Angajații din educație vor primi în medie, din 1 iulie, “65 de lei net pentru fiecare salariat”, sumă ce reprezintă “o altă formă de umilire a personalului din educație”, afirmă cele trei mari organizații sindicale din educație – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, într-un comunicat de presă comun emis joi. Acestea “condamnă ferm atitudinea membrilor Executivului care au refuzat până la această oră o cale de dialog social, după protestul organizat pe 25 mai în fața sediului Guvernului României” și amenință cu proteste de amploare în septembrie.
Cele trei organizații arată în comunicatul de presă că, deși “a trecut deja o săptămână de la protestul din Piața Victoriei (…), niciun oficial cu putere de decizie nu a răspuns solicitărilor noastre. Această situație este un semnal pentru întreg personalul din educație, care traduce lipsa implicării guvernamentale în indiferență, batjocură sau rea-credință!”
Sindicatele avertizează:
- “În condițiile în care, în perioada imediat următoare, reprezentanții Guvernului nu vor invita federațiile sindicale la masa negocierilor și nu vor găsi soluții la cerințele minimale prezentate, în luna septembrie vor fi declanșate ample acțiuni de protest”.
Comunicatul integral:
“Guvernul României a uitat de promisiunile făcute la începutul anului!
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater “, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, condamnă ferm atitudinea membrilor Executivului care au refuzat până la această oră o cale de dialog social, după protestul organizat pe 25 mai în fața sediului Guvernului României.
Cu toate că a trecut deja o săptămână de la protestul din Piața Victoriei, la care au participat peste 1.200 de salariați din aproape toate județele țării și Municipiul București, niciun oficial cu putere de decizie nu a răspuns solicitărilor noastre. Această situație este un semnal pentru întreg personalul din educație, care traduce lipsa implicării guvernamentale în indiferență, batjocură sau rea-credință! Este, de asemenea o manifestare a disprețului față de toți salariații din învățământ și față de sistemul educațional, în general. Suntem conștienți că situația economică a României este dificilă, însă acesta nu este un argument pentru a ne ignora și pentru a refuza dialogul.
Salariații din învățământ, care au printre cele mai mici venituri din sectorul bugetar, au sperat că reprezentanții Guvernului vor face efortul de a aplica integral Legea salarizării – așa cum au promis în urma protestelor din luna ianuarie 2022 – însă constatăm că, de fapt, altele sunt prioritățile Executivului și ale Parlamentului României.
În ciuda mult trâmbițatelor majorări salariale anunțate de coaliția de guvernare, angajații din educație vor primi, în realitate, începând cu data de 1 iulie 2022, doar o pătrime din diferența rămasă de acordat, ceea ce însemnă, în medie, 65 de lei net pentru fiecare salariat. Această sumă reprezintă o altă formă de umilire a personalului din educație! Opinia publică trebuie să știe că aplicarea integrală Legii salarizării nu ar acoperi nici măcar jumătate din rata inflației reală, motiv pentru care, cu legitimitate, salariații din învățământ solicită Guvernului României ca, pe lângă aplicarea integrală a Legii 153/2017, să aplice și o indexare a salariilor, așa cum procedează guvernele din țările unde există interes ca populația să fie protejată, astfel încât să fie acoperită creșterea alarmantă a prețurilor!
Având în vedere actualul nivel al veniturilor și majorarea substanțială a prețurilor la toate produsele de consum, la care se adaugă și scumpirea utilităților, se constată o prăbușire a puterii de cumpărare, iar majoritatea salariaților întâmpină reale dificultăți în a-și asigura un trai decent.
În acest context, ne întrebăm cum au reușit membrii Guvernului și ai Parlamentului să identifice fonduri pentru a acorda unor funcționari publici sporuri de complexitate? Cum se poate în cazul unora, iar când vine vorba de învățământ, de peste 10 ani, nu se găsește o soluție să se acorde sporurile pentru condițiile de muncă, salariații din educație fiind singurii bugetari care nu le primesc?!
Îi amintim domnului Prim-ministru și liderilor partidelor politice aflate la guvernare că, prin toate aceste decizii, nu fac altceva decât să „amaneteze“ soarta sistemului de învățământ din România și să sacrifice educația fiecărui copil!
În condițiile în care, în perioada imediat următoare, reprezentanții Guvernului nu vor invita federațiile sindicale la masa negocierilor și nu vor găsi soluții la cerințele minimale prezentate, în luna septembrie vor fi declanșate ample acțiuni de protest!
Președinte, Simion Hancescu
Președinte, Marius Ovidiu Nistor
Președinte, Anton Hadăr”
21 comments
Eu propun să facem grevă în vacanță!
Si eu. Dar liderii de sindicat nu au trimis nimic.
Dacă s-ar acorda toată diferența rămasă, ar fi in medie 260 de lei de angajat, suma ce nu poate compensa nici măcar inflația actuala. Guvernul lasă premeditat inflația să crească, că îi cresc veniturile din taxe.Salariul real in învățământ a scăzut cu aproximativ 20%, datorita inflației, in ultimii doi ani. Acordarea integrala a măririlor restante nu ar acoperii aceasta inflație.
Pentru guvernanți educația este pielea, scuze coada ursului din pădure. Au pierdut-o in băltoaca înghețată a României Educate.
Sindicatele sunt conduse de trădători profitori!
Îmi e scârbă de cei ce ne conduc!
Dar, liderii de sindicat nu pot fi schimbati? Trebuie sa ne reprezinte tradatorii nostri? Ia priviti la liderul politistilor!
Se prea vede că dumnealor nu au trecut prin Școală…din păcate, iar cel sătul nu crede pe cel flămând:(((. Întotdeauna educația a fost dată la o parte. Propun să desființăm școala! La ce bun?! ,,Virtutea e-o nerozie, geniul-o nefericire.”
Guverne de mincinoși!
Să vă fie rușine! Nu știu cine vă va pedepsi pe voi, dar una e sigur: nu meritați salariile pe care le luați, reduceți-le pentru neîndeplinirea obligațiilor de serviciu. Iar despre personalul din educație, nu știu dacă există cuvinte care să le descrie lașitatea și nepăsarea. Cred că merită și o tăiere a veniturilor a la Boc/Băse, pentru a se trezi din vise. În ce țară trăim? Dacă nici guvernul nu respectă legea, angajații de ce ar mai respecta-o?
Sindicatele ne spun ca fac greva in septembrie dar nu au spus anul. Cu greva din septembrie 2021 ce s-a intamplat?
Parca aveau termen pana la sfarsit de mai, cel mai probabil in septembrie urmeaza o noua amanare a protestelor.
Sindicatele sa își asume pactul pentru educație semnat în timpul dnului ministru Mircea Miclea!!! Nu aveți niciun interes sa va respectați cuvântul asumat prin pact! Câtă vreme nu schimbați programa școlară, nu o actualizați vremurilor noastre, cerințelor tehnologice, sunteți părtași la gradul tot mai crescut de analfabetism funcțional si la nivelul dezastruos la care s-a ajuns! Oricâți bani veți primi, nu schimbați nimic la structura! Forma fără fond! Rușine sa va fie! Voi modelați copiii, nu ei pe voi!
Cred ca sindicaliștilor din educație le place enorm sa discute si sa vorbească. Or fi nevorbiti. Ori doar atât știu: sa fie plătiți regește si sa nu ii deranjeze pe cei de sus decât cu discuții.
Guvernul umileste iar sindicatele isi bat joc de profesori!
Macar cereti sa nu mai platim impozit pe venit, daca tot sunt atatea categorii sociale care nu platesc impozit cu salarii mult mari ca cele din invatamant.
Sindicatele amana greva mai ceva decat amana guvernantii majorarea salariilor. Cat duduia economia ati dormit, acum este greu sa mai obtineti ceva.
In septembrie? Iar ne ignorati, saraciilor de sindicate? Aveti de mers in vacante in Dubai si nu puteti sa ne reprezentati? Ei, aflati ca in curand va inchidem robinetul de Dubai. Nu faceti ceva concret sapt viitoare, nu inchei mediile, nu ma duc la Bac si ies si din sindicat dupa aceea, sac!
Sa va bata Dumnezeu, guvernanți rătăciți!
Castigam mai mult daca iesim din sindicat 🙂
Nu este vorba doar de sindicate doamna , la ultimul referendum 80% din cadrele didactice au semnat pentru Greva Generala , doar pentru pichetari si proteste , concluzia : fara greva generala nu se va obtine nimic de la acest guvern de maimutzoi si mascarici mincinosi !
NU au semnat scuze
N-am auzit de asa ceva, stiu ca profesorii doreau sa continue protestul. Eu unul am semnat. Un link catre o sursa? ( Si, dincolo de asta, eu facusem un spirit de gluma – poate mai amarui, deh – observand ca, daca am avea de ales intre “marirea” din iulie si pastrarea cotizatiei lunara pe care o platim catre sindicate, am fi mai castigati renuntand la sindicat.
Categoric. S-au dus vremurile cand mamaia mea de 70 de ani investea la un ha de porumb 400 de lei si scotea 200. Tinea vaca ce manca de 300 pe luna si obtinea de la ea 200. Trebuie sa judeci la rece in ziua de azi: investitie versus profit. Daca tu platesti sindicate cu zeci de lei lunar ca sa nu-ti obtina niciun drept sau dupa 5 ani dreptul la 20 lei, atunci care mai e rostul cotizatiei? Iesim din sindicat ca suntem mai in castig astfel. Mai ganditi, oameni buni! Ori se schimba fosilele din sindicate, intelese cu partidul la putere, ori iesim noi din sindicat. Experienta din ultimii 5 ani a aratat ca ambele nu sunt posibile simultan. De 5 ani nu au obtinut nimic. Eu, cel putin, din 2017 si pana acum nu am primit nicio rezolvare de la sindicat. Am predat 5 ani la nivelul salariului vechi, am primit sporuri la fel. Nici in ziua de azi nu am primit compensatia sporurilor respective. Doar dirigintii si invatatorii au primit pentru indrumarea clasei. Dar noi, restul, care am ajuns sa predam pe 4 lei impozabili in diferite sporuri?? Greva si apoi iesirea din sindicat! Nici nu se discuta! Bataia de joc nu se rasplateste cu plata cotizatiilor!
Care referendum, dom’ le? Nu am primit nicio lista, nicio solucitare daca vrem sau nu greva. Iar referendumul online nu a mai suportat din primele ore raspunsuri.