asta e sigur!”
- “Cum te descurci, zău? Uneori mă simt puțin copleșită, pentru tine e la fel?”.
Deschiderea conversației este deja un prim pas excelent, bravo! Câteva cuvinte simple de încurajare îi pot ajuta pe cei dragi să se simtă confortabil să se deschidă și să ceară ajutor dacă au nevoie. O modalitate excelentă de a face acest lucru este să le reamintiți că…
… Sunteți acolo pentru ei, indiferent de situație, și că îi veți ajuta într-un mod în care se simt confortabil.
… Sănătatea mintală este la fel de importantă ca și sănătatea fizică: i-ați spune unei persoane dragi dacă v-ați luxat glezna sau ați avea o durere de cap, nu-i așa?
… Să ceri ajutor este un semn de putere. Obținerea sprijinului profesional potrivit și vindecarea devin mai ușoare atunci când le împărtășești.
Sfaturi despre cum să vorbești sau să scrii despre emoțiile tale
Tinerii din întreaga lume vorbesc deschis și elimină această rușine din jurul sănătății mintale.
Mulți dintre noi suntem pasionați de acest subiect, dar nu suntem neapărat experți sau medici… Așadar, cum ne asigurăm că vorbim despre acest subiect într-un mod care previne dezinformarea și încurajează oamenii să ceară ajutor atunci când au nevoie?
Am creat aceste sfaturi pentru a vă ajuta să vă ghidați conversațiile sau pledoariile în jurul sănătății mintale.
- Surse de informații despre sănătatea mintală
Atunci când vorbiți sau scrieți despre sănătatea mintală, asigurați-vă că folosiți surse de încredere, cum ar fi cele de la UNICEF sau de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Nu toate informațiile care există sunt corecte sau actualizate.
Dacă dați peste informații pe care le considerați utile sau care vă dau de gândit, acordați-vă puțin timp pentru a verifica modul în care acestea se raportează la sursele de încredere și cum se referă la dumneavoastră și la colegii dumneavoastră.
- Cărțile, emisiunile TV, social media și sănătatea mintală
Sănătatea mintală este un subiect abordat în multe cărți, emisiuni TV sau conturi de social media care sunt populare în rândul tinerilor. Cu toate acestea, deși ele pot fi o modalitate foarte puternică de sensibilizare, uneori nu sunt întotdeauna corecte și, în unele cazuri, pot transmite mesaje confuze.
Dacă vorbiți despre o carte, o emisiune TV sau un cont de social media care abordează sănătatea mintală, gândiți-vă în mod critic dacă acestea prezintă problemele cu acuratețe (sau nu) și ce ar putea lipsi.
De asemenea, le puteți folosi pentru a stimula discuțiile în jurul miturilor și stigmatizării care pot însoți discursul despre sănătatea mintală.
- Împărtășirea experiențelor personale și descrierea a ceea ce vedem la alții
Limbajul pe care îl folosim pentru a discuta despre problemele de sănătate mintală contează. Asigurați-vă că nu folosiți un limbaj sau termeni stigmatizanți sau argoul care poate fi folosit în mod obișnuit pentru a descrie persoanele care pot avea dificultăți de sănătate mintală.
De asemenea, fiți atenți atunci când folosiți termeni medicali precum “depresie” sau “bipolar”. Cu excepția cazului în care dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți a fost diagnosticat de un profesionist, ar trebui să vă limitați la descrierea simptomelor, mai degrabă decât să vorbiți despre un diagnostic specific.
De exemplu, este mai bine să spuneți: “prietenul meu este foarte anxios și are probleme cu somnul” decât să spuneți “prietenul meu are depresie”.
Și nu uitați să nu vorbiți în public despre sănătatea cuiva – inclusiv despre sănătatea sa mintală – decât dacă aveți consimțământul acestuia. Este în regulă să încălcați această regulă dacă sunteți îngrijorat că cineva este în pericol de a-și face rău sau de a-i răni pe alții. Nu trebuie să ezitați să spuneți imediat unui adult în care aveți încredere.
În cele din urmă, poate doriți să vă gândiți să adăugați un “avertisment de declanșare” pentru conținutul scris, cum ar fi blogurile sau mediile sociale.
Acestea sunt adesea folosite pentru a avertiza oamenii că un conținut, al unei postări, se referă la un subiect sensibil pe care unii oameni l-ar putea găsi supărător și care ar putea fi dăunător pentru bunăstarea lor ori le-ar putea aminti de momente dificile pe care le-au trăit în trecut.
Cum să ne comunicăm sentimentele
Dacă trăim emoții inconfortabile în majoritatea sau în mare parte din timp, cel mai sănătos lucru pe care îl putem face este să vorbim despre ceea ce simțim cu persoanele pe care le iubim. Acest lucru ne poate ajuta să ne menținem sănătatea mintală și să accesăm sprijin dacă avem nevoie. Iată câteva lucruri pe care le puteți încerca:
Scrieți-vă sentimentele. Acest lucru vă poate ajuta să vă descrieți sentimentele altor persoane, în special dacă doriți să căutați ajutor. Poate părea ușor sau simplu, dar încercați acest lucru: “Mă simt… în acest moment” sau “Mă simt… când…”.
Acordați atenție modului în care vă simțiți pe parcursul zilei ca răspuns la diferite situații. Unele situații vă fac să vă simțiți fericit? Anxios? Copleșit? Exersați modul în care ați spune cuiva ce vă trece prin cap și de ce aveți nevoie pentru a vă simți mai bine.
Când vorbiți despre sentimentele dumneavoastră, folosiți afirmații de tipul “eu”, deoarece acest lucru vă ajută să vă asumați responsabilitatea și vă asigură că cealaltă persoană nu se simte judecată. Încercați să spuneți “Am impresia că nu sunt ascultat, pot să am ocazia să spun ceva?” în loc de “Nu mă asculți niciodată!”. Sau “Mă simt frustrat în acest moment” în loc de “Ești atât de frustrant!”.
Dacă simțiți că discuția nu decurge conform planului, este posibil să reacționați impulsiv. Iată câteva modalități constructive de a răspunde în schimb: Plecați sau deconectați-vă, așteptând să vorbiți până când vă simțiți calm. Respirați lent și încercați să faceți tot posibilul să explicați cum vă simțiți.
Atunci când lucrurile vi se par prea copleșitoare pentru a vă descurca de unul singur, când sunteți îngrijorat de ceea ce simțiți sau când vă faceți griji pentru altcineva, școala, unitatea de sănătate sau alte servicii comunitare vă pot oferi un sprijin important. Dacă nu știți unde să vă adresați, întrebați pe cineva de încredere sau căutați online sprijinul disponibil în țara dumneavoastră. Este foarte obișnuit să aveți nevoie de ajutor din când în când, iar persoanele care vă pot sprijini au văzut multe alte persoane în situația dumneavoastră.
Cum primim ajutor
Atunci când ne simțim anxioși, stresați sau îngrijorați, uneori putem întreprinde mici acțiuni care să ne ajute să trecem peste momentele dificile. Puteți afla mai multe cu ajutorul UNICEF în portalul On My Mind sau puteți consulta câteva resurse suplimentare la sfârșitul acestei pagini care vă pot fi de ajutor.
Cu toate acestea, pot exista momente în care obiceiurile sunt greu de schimbat sau în care luarea unor măsuri pozitive poate să nu fie suficientă și este important să încurajăm oamenii să ceară ajutor. Aceștia ar putea începe prin a vorbi cu cineva, cum ar fi un adult de încredere, sau prin a merge la un medic și a cere îndrumări cu privire la persoana cu care să vorbească.
Există o mulțime de tipuri diferite de sprijin disponibile și poate fi dificil să găsești singur ajutorul potrivit.
Atunci când lucrurile vi se par prea copleșitoare și dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți experimentează în mod regulat simptome sau sentimente care au un impact negativ asupra calității vieții, studiilor, muncii, relațiilor sau capacității de a avea grijă de dumneavoastră, este important să cereți ajutor sau, în cazul unui prieten, să îl încurajați să caute ajutor.
Solicitarea de ajutor este un semn de putere – arată autocunoaștere și curajul de a începe să depășești ceva dificil, de a face primul pas. A fi sănătos este un drept al fiecăruia, iar acest lucru include sănătatea mentală, dar și cea fizică”, sunt precizările organizației internaționale.
Adolescenții, îndrumați să converseze virtual cu un robot pentru alte sfaturi
“De asemenea, puteți accesa câteva sfaturi suplimentare prin intermediul chatbot-ului nostru U-Report. Intrați în el trimițând “TIPS” la adresa: Facebook, WhatsApp sau Viber“, mai transmit oficialii UNICEF.
Foto: © Jacek Chabraszewski – Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.