6 din 10 școli din mediul rural nu au bibliotecă – semnal de alarmă World Vision România, de Ziua Națională a Lecturii

842 de vizualizări
Foto: © Richard Villalon | Dreamstime.com
6 din 10 școli din mediul rural nu au o bibliotecă, în condițiile în care România este pe primele locuri în Europa la analfabetismul funcțional, cu 44% dintre tinerii în vârstă de 15 ani care nu înțeleg textele citite, arată o sinteză a World Vision România, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii.

Potrivit comunicatului, copiii şi tinerii din mediul rural spun însă că situaţia este mai gravă decât o vedem pe hârtie. Practic, dintre cele 1.877 de biblioteci comunale din România, mult mai puţine sunt, de fapt, funcţionale, majoritatea cărţilor fiind foarte vechi, iar clădirile nu sunt reabilitate. Atunci când au totuşi acces la anumite cărţi solicitate în programa şcolară, numărul acestora este extrem de limitat, de multe ori fiind doar un exemplar dintr-o anumită carte.

”Vă dau un exemplu simplu. La Limba Română am primit ca sarcină să citim Baltagul.  La bibliotecă – suntem dintre norocoşii care au o bibliotecă în şcoală – este un singur exemplar. Cum să procedăm noi pentru a putea să citim această operă obligatorie?”, spune Ştefan, elev din Dolj.  

O elevă din Vaslui a mărturisit că „bibiloteca comunală nu funcționează, pentru că nu a mai fost reabilitată de zeci de ani, de când erau părinții noștri copii. Pereții stau să cadă, cărțile sunt foarte vechi, trebuie reabilitat totul pentru că este un pericol foarte mare pentru copii dacă ar merge acolo”.

Pandemia a înrăutăţit lucrurile, deoarece veniturile părinţilor din mediul rural s-au diminuat şi posibilitatea de achiziţie a cărţilor pentru copii a scăzut. Astfel, conform Raportului de Bunăstare în pandemie realizat de World Vision România în 2020, 38% dintre părinţii din mediul rural cumpără mai puţine cărţi pentru copii ca să facă economie pentru alimente, îmbrăcăminte și alte nevoi de bază. Mai mult , un sfert dintre dintre copii nu au acces întotdeauna la suportul educaţional de care au nevoie la şcoală. 

„La nivelul populaţiei generale, românii alocă doar 1% din veniturile lor pentru educație şi 1,3% pentru cultură, recreere şi sport. Cheltuielile de consum dețin ponderea principală din totalul veniturilor (aproximativ 50% în cazul salariaților și aproximativ 73-83% în cazul celorlalte categorii de statut ocupațional), conform studiului Costul Educaţiei realizat de World Vision România la finalul anului 2021”, se arată în comunicat.

Lipsa accesului la educaţie este reflectată şi de priorităţile părinţilor şi rolul pe care aceştia consideră că-l ocupă şcoala. Astfel, o treime dintre părinţi consideră că pentru a-ţi găsi de lucru este mai important să ai relaţii, decât să termini o şcoală, conform Raportului de Bunăstare a copilului din mediul rural. 

World Vision România solicită un program national de încurajare a lecturii prin investiţii în infrastructură, mai ales în mediul rural şi în ceea ce priveşte bibliotecile şcolare.

„Ne bucurăm că ţara noastră are o Zi Naţională a Lecturii şi o sărbătorim şi în proiectele noastre educaţionale (…) Într-o ţară în care jumătate din populaţie stă la sat, însă aici accesul la orice resursă culturală este aproape inexistent, cum ne putem aştepta să fim campioni la citit? Trebuie să începem cu accesul la educaţie de calitate şi acces la cărţi relevante pentru copiii anului 2022. Mai apoi, în şcoli trebuie amenajate spaţii pentru lectură şi asigurarea stării de bine a copiilor – putem schimba conceptul de bibliotecă şi să-l tranformăm în spaţii special amenajate pentru citit, în afara şi în interiorul şcolii”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România. 

Foto: © Richard Villalon | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Semnal de alarma muta: 9/10 elevi nici nu si doresc vreo biblioteca, nu au citit o carte in viata lor si sunt fani inraitiJador si Dani Mocanu. Cui ii pasa? Oricum pe lotul de sparanghel nu se asculta Bach si nu se recita din Macedonski. Pana si aia din parnaie au declarat ca nu citesc si cand te gandesti ca prefera sa se uite la un tavan si niste zabrele decat sa se intoxice de la vreo carte. Tara asta nu se mai face bine si tocmai din cauza ca e locuita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ghinea: Proiectul România educată va fi reprezentat în PNRR pe cinci direcții, fiecare va avea o alocare consistentă / Pentru digitalizare vom avea alocări la nivel de școală pentru a îmbunătăți formarea profesorilor / Vom finanța parteneriate între liceele agricole și ferme model

Proiectul România educată va fi reprezentat în PNRR pe cinci direcții, a declarat ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea, la Radio România Actualități. Acesta a repetat faptul că Educația va primi…
Vezi articolul

Eliminarea concursului de admitere la liceu – o prioritate reală pentru o îmbunătățire substanțială a noului proiect de lege, susține Consiliul Național al Elevilor care a trimis amendamente parlamentarilor

„Eliminarea concursului de admitere organizat la profilurile care înregistrează concurență reprezintă o prioritate reală pentru o îmbunătățire substanțială a noului proiect de lege. Menținerea examenului ridică semne de întrebare cu…
Vezi articolul