2,7 milioane de lei pentru Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori – IJSO 2024, organizată în decembrie la București. Țările participante plătesc o taxă de 1.000 de dolari, care ajung la Politehnica București – proiect de HG

756 de vizualizări
Foto: © Sidelnikov | Dreamstime.com
2,7 milioane de lei au fost alocate pentru Olimpiada de Științe pentru Juniori, care va avea loc în perioada 2-12 decembrie la București. La olimpiadă vor participa 813 persoane. Dintre aceștia, 617 participanți sunt din străinătate, după cum prevede Proiectul de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică de Ministerul Educației joi, 18 iulie.

Cea de-a 21-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori va fi organizată în premieră de România, care va găzdui elevi și profesori din 60 de țări. Ministerul Educației și Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București se ocupă de organizare.

De menționat este faptul că numărul participanților a crescut de la 550 de persoane din 55 de țări, așa cum era specificat în Memorandumul aprobat de Guvern pe 30 mai 2024, la 813 persoane din 60 de țări. Numărul participanților care vor veni din străinătate este de 617.

O posibilă explicație pentru creșterea numărului de participanți este că până acum au fost organizate preînscrieri. Urmează ca înscrierile să înceapă pe 29 iulie, după cum se arată pe ijsoweb.org.

Numărul total include elevi participanți, elevi voluntari însoțitori, lideri, observatori și membri ai bordului internațional.

Concret, sunt 360 de elevi (6 elevi din fiecare țară), 30 de elevi voluntari însoțitori, 180 de lideri, 60 de observatori și 7 membri ai bordului internațional.

Taxa de participare pentru fiecare echipă este în valoare de 1.000 USD, se mai menționează în proiectul de HG. 75% din încasări vor fi folosite pentru a acoperi cheltuielile de masă și cazare pentru lideri și observatori. Restul de 25% vor acoperi costurile operaționale ale IJSO, urmând să revină trezorierului organizației în termen de 6 luni.

Observatorii vor achita taxe în valoare de 1.500 USD. Banii, colectați și păstrați de statul român, vor acoperi o parte din cheltuielile de masă și cazare pentru elevi.

Sumele care le revin celor implicați sunt următoarele:

  • Liderii și observatorii, precum și membrii bordului internațional vor primi 525lei/persoană/zi (pentru cazare și masă);
  • Elevii participanți și elevii voluntari însoțitori vor primi 350lei/persoană/zi (pentru cazare și masă);
  • Membrii comisiei de coordonare și evaluare vor primi 75lei/persoană/zi (pentru masă).

Alte cheltuieli includ:

  • 84.325 lei vor fi utilizați pentru materiale publicitare și de secretariat;
  • 4.000 lei/echipă vor fi folosiți pentru achiziționarea Kitului experimental;
  • 159lei/persoană vor fi folosiți pentru organizarea unei excursii la Sinaia și Bran;
  • 40.000 lei vor reveni cheltuielilor de întreținere a platformei Olympify. 
Hotărâre de Guvern privind aprobarea normativelor de cheltuieli și a devizului estimativ pentru organizarea și desfășurarea Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori:
Anexa – Normativele de cheltuieli și devizul estimativ:
Nota de fundamentare:

Foto: © Sidelnikov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

GHID Înscrierea în clasa pregătitoare 2023. Părinții care își înscriu copiii la altă școală decât cea de circumscripție pot bifa să le fie locul păstrat la școala de care aparțin / Răspunsuri de la Ministerul Educației la cele mai frecvente întrebări

Cele mai frecvente întrebări privind înscrierea copiilor în clasa pregătitoare 2023 au primit răspunsuri de la Ministerul Educației într-un ghid publicat miercuri pe site-ul instituției. Astfel, pot fi înscriși la…
Vezi articolul

Regulile de predare online: Profesorii pun note fără să mai ceară acordul părinților / Elevii primesc absențe, dacă nu participă la orele online / Este interzisă înregistrarea cursurilor / Părinții pot participa la ore, dacă elevii sunt minori

Profesorii pun note fără să mai ceară acordul părinților, este interzisă înregistrarea cursurilor predate online, elevii primesc absențe, dacă nu participă la orele online, iar părinții pot participa la ore…
Vezi articolul