264 de elevi ucraineni de clase primare învață la Colegiul “Mihai Viteazul” din București, în clase speciale unde predau profesori ucraineni / Ministrul Educației vrea să extindă acest model de predare

2.383 de vizualizări
Foto: Ministerul Educației
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a vizitat luni, pentru a doua oară Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Capitală, unde a crescut numărul elevilor ucraineni care învață cu profesori din țara lor în limba maternă. De data aceasta vizita a fost alături de comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, potrivit unui comunicat de presă al ministerului. La începutul luni aprilie tot la Colegiul Național “Mihai Viteazul”, ministrul a fost împreună cu Nicolas Schmit, comisar pentru muncă și drepturi sociale.
  • În data de 8 aprilie, 1.497 de elevi din Ucraina erau înscriși în calitate de audienți în unități școlare din România.

În urmă cu 2 săptămâni, când ministrul Educației a vizitat Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Capitală, erau 227 de elevi ucraineni înscriși, care învățau în 8 clase speciale, după curriculum ucrainean, cu profesori din Ucraina, refugiați. Luni, 11 aprilie, numărul elevilor ajungea la 264.

Inițiativa aparține unor învățătoare din Ucraina, care au solicitat spațiu pentru desfășurarea activităților. Elevii sunt în clasele primare (grupa de vârsta 7 -11 ani). S-au constituit 8 clase de copii, cu 8 învățătoare.

Ministrul Educației a dat asigurări că acest model va avea continuitate, urmând a fi identificate și alte spații de învățământ în care elevii ucraineni de vârste diferite să își poată desfășura studiile, să beneficieze de un sentiment de stabilitate și normalitate și de o perspectivă.

De asemenea, ministrul a reiterat intenția de a organiza, cu fonduri dedicate din programele operaționale ale Comisiei Europene, programe speciale de învățare a limbii române și de pregătire a integrării în învățământul de masă pentru copiii și tinerii ucraineni ale căror familii decid sa rămână în România pe termen mediu sau lung.

Despre vizita la Colegiul Național Mihai Viteazul din București

Ministrul Educației și comisarul doi oficiali au abordat situația generată de conflictul din Ucraina și sprijinul pe care România îl acordă persoanelor refugiate. Comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit a apreciat angajamentul și demersurile Ministerului Educației de a identifica cele mai bune soluții în beneficiul elevilor și tinerilor ucraineni. Comisarul Virginijus Sinkevičius a apreciat măsurile legislative și administrative adoptate de Guvern pentru a asigura copiilor refugiați pe teritoriul României accesul în grădinițe și școli, în aceleași condiții aplicabile și copiilor români.

Totodată, oficialul european a apreciat soluțiile flexibile, alternative, găsite de Ministerul Educației pentru integrarea copiilor și tinerilor ucraineni în sistemul național de învățământ cu profesori din Ucraina, potrivit curriculumului ucrainean, dând ca exemplu situația de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, unde numărul elevilor din cele opt clase speciale crește constant, ajungând acum la 264 de elevi (de la 227 în urmă cu două săptămâni).


1 comment
  1. Bă, cu copiii din România, ce faci? Sunt 4000 de locuri mai puțin față de anul trecut! Îi trimiți la profesională cu nota 9 după 2 ani de chin si pe ucrainieni îi bagi pe nv pe locurile lor și vrei sa mai stea cineva pe cociocul ăsta! Uăă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul educației anunță o nouă rundă de negocieri cu sindicatele, după greva de avertisment din învățământ și leagă posibilitatea ca salariile profesorilor să crească de încasările la buget până la rectificare

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, recunoaște că revendicările profesorilor sunt justificate, și spune că la rectificarea bugetară s-ar putea găsi soluții pentru plata salariilor cadrelor didactice, la nivelul stabilit prin lege,…
Vezi articolul
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Directoarea Mihaela Florina Giurcă, despre profesorii din comisia de disciplină din școli: Un coleg de cancelarie niciodată nu va spune „da, n-ai făcut nimic la oră” / „Aceste comisii, care ne evaluează pe noi în situații extreme, să fie constituite din alte cadre didactice din afara școlii, avocați”, propune directoarea

Mihaela Florina Giurcă, directoarea Colegiului National “Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila, a declarat, referitor la profesorii din comisia de disciplină din școli, că „un coleg de cancelarie niciodată nu va…
Vezi articolul