Doi profesori acuzați că au fraudat concursul naţional de matematică Arhimede au scăpat de pedeapsa cu închisoarea, a decis Curtea de Apel / Anchetatorii susțin că aceștia şi-au însuşit fondurile din taxele de înscriere plătite de elevi şi au înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive, creând un prejudiciu de peste 3 milioane de euro

1.403 vizualizări
Photo 66558437 © Flynt | Dreamstime.com
Curtea de Apel București a anulat pedepsele date de instanță în dosarul privind organizarea concursului de matematică ‘Arhimede’, potrivit Agerpres. Dosarul vizează infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese. În 2018, Petruş Alexandrescu, profesor şi membru în conducerea Asociaţiei Arhimede, primise inițial o condamnare la 7 ani închisoare, Georgeta Alexandrescu (profesor) primise 5 ani închisoare cu executare, iar Cristina Grezi (contabil) fusese condamnată la 6 ani şi 7 luni închisoare cu executare.

Curtea de Apel Bucureşti a dispus achitarea a doi profesori şi a unei contabile, care primiseră în primă instanţă condamnări 5 până la 7 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală şi delapidare, în legătură cu organizarea concursului de matematică pentru elevi ‘Arhimede’. Decizia instanţei este definitivă.

În luna mai 2016, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au efectuat percheziţii în Capitală şi în judeţele Argeş, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău, într-un dosar ce viza săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese.

Percheziţiile au avut loc la şcoli şi colegii naţionale, precum şi la fundaţii, asociaţii şi persoane fizice. Ancheta procurorilor viza în principal activitatea Asociaţiei Arhimede, care se ocupa cu organizarea de cursuri şi concursuri şcolare.

Anchetatorii susţineau că organizatorii concursului naţional de matematică Arhimede şi-au însuşit fondurile din taxele de înscriere plătite de elevi, nu au achitat impozite la bugetul de stat şi au înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive.

Astfel, procurorii spuneau că organizatorii concursului au perceput de la elevi taxe de participare, pe care le-au înregistrat însă în contabilitate ca fiind “taxe de sponsorizare”.

Prejudiciul total în acest caz calculat de procurori se ridica la aproximativ 3,14 milioane de euro. 

Reprezentanţii Asociaţiei Arhimede erau acuzaţi că au înregistrat în contabilitate în mod nereal sume de bani reprezentând ‘taxe cursuri’ şi “taxe concurs”, în valoare de aproximativ 10 milioane de lei, ca fiind ‘taxe de sponsorizare’ şi “cotizaţii membru”, atribuindu-le în aparenţă un caracter legal. Sumele provenite din taxa de participare la concurs, în valoare de 25 lei pe elev, erau colectate de Petruş şi Georgeta Alexandrescu, prin intermediul unor cadre didactice sau prin comitetele de părinţi, fără a elibera chitanţă.

O parte din taxa de participare ajungea la profesorii care aduceau elevii la concurs sau corectau lucrările, însă cea mai mare parte a banilor intra în contabilitatea Asociaţia Arhimede sub formă de “donaţii” şi “sponsorizări”, pentru a nu fi plătite impozite la stat.

Iniţial, în noiembrie 2018, Petruş Alexandrescu, profesor şi membru în conducerea Asociaţiei Arhimede, a fost condamnat la 7 ani închisoare, Georgeta Alexandrescu (profesor) a primit 5 ani închisoare cu executare, iar Cristina Grezi (contabil) a fost condamnată la 6 ani şi 7 luni închisoare cu executare.

La judecarea apelului, Curtea de Apel București a desfiinţat sentinţa tribunalului şi a dispus achitarea celor trei, pe motiv că “faptele nu sunt prevăzute de legea penală” sau “faptele imputate nu există”.

De asemenea, CAB a anulat şi obligaţia inculpaţilor de a plăti statului român un prejudiciu de 7 milioane de lei, fiind lăsată nesoluţionată acţiunea civilă formulată de statul român prin ANAF.

Într-un dosar disjuns, Ion Frujină (la data faptei director la Liceul “Nichita Stănescu” din Bucureşti) şi Ion Boerescu (preşedintele Fundaţiei Profesia) au fost condamnaţi definitiv, în martie 2017, la închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii.

Photo 66558437 © Flynt | Dreamstime.com / / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. În China erau nu doar închiși dar acum figurau și pe ebay ca “piese de schimb”.Nu zic sa fie chiar ca în China dar nici așa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectele legilor Educației vor fi prezentate în Guvern luna aceasta, potrivit unui memorandum aflat pe ordinea de zi / Primul termen fusese în octombrie 2021, iar ultimul era stabilit în iunie anul acesta, deși proiectele legilor au fost puse în dezbatere publică abia pe 13 iulie

Proiectele legilor Educației vor fi prezentate în Guvern luna aceasta, în septembrie, potrivit unui memorandum aflat pe ordinea de azi a Executivului. Proiectele au suferit un șir lung de amânări,…
Vezi articolul

Continuarea funcționării unei clase a IX-a cu specializarea instructor sportiv, refuzată 2 ani la rând de inspectoratul școlar pentru liceul din Topolog / Primarul și comunitatea rurală susțin că au performanță și insistă să primească cifră de școlarizare, în timp ce ISJ Tulcea îi ignoră și face o clasă sportivă la oraș  

Liceul Tehnologic Topolog din județul Tulcea nu a primit nici anul acesta aprobare de la Inspectoratul Școlar Județean pentru înființarea unei clase cu specializarea „Instructor Sportiv”, pentru anul școlar 2024-2025,…
Vezi articolul
protest studenti UBB

Studenții facultăților din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au protestat, nemulțimiți de decizia ministerului Educației de a reveni la cursuri cu prezență fizică în plin semestru II / Mesaje de pe pancarte: ”2 luni de chirie, cât 2 ani de pandemie”, ”Fizic în teorie, dar fără bani de chirie”

În jur de 250 de studenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au protestat azi în fața sediului instituției, din cauza deciziei ministerului Educației de a renunța la cursurile online, ca…
Vezi articolul

Șeful Consiliului de Etică demisionează după „spălarea” de plagiat a ministrului Bode, în cazul cărții bazate pe o lucrare demonstrat plagiată. Dacian Dragoș invocă o incompatibilitate iremediabilă a principiilor sale cu decizia forului, decizie la care el nu a participat

Dacian Dragoș, președintele Consiliului Național de Etică în cercetare (CNECSDTI), demisionează de la conducerea acestui for, după decizia de săptămâna aceasta cum că Lucian Bode nu a plagiat în cartea…
Vezi articolul