40% din profesori au ales să nu se vaccineze împotriva COVID-19, însemnând că la o lună și jumătate înainte de începerea noului an școlar, puțin peste jumătate din personalul didactic este vaccinat, a declarat astăzi prefectul Capitalei, Alin Stoica, citat de B1.ro.
„În rândul profesorilor rata de vaccinare este undeva spre 60 la sută și sperăm noi că este în creștere, datele acestea fiind ceva mai vechi”, a spus Stoica.
Prefectul Capitalei a anunțat că pentru profesori va mai fi făcută o campanie de informare, având în vedere că școala începe 13 septembrie.
„Săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire a personalului didactic cu specialiștii pentru ca să se răspundă întrebărilor”, a declarat prefectul.
El a mai spus că, în București, în momentul de față sunt aproximativ 750.000 de persoane vaccinate dintr-o populație de vreo 2 milioane de locuitori, adică în jur de 30% din populația rezidentă. Prefectul a explicat că, în aceste condiții, valul 4 va fi cel al nevaccinaților.
„În momentul în care valul va crește, INSP estimează că vor fi foarte multe cazuri la mijlocul lunii septembrie, cam 1.600 de cazuri pe zi. Până la acel moment trebuie să ne pregătim. Estimăm că pe București – Ilfov vor fi cam jumătate din cazurile noi”, a declarat prefectul Alin Stoica.
Datele de la INSP au fost prezentate și de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă: Institutul Naţional de Sănătate Publică “preconizează scenariul în care evoluţia este cea mai rapidă şi cu cele mai multe cazuri tocmai din cauză că tulpina Delta în toată Europa de Vest şi probabil că şi la noi începe să devină dominantă şi este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare, motiv pentru care ne aşteptăm la evoluţii rapide ale numărului de cazuri”, a declarat ministrul Sănătății, menţionând însă că pentru persoanele vaccinate această evoluţie nu reprezintă un risc.
La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea că este convins că un eventual val patru al pandemiei de COVID-19 nu va fi atât de agresiv încât să împiedice derularea normală a procesului de învăţământ. El spunea, atunci, că prezenţa fizică la cursuri este necesară pentru a stopa pierderile înregistrate nu numai în plan educaţional, ci şi în plan social, comportamental pentru elevi, studenţi şi cadre didactice – Detalii.
În urmă cu un an, numărul de cazuri evolua de la circa 1.100 în prima zi de școală la 1500-1700 în zilele următoare, depășind 2.100 pe 30 septembrie, potrivit Datelazi.ro.