16 centre de excelență în cercetare vor putea fi înființate cu câte 100 de milioane de lei. Apelul a fost lansat în consultare publică / Ministrul Bogdan Ivan: Cei mai buni cercetători români vor primi milioane de euro pentru proiectele lor

1.356 de vizualizări
Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
16 centre de excelență în cercetare vor putea fi înființate cu câte 100 de milioane de euro pentru inovarea în Sănătate, Climă, Cultură și Securitate civilă. Apelul a fost lansat în consultare publică de Ministerul Cercetării, potrivit unui comunicat de presă.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a lansat în dezbatere publică Pachetul de informații pentru competiția Centre de Excelență CoE2023. „Prin acest proiect cei mai buni cercetători români, atât din țară, cât și din diaspora vor primi milioane de euro pentru proiectele lor de cercetare”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Finanțarea de la bugetul de stat acordată pentru un proiect este de maxim 100.000.000 lei, iar proiectele se vor derula pe o perioadă inițială de 60 luni, cu posibilitatea de prelungire până la 84 luni.

Prin intermediul programului se finanțează cu precădere resursa umană implicată, accentul fiind pus pe interdisciplinaritate, colaborare și masă critică, se precizează în comunicat.

„Propunerile/observațiile cu privire la conținutul documentului se primesc până la data de 23 septembrie 2023, la adresa de e-mail centredeexcelenta@uefiscdi.ro”, conform comunicatului.

Proiectul de ghid al solicitantului pus în dezbatere publică arată că până pe 1 noiembrie s-ar putea depune cererile de finanțare. Aceste documente se află în ghid, atașat mai jos în articol, dar sunt și ele în dezbatere publică și formele lor pot suferi modificări după această perioadă.

Foto: captură document
În ce domenii se pot face investițiile
Foto: captură – document
Foto: captură – document

Redăm comunicatul:

„Competiția Centre de Excelență CoE2023 face parte din cadrul Programului 5.6 – Provocări, 5.6.1 Subprogramul Parteneriate pentru Agenda Strategică, din Planul Național de Cercetare Dezvoltare Inovare IV (PNCDI IV). 

Competiția este organizată de către MCID și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

„Prin acest proiect cei mai buni cercetători români, atât din țară, cât și din diaspora vor primi milioane de euro pentru proiectele lor de cercetare. Este un pas uriaș pentru inovarea din România în domenii precum digitalizare, climă, mediu, sănătate și cultură”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Centrul de excelență este constituit într-o zonă de impact pe domenii specifice definite în Agenda Strategică de Cercetare a României, după cum urmează: digitalizare, industrie și spațiu, climă, energie și mobilitate, hrană, bioeconomie, resurse naturale, biodiversitate, agricultură și mediu, sănătate, cultură, creativitate și societate incluzivă, securitate civilă pentru societate.

(…) Propunerile/observațiile cu privire la conținutul documentului se primesc până la data de 23 septembrie 2023, la adresa de e-mail centredeexcelenta@uefiscdi.ro”.

Informații complete:

Pagină instrument de finanțare: Centre de excelență (CoE)
https://uefiscdi.gov.ro/centre-de-excelenta-coe

Pagină Program PNCDI IV – Program 5.6 – Provocări
https://uefiscdi.gov.ro/pncdi-iv-program-6”.

DOCUMENT Pachetul de informații pentru competiția Centre de Excelență:


1 comment
  1. Cred ca mai intai era nevoie de o reforma reala in cercetare. De inceput cu crearea acestor centre de excelenta prin comasare pe temele majore, reunirea celor mai buni cercetatori si apoi deschisa finantarea. Ca mereu punem caruta inaintea boilor. Ministrul actual se vedea cat se pricepe la cercetare. Adica mai facem inca alte centre pe langa ce avem in Acad.Rom.INCD uri si centrele de cercet.univ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Revenim la un scenariu optimist pentru admiterea 2022, după rezultatele din prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an” – Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara / Am deschis noul website al Admiterii 2022 la UVT (P)

Rezultatele care arată o rată mai bună de promovare a bacalaureatului sunt „un semnal bun pentru perspectivele sesiunilor de admitere la facultățile din mediul universitar românesc”, potrivit rectorului Universității de…
Vezi articolul

Improvizație cu bursele sociale la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București, care speculează lipsa de rigoare a legislației. Studenții înscriși pe locurile cu taxă primesc o singură bursă socială pe semestru, din fondurile proprii ale instituției, după ce fondul din partea Ministerului Educației a fost alocat studenților de la buget

Studenții înscriși pe locurile cu taxă ale Universității Naționale de Educație Fizică și Sport din București (UNEFS) primesc o singură bursă socială pe semestru, din fondurile proprii ale instituției, potrivit…
Vezi articolul

Universitățile tehnice, replică la acuzațiile rectorului Universității București: Vizează un singur scop, atragerea, prin orice mijloace, a unor resurse financiare suplimentare către Universitatea din București

Declarațiile rectorului Universității din București sunt catalogate drept „lipsite de colegialitate, de respect pentru procesele democratice, folosind date neadevărate și o evidentă ignorare a realităților sistemului de învățământ superior din…
Vezi articolul