Dacă la început, când a lansat în dezbatere publică legile Educației, ministrul vorbea de 10 dezbateri în 10 zile, adică o dezbatere pe zi, frecvența lor, pe baza cifrelor declarate, a crescut. Pe baza declarațiilor publice făcute de ministru pe pagina sa de Facebook și în cadrul unor evenimente, din 23 iulie până pe 30 iulie reiese că ar fi avut loc 15 dezbateri. Apoi, în următoarea săptămână ar fi avut loc 19 dezbateri. De precizat și că, sâmbătă, la Forumul Educației de la Iași Cîmpeanu a vorbit despre un plafon de 50 de dezbateri în toată perioada de consultare publică (n. red. până în data de 24 august), iar la dezbaterea organizată marți de PNL București a mărit plafonul la “cel puțin 70”.
Dezbaterea din 9 august, organizată tot pe linie de partid, la fel ca și Forumul Educației de la Iași, de Comisia pentru Educație și Cercetare – PNL București, ar fi cea de-a 44-a din data de 13 iulie când au fost puse în dezbatere publică cele două proiecte de legi, potrivit ministrului Educației. Numărul dezbaterilor crește fulminant, având în vedere că Sorin Cîmpeanu vorbea pe 22 iulie (la o săptămână de la lansarea în dezbatere publică a legilor) despre “seria celor 10 dezbateri programate în primele 10 zile de consultări”.
Sorin Cîmpeanu a spus, acum, pe 9 august: “Dezbaterea de astăzi are numărul 44. Suntem în cea de-a 28-a zi de dezbatere și mai sunt încă 15 zile de dezbateri (n. red. până pe 24 august când e ultima zi).
(…) Legile beneficiază cea mai lungă perioadă de dezbatere vreodată pe vreo lege în România. 44 de dezbateri și sunt convins că în următoarele 15 zile, la ritmul de 2-3 dezbateri pe zi, sigur vom ajunge la cel puțin 70 de dezbateri. Am reținut propuneri constructive, demne de luat în seamă și se vor regăsi în textul legilor”.
Pe 30 iulie, ministrul Cimpeanu scria pe Facebook că are loc a 25-a dezbatere. Scăzându-le pe cele 10 declarate pentru primele 10 zile, înseamnă că, în ultima săptămână din iulie, ar fi avut loc 15 consultări.
Apoi, în seara zilei de sâmbătă, 6 august, adică după o săptămână, ajunsese deja la 39 de consultări, însemnând un ritm de două dezbateri pe zi. De notat că în acea sâmbătă au avut loc trei, toate la Iași – Forumul Educației de la Iași, un singur eveniment organizat de PNL, împărțit în două segmente calculate ca două dezbateri diferite, apoi încă dezbatere organizată separat, cu Teach for Romania. În acea seară, el scria pe Facebook:
- “A fost a 24-a zi de consultări și, din punct de vedere cronologic, s-au desfășurat dezbaterile cu numărul 37 (Învățământ Preuniversitar – 300 de participanți), 38 (Învățământ Superior – peste 100 de participanți) și 39 (organizată în parteneriat cu Teach for Romania – 150 de participanți fizic și aproape 500 de participanți online).”
De precizat, pe pagina sa oficială de Facebook ministrul a menționat doar 11 dezbateri din 13 iulie până pe 9 august 2022, iar printre evenimentele respective a numărat și două dezbateri cu sindicatele, deși acestea nu au fost anunțate oficial, iar confederațiile sindicale nu exprimaseră public vreun punct de vedere cu privire la proiectele de lege.
Nu toate dezbaterile sunt prezentate public și multe apar doar ca bifate de ministru sau prezentate pe rețele de socializare de diverși participanți. De exemplu, în ultimele 3 zile, potrivit calculelor ministrului ar fi trebuit să aibă loc 5 dezbateri. Pe Facebook, fostul inspector școlar general din Bistrița, colega de partid a ministrului, Aurelia Dan semnalează o dezbatere locală care a avut loc luni, dar despre restul de 4 nu au apărut informații: unde s-au ținut sau cine a participat.