„Nu este suficient să avem 60% dintre profesori vaccinați, trebuie mereu măsuri combinate. O școală sigură este una în care părinții copiilor sunt vaccinați într-o proporție cât mai mare și una în care și o proporție mare de personal este vaccinată”, a declarat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, în cadrul dezbaterii organizate de Salvați Copiii, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
Conform unei anchete sociologice realizate de Organizația Salvați Copiii România și Consiliul Național al Elevilor, 36% dintre elevii spun că au fost informați în ceea ce privește vaccinarea.
- Ancheta s-a derulat online pe un eşantion de 21.581 de elevi, în perioada 15 – 25 octombrie 2021.
În timpul dezbaterii, Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor, a spus că statul „are datoria de a asigura un mediu sigur”: „E important să privim școala și din punctul de vedere al siguranței și să vedem cum se simt elevii atunci când ajung în școală. Statul are datoria de a asigura un mediu sigur”.
Radu Szekely, consilierul Ministrului Educaţiei a punctat că în ultimele zile s-au vaccinat 8.000 de copii pe zi: „Aproximativ 360.000 de elevi, peste 30% dintre cei eligibili pentru vaccin (plus 12 ani), erau vaccinați acum o săptămână, când s-a făcut ultimul bilanț. În ultimele zile, s-au vaccinat 8.000 de copii pe zi, suntem pe calea cea bună”.
Potrivit rezultatelor anchetei, pentru 30% din elevii cuprinși în eșantion, existența sau inexistența testelor în școli rămâne un mister. Dintre cei cu colegi infectați, doar 23% au fost testați în școală, în timp ce 37% spun că, deși testele există, nu au solicitat testarea.
Aproape jumătate dintre elevi spun că, de la începutul anului școlar, cursurile au fost suspendate la nivelul clasei lor, din cauza îmbolnăvirii unui coleg, înainte ca Ministerul Educației să ia decizia unei vacanțe forțate pentru toate unitățile publice de învățământ. Procentul celor care au experimentat suspendarea cursurilor din cauza îmbolnăvirii unui profesor este mult mai mic (6%), după cum se arată în comunicat.
Oana Moraru, expert în educație, a precizat ce modalitate ar putea fi abordată în școli, când se vorbește despre vaccinare: „Nu ai voie, până la 9, 10 ani, să pui accent pe riscuri și pe pierderea vieții, atunci când vorbești despre vaccinare. Eu personal am avut lecții despre vaccinare, în condițiile în care știam că am copiii în clasă cu părinți anti-vaccin, dar am făcut-o fără să pară că predic vreo religie, ci cu detașarea omului care are informații. Dacă povestim familiei ce înseamnă neprezența fizică la școală și cum îi afectează neliniștea privind vaccinarea, pe copii, cred că avem mai multe șanse să aducem mai mulți părinți pe linia aceasta – de ce trebuie să facem pentru a ne fi bine comunitar”.
„Școala este locul în care copiii experimentează un foarte mare sentiment de siguranță și unde percep informațiile primite ca fiind validate de autoritatea profesorilor și a mediului. De aceea, întreruperea cursurilor nu poate aduce beneficii, ci, din contră, slăbește încrederea copiilor în informația primită pe alte canale. Școala contribuie major la receptarea informației științifice, crucială într-un astfel de moment pandemic”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.