7.800 de noi posturi în Educație, cerute de inspectoratele școlare: profesori de sprijin pentru copiii cu CES, mediatori școlari pentru reducerea abandonului școlar, informaticieni în Smart Laburile PNRR din școli – proiect de HG / Două ISJ nu au cerut niciun post

18.465 de vizualizări
Titularizarea 2025
Foto: © Lacheev | Dreamstime.com
Inspectoratele școlare au cerut Ministerului Educației să suplimenteze numărul de posturi didactice și didactice auxiliare din școli cu 7.800, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern (HG) pus în consultare publică de Ministerul Educației pentru modificarea HG care reglementează funcționarea și organizarea instituției.

Posturile sunt dedicate noilor profesori care ar urma să predea la cele peste 2.500 de noi clase formate în școli, sunt pentru profesorii de sprijin pentru copiii cu CES trecuți de la învățământul special la învățământul de masă, pentru mediatori școlari care să intervină în zonele cu abandon școlar ridicat și pentru informaticieni care să se ocupe de noile laboratoare smart contractate de școli prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

  • Posturile noi ar urma să se înființeze după concursul de angajare. Cu alte cuvinte, cel puțin în acest an școlar, aceste posturi ar urma să fie ocupate prin detașări “în interesul învățământului”, cunoscute drept numiri din pix, politice, la mâna oamenilor politici din Ministerul Educației și inspectoratele școlare.

„5. Numărul total de posturi din învăţământul preuniversitar de stat, inclusiv învăţământul special, centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională, este de 307.900 de posturi”, prevede HG pusă în dezbatere pentru modificarea HG 731/2024 de funcționare a Ministerului Educației. În prezent, numărul prevăzut de posturi la acest punct este de 300.100.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de HG – ambele documente pot fi descărcate mai jos din articol -, ar urma ca din anul școlar 2024-2025 care din punct de vedere administrativ începe de la 1 septembrie să funcționeze 2.474 de noi formațiuni de elevi în învățământul de masă și încă 96 pentru învățământul special.

Asta – după ce „prin Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, au fost modificate efectivele de elevi/preşcolari/antepreșcolari din care se constituie formațiunile de studiu în învăţământul preuniversitar, în sensul diminuării acestora”.

Apoi, este vorba de noi posturi pentru creșele construite prin PNRR și pentru noile servicii de educație complementară: „(…) începând cu anul școlar 2024-2025, vor fi date în folosință noi spații destinate desfășurării activităților pentru învățământul antepreșcolar și preșcolar și ca urmare o serie de unități de învățământ au solicitat autorizarea de funcționare provizorie pentru nivelul de învățământ antepreșcolar și preșcolar, forma de învățământ cu program prelungit, ceea ce conduce la creșterea cererilor de înscriere în învățământul antepreșcolar și preșcolar cu program prelungit”.

„De asemenea, începând cu anul școlar 2024-2025, vor funcționa noile servicii de educație timpurie complementară, care fac parte din sistemul național de educație și sunt destinate antepreșcolarilor și preșcolarilor (servicii de tip grădiniță comunitară, servicii de tip ludotecă și/sau grup de joacă)”, se mai arată în nota de fundamentare.

Ministerul Educației mai motivează în nota de fundamentare suplimentarea posturilor și din pricina integrării elevilor cu CES din școli speciale în școli de masă și pentru că ar urma să se angajeze mediatori școlari în zonele cu abandon școlar ridicat:

  • Totodată se impune și continuarea procesului de integrare a copiilor/elevilor cu cerințe educaționale speciale în învățământul de masă, ceea ce conduce la creșterea numărului de cadre didactice de sprijin. Pentru prevenirea și reducerea abandonului școlar, cu precădere în localităţile situate în zone dezavantajate, se impune angajarea de mediatori școlari”. 

În plus, este vorba și de informaticieni nou angajați în școli pentru a administra laboratoarele smart achiziționate de școli prin PNRR:

  • Pentru digitalizarea educaţiei şi dezvoltarea competenţelor digitale în rândul comunităţii educaţionale, în PNRR este prevăzută asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ în vederea digitalizării educației prin dotarea unităților de învățământ cu laboratoare de informatică, laboratoare inteligente („SMART LAB”), dotarea sălilor de clasă cu echipamente IT necesare pentru digitalizarea resurselor de învățare, precum și dotarea unor săli de curs cu echipamente digitale de tip STIAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte și Matematică).
  • Și serviciile complementare vor fi dotate inclusiv cu echipamente digitale (laptop, tablă smart, aparate de fotografiat și video digitale, covoare digitale pentru activități educative, tăblițe digitale pentru scris și desenat etc.). În acest context pentru asigurarea mentenanței echipamentelor digitale din unitățile de învățământ se impune suplimentarea numărului de informaticieni angajați în unitățile de învățământ preuniversitar”. 
Cele mai multe posturi, cerute de Inspectoratul școlar București

După cum se arată în tabelul centralizator din nota de fundamentare a HG, cele mai multe posturi didactice și auxiliare/administrative au fost cerute de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) – 1.012, dintre care 799 didactice de predare.

Două inspectorate școlare nu au cerut niciun post, anume Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Teleorman. ISJ Vaslui și ISJ Tulcea au cerut 3, respectiv 5 posturi, urmate de ISJ Gorj, ISJ Botoșani și ISJ Vrancea, cu 20, 21 și respectiv 23 de posturi solicitate.

DOCUMENT DESCARCĂ Proiect HG Suplimentare posturi – 23.08.2024:

DOCUMENT DESCARCĂ Notă de fundamentare – Proiect HG Suplimentare posturi – 23.08.2024:

Foto: © Lacheev | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii, elevii și studenții ar putea să aibă 2 zile libere pentru investigații medicale, potrivit unui proiect adoptat de Senat. Amendă de la 500 de lei și până la 2.500 de lei pentru angajatorii care nu respectă prevederea

Toți profesorii și ceilalți angajați de la stat și de la privat ar putea să aibă dreptul la 2 zile libere într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, care nu se…
Vezi articolul

Improvizație în legislația doctoratelor: Ministerul „consideră” că universitățile pot prelungi doctoratele de 3 ani, începute pe vechea Lege, la 4 ani, ca să respecte noua lege / ASE publică un formular prin care doctoranzii pot cere prelungirea studiilor, nespecificată în lege, dar comunicată chiar înaintea termenului-limită

Studenții care au început studiile doctorale înainte să se schimbe legislația pot face cerere de prelungire a perioadei de studii doctorale de la 3 ani, cât prevedea vechea Lege a…
Vezi articolul
Daniel Funeriu, Vasile Dincu, Mihaela Nabar si Dacian Dolean la Conferinta Reforma digitala a educatiei, marti 8 iunie

Dezbaterea online Reforma digitală a Educației

Daniel Funeriu, Vasile Dîncu, Mihaela Nabăr și Dacian Dolean discută marți, 8 iunie, de la 16:50, despre reforma digitală în educație, îngrijorări sociologice, digitalizarea școlii de la sat și exemple de bune-practici din SUA

Ce rezultate ar fi întors școala românească, dacă reforma digitală începea în 2011? Care sunt paradoxurile digitalizării forțate a educației și îngrijorările din perspectiva sociologului? Cum arată un conținut educațional…
Vezi articolul