Percheziţii în Bucureşti şi în Ilfov, unde 35 de cadre didactice au fost duse la audieri sub acuzaţia că au beneficiat de gradaţii de merit după ce şi-au cumpărat documente false care să le ateste participarea la cursuri şi simpozioane de specialitate, scrie News.ro.
Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Ilfov au făcut luni patru percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Dâmboviţa şi au adus la sediul poliţiei pentru audieri, 39 de persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi înşelăciune, într-un dosar în care cadre didactice au cumpărat documente false, care să le ateste participarea la cursuri şi simpozioane, în vederea obţinerii gradaţiilor de merit, relatează agenția News.ro.
Poliţia a anunțat că “la data de 19 noiembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Ilfov, au efectuat 4 percheziţii domiciliare, în municipiului Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Dâmboviţa. Activităţile s-au desfăşurat în cadrul unui dosar aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea şi au vizat locuinţele unor persoane bănuite de săvârşirea mai multor infracţiuni de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals”.
Persoanele în cauză, doi bărbaţi şi două femei, cu vârste cuprinse între 35 şi 60 de ani, sunt bănuite că în perioada 2013-2017, ar fi falsificat şi vândut mai multe documente, în baza cărora peste 35 de cadre didactice, din cadrul mai multor instituţii de învăţământ din Judeţul Ilfov, ar fi beneficiat de gradaţii de merit, scrie agenția citată.
Polițiștii precizează că “aceste documente ar fi facilitat cumpărătorilor accederea în carieră precum şi obţinerea de beneficii salariale. Documentele în cauză constau în certificate de participare la simpozioane naţionale şi internaţionale, precum şi diplome care atestă cunoştinţe dobândite de participanţi la diverse cursuri de specialitate”.
Surse citate de News.ro spun că unii dintre profesori şi educatori erau din Şcoala gimnazială nr 3 Buftea şi de la Şcoala nr 1 Ciolpani.
Doi dintre cei implicaţi în vânzarea diplomelor ar proveni de la o universitate privată, unul de la Şcoala Gimnazială nr 1 Ciolpani şi unul de la Asociaţia Europeană pentru Promovarea Excelenţei în Educaţie şi Cercetare, mai scrie agenția.
Prejudiciul total cauzat este de peste 1.090.000 de lei..
Cercetările sunt continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale şi recuperarea prejudiciilor.