24 ianuarie, Ziua Internațională a Educației. Rolul pe care îl au profesorii în combaterea “discursului instigator la ură”, evidențiat de UNESCO. Curs online gratuit pentru profesori din toată lumea

2.096 de vizualizări
Foto: © Kantver | Dreamstime.com
Anul acesta, pe 24 ianuarie, Ziua Internațională a Educației stabilită de UNESCO, organizația semnalează importanța combaterii discursului instigator la ură, care “nu e moștenit, ci se învață”. De asemenea, UNESCO subliniază rolul pe care profesorii îl joacă în combaterea acestui fenomen. “Dacă ura începe cu cuvintele, pacea începe cu educația”, scrie organizația. Pe 24 ianuarie, UNESCO organizează un curs online de o zi pentru câteva mii de profesori din întreaga lume cu privire la combaterea discursului instigator la ură, care le va oferi instrumentele pentru a identifica, aborda și preveni mai bine incidentele de discurs instigator la ură.
  • Ziua de 24 ianuarie este Ziua Internațională a Educației, stabilită de UNESCO în 2018. Ziua Internațională a Educației nu trebuie confundată cu cea sărbătorită pe 5 octombrie, Ziua Profesorului.

“Pe 24 ianuarie, UNESCO organizează un curs online de o zi pentru câteva mii de profesori din întreaga lume cu privire la combaterea discursului instigator la ură, care le va oferi instrumentele pentru a identifica, aborda și preveni mai bine incidentele de discurs instigator la ură”, anunță organizația. Cursul se adresează vorbitorilor de limba franceză și înscrierea gratuită se poate face aici.

UNESCO remarcă cu îngrijorare faptul că a crescut fenomenul discursului instigator la ură, în special din cauza rețelelor sociale.

Anul trecut, un studiu realizat în 16 țări a raportat că 67% dintre utilizatorii de internet s-au confruntat cu discursuri instigatoare la ura online. Aproximativ 85% dintre respondenți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul și influența dezinformării asupra semenilor lor cetăţenii, potrivit UNESCO.

Profesorii au un rol important în combaterea fenomenului: Dotarea cursanților cu abilitățile de a recunoaște și de a răspunde la ură și nedreptate, pregătirea acestora să respecte valoarea diversității și drepturile omului și învățarea lor să recunoască diferența dintre discursul instigator la ură și libertatea de exprimare.

“Dacă ura începe cu cuvintele, pacea începe cu educația. Ceea ce învățăm schimbă modul în care vedem lumea și influențează modul în care îi tratăm pe ceilalți. Prin urmare, educația trebuie să fie în centrul eforturilor noastre de a atinge și menține pacea mondială”, transmite UNESCO.

Mesajul integral al UNESCO

“UNESCO dedică Ziua Internațională a Educației, sărbătorită la 24 ianuarie 2024, rolului crucial pe care educația și profesorii îl joacă în combaterea discursului instigator la ură, un fenomen care a crescut în ultimii ani odată cu utilizarea rețelelor sociale, dăunând structurii societăților noastre. Lumea vede o creștere a conflictelor violente în paralel cu o creștere alarmantă a discriminării, rasismului, xenofobiei și discursurilor instigatoare la ură. Impactul acestei violențe transcende orice graniță bazată pe geografie, gen, rasă, religie, politică, offline și online. Un angajament activ pentru pace este mai urgent astăzi ca niciodată: educația este esențială pentru acest demers, așa cum subliniază recomandarea UNESCO privind educația pentru pace, drepturile omului și dezvoltarea durabilă.

În 2023, UNESCO a publicat și ghidul „Abordarea discursului instigator la ură prin educațiepentru a ajuta factorii de decizie să-și consolideze politicile publice în acest domeniu. În plus au fost intensificate eforturile noastre de a promova liniile directoare antirasiste și de a aborda rasismul în manuale, precum și implementarea unei inițiative globale de combatere a antisemitismului în și prin educaţie.

Pentru a-i echipa pe cei din prima linie – profesori, educatori și lideri de școli – UNESCO oferă un masterclass online cu tema „Deconstructing Hate Speech”. După formarea de limbă engleză desfășurată în octombrie 2023 la care au participat peste 700 de profesori, vorbitori de limbă franceză educatori au acum oportunitatea de a interacționa cu experți în pedagogii eficiente prevenirea și contracararea discursului instigator la ură în și în afara mediului școlar și să promoveze societăți mai incluzive și mai tolerante.

Învățarea pentru pace trebuie să fie transformatoare și să ajute la împuternicirea cursanților cu cunoștințele, valorile, atitudinile și abilitățile și comportamentele necesare pentru a deveni agenți ai păcii în comunitățile lor. Pentru că dacă ura începe cu cuvintele, pacea începe cu educația. Ceea ce învățăm schimbă modul în care vedem lumea și influențează modul în care îi tratăm pe ceilalți. Prin urmare, educația trebuie să fie în centrul eforturilor noastre de a atinge și menține pacea mondială”.

Foto: © Kantver | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
De Ziua Internațională a Educației, 24 ianuarie, UNESCO trage un semnal de alarmă privind dreptul la educație al femeilor din Afganistan

1 comment
  1. Indiferent ce zi internațională reprezintă aceasta data de 24 ianuarie, ptr noi românii, reprezintă un mare pas făcut de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la anul 1859 – Unirea Principatelor Române!
    Poate să spună UNESCO, cate-n lună și în stele, zilele naționale ale poporului român nu pot fi înlocuite cu nimic dar, daca tot ați scris un articol, UNESCO, de ce nu se zbate ca educația internațională sa nu se mai facă după indicațiile de acum 30 de ani in privința “tehnicii îndobitocirii populației”?
    De ce nu se contactează media și în felul ăsta să dispară de pe sticlă așa-zisele emisiuni educative, unde femeile vin aproape dezbrăcate iar bărbații cu cămașa pe-afara că bețivii? De ce nu este contactata media în așa fel încât acea sintagmă:” pentru sănătatea dvs evitați excesul de sare, zahar și grăsimi”? De ce după o astfel de sintagmă, nu urmează o emisiune in care populația să fie informată despre ce reprezintă “exces”? despre efectul lipsei sării, zahărului și grăsimilor din organism? Asta nu reprezintă EDUCATIE,?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, întrebată despre o eventuală demisie în cazul în care legile educației vor fi modificate mult în Parlament: “Mă voi gândi la alte acțiuni” / Ce-și dorește ea, generic, să rămână în legi: “susținerea elevilor”, a carierei didactice și programele naționale

Ministrul Educației, Ligia Deca, a evitat un răspuns tranșant când, în conferința de presă de luni, a fost întrebată în mod repetat în legătură cu o eventuală demisie sau “linie…
Vezi articolul

BREAKING Testele de salivă livrate în școli au fost epuizate. Ministerul Educației îi cere urgent lui Raed Arafat să prezinte graficul de livrare pentru testele pe care elevii trebuie să le facă de săptămâna viitoare: Testele rămase acum în școli sunt insuficiente chiar și pentru administrarea de luni, 13 decembrie

Testele de salivă livrate în școli au fost epuizate, iar unitățile de învățământ au rămas fără teste pentru săptămâna viitoare, avertizează oficial Ministerul Educației într-o adresă trimisă Departamentului pentru Situații…
Vezi articolul