Medicii rezidenți care finalizează pregătirea în specialitățile medicină, medicină dentară sau farmacie pot susține examenul de obținere a titlului de specialist într-un alt centru universitar decât cel de bază, dacă au efectuat acolo minimum 6 luni de pregătire. Măsura este prevăzută într-un ordin comun semnat de Ministerul Sănătății (MS) și Ministerul Educației și Cercetării (MEC), publicat în Monitorul Oficial pe 24 aprilie 2025.
Potrivit noii reglementări, „pentru susținerea examenului de obținere a titlului de medic, medic stomatolog și farmacist specialist, rezidenții pot opta pentru oricare dintre centrele universitare în care a fost efectuat minimum 6 luni de pregătire din modulul de bază” – se precizează în articolul 121 introdus în anexa metodologiei din 2023 prin Ordinul MS nr. 595/2025 și MEC nr. 3.768/2025.
Unde se poate susține examenul de specialist
De asemenea, dacă „într-un centru universitar nu se poate constitui comisie de examen sau comisie de soluționare a contestațiilor, Ministerul Sănătății poate repartiza candidații aflați în această situație la o altă comisie de examen din cel mai apropiat centru universitar față de cel în care s-a efectuat pregătirea”, se arată în același articol.
Tot în cazuri excepționale, „în situații temeinic justificate, Ministerul Sănătății poate aproba cererea unui candidat de a susține examenul într-un centru universitar, altul decât cel în care a efectuat minimum 6 luni din modulul de bază”.

- Articolul 12 după care se introduc noile prevederi sună astfel în prezent: „Candidații vor susține toate probele examenului cu comisia de examen la care au fost repartizați de Ministerul Sănătății”.
Potrivit referatului de aprobare al ordinului pus în consultare publică de ministerul Sănătății pe 6 februarie, modificarea vine după ce „s-a constatat necesitatea unor completări privind centrul universitar de susținere a examenului de specialist”.
Reguli de desfășurare a examenului: note de trecere și tematici
Metodologia prevede că „fiecare probă de examen în parte este eliminatorie dacă nu se obține nota minimă 7,00. Media minimă de promovare a examenului este 7,00”, potrivit articolului 2 din metodologie.
Tematicile valabile pentru fiecare specialitate sunt publicate de Ministerul Sănătății și pot fi consultate pe pagina web a instituției, la secțiunea: „Specialiști / Concursuri / Examene și concursuri naționale / Tematica examenului de specialitate” – conform articolului 3 din metodologie.
Examenul este organizat de Ministerul Sănătății în centrele universitare acreditate, care au facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie, iar „examenul se susține în fața unei comisii de examen” (Art. 4 din metodologie).