21 de elevi şi studenţi cu performanțe de studiu, care provin din medii defavorizate, vor fi susținuți în anul școlar 2023-2024 de Academia Română cu burse de 1.000 de lei, potrivit unui comunicat de presă, transmite Agerpres. Aceștia vor semna marţi, 5 septembrie 2023, documentele de primire a stimulentelor, conform sursei citate.
„Cei 21 de bursieri provin din medii defavorizate sau din familii cu situaţii critice, unii dintre ei având poveşti de viaţă impresionante, pe care le trăiesc cu discreţie şi decenţă. Toţi sunt copii şi tineri studioşi, cu rezultate şcolare situate în zona performanţei”, scrie Academia Română în comunicat.
- Bursele se acordă anual până la finalizarea studiilor de liceu sau facultate, preciza instituția pentru Edupedu.ro, când reprezentanții Academiei au anunțat în luna ianuarie concursul pentru burse.
Nouă elevi şi studenţi primesc bursă de merit pentru al doilea an, fiind câştigătorii selecţiei din anul 2022, care şi-au menţinut consecvent performanţele şcolare. Ceilalţi 12 elevi obţin bursă de merit pentru primul an din partea Academiei Române şi, în mod excepţional, din partea a doi membri ai Comisiei de evaluare, acad. Marius Andruh, vicepreşedinte al Academiei Române, şi prof. univ. Mihai Ducea, membru corespondent al Academiei. Toţi vor putea să-şi prelungească bursele până la finalizarea studiilor şcolare sau universitare, cu condiţia obţinerii mediei anuale de absolvire de minimum 9.50.
Elevii şi studenţii provin din şcoli, colegii şi universităţi din toate zonele ţării: Arad, Baia Mare, Bârlad, Bistriţa, Braşov, Bucureşti, Călăraşi, Câmpulung-Muscel, Cluj-Napoca, Drobeta Turnu Severin, Fălticeni, Iaşi, Jibou, Piteşti, Seieni (Maramureş), Şotânga (Dâmboviţa), Vaslui, Tulcea. Cel mai mic bursier este elev în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială ‘Mihai Viteazul’ din Moftinu Mic, Satu Mare, iar o elevă provine din mediul instituţionalizat (D.G.A.S.P.C. Iaşi).
Ambele serii de bursieri, cei selectaţi în 2022 şi cei selectaţi în 2023, au participat câte cinci zile la Şcoala de vară „Sub semnul istoriei”, organizată de Academia Română la Centrul său din comuna General Berthelot, judeţul Hunedoara, unde au beneficiat de un program ce a inclus întâlniri cu membri Academiei Române, precum şi o serie de excursii în Ţara Haţegului.
Evenimentul de acordare se va desfăşura în Aula Academiei Române, începând cu ora 10, în prezenţa acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, a secretarului general acad. Ioan Dumitrache şi a conducerii Academiei. La eveniment vor fi prezenţi şi membrii Comisiei care a evaluat şi selectat candidaţii, conform sursei citate.
„Direcţia acordării burselor de merit face parte dintr-un program mai amplu, intitulat ‘Academia Română în dialog cu tinerii’, iniţiat în anul 2019, al cărui scop îl reprezintă sprijinirea şi promovarea tinerelor talente din şcoli şi universităţi, vizând pregătirea viitorilor intelectuali de elită ai ţării. În acelaşi timp, Academia Română doreşte să atragă atenţia autorităţilor statului asupra nevoii de susţinere continuă a educaţiei prin programe concrete de încurajare a tinerilor cu potenţial cognitiv remarcabil, din toate mediile sociale, în vederea alegerii unei cariere în instituţiile de cercetare şi culturale din România”, a mai scris instituția în informare, potrivit Agerpres.
Competiţia de acordare a burselor de merit ale Academiei Române va fi organizată anual. Concursul va fi anunţat la începutul fiecărui an, în luna martie, prin intermediul inspectoratelor şcolare, prin coordonatorii grupurilor de elevi olimpici pe domenii şi prin direcţiile generale de asistenţă socială pentru copiii şi tinerii.
Foto: © Andreistanescu | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.