16 centre de excelență în cercetare vor putea fi înființate cu câte 100 de milioane de lei. Apelul a fost lansat în consultare publică / Ministrul Bogdan Ivan: Cei mai buni cercetători români vor primi milioane de euro pentru proiectele lor

1.351 de vizualizări
Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
16 centre de excelență în cercetare vor putea fi înființate cu câte 100 de milioane de euro pentru inovarea în Sănătate, Climă, Cultură și Securitate civilă. Apelul a fost lansat în consultare publică de Ministerul Cercetării, potrivit unui comunicat de presă.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a lansat în dezbatere publică Pachetul de informații pentru competiția Centre de Excelență CoE2023. „Prin acest proiect cei mai buni cercetători români, atât din țară, cât și din diaspora vor primi milioane de euro pentru proiectele lor de cercetare”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Finanțarea de la bugetul de stat acordată pentru un proiect este de maxim 100.000.000 lei, iar proiectele se vor derula pe o perioadă inițială de 60 luni, cu posibilitatea de prelungire până la 84 luni.

Prin intermediul programului se finanțează cu precădere resursa umană implicată, accentul fiind pus pe interdisciplinaritate, colaborare și masă critică, se precizează în comunicat.

„Propunerile/observațiile cu privire la conținutul documentului se primesc până la data de 23 septembrie 2023, la adresa de e-mail centredeexcelenta@uefiscdi.ro”, conform comunicatului.

Proiectul de ghid al solicitantului pus în dezbatere publică arată că până pe 1 noiembrie s-ar putea depune cererile de finanțare. Aceste documente se află în ghid, atașat mai jos în articol, dar sunt și ele în dezbatere publică și formele lor pot suferi modificări după această perioadă.

Foto: captură document
În ce domenii se pot face investițiile
Foto: captură – document
Foto: captură – document

Redăm comunicatul:

„Competiția Centre de Excelență CoE2023 face parte din cadrul Programului 5.6 – Provocări, 5.6.1 Subprogramul Parteneriate pentru Agenda Strategică, din Planul Național de Cercetare Dezvoltare Inovare IV (PNCDI IV). 

Competiția este organizată de către MCID și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

„Prin acest proiect cei mai buni cercetători români, atât din țară, cât și din diaspora vor primi milioane de euro pentru proiectele lor de cercetare. Este un pas uriaș pentru inovarea din România în domenii precum digitalizare, climă, mediu, sănătate și cultură”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Centrul de excelență este constituit într-o zonă de impact pe domenii specifice definite în Agenda Strategică de Cercetare a României, după cum urmează: digitalizare, industrie și spațiu, climă, energie și mobilitate, hrană, bioeconomie, resurse naturale, biodiversitate, agricultură și mediu, sănătate, cultură, creativitate și societate incluzivă, securitate civilă pentru societate.

(…) Propunerile/observațiile cu privire la conținutul documentului se primesc până la data de 23 septembrie 2023, la adresa de e-mail centredeexcelenta@uefiscdi.ro”.

Informații complete:

Pagină instrument de finanțare: Centre de excelență (CoE)
https://uefiscdi.gov.ro/centre-de-excelenta-coe

Pagină Program PNCDI IV – Program 5.6 – Provocări
https://uefiscdi.gov.ro/pncdi-iv-program-6”.

DOCUMENT Pachetul de informații pentru competiția Centre de Excelență:


1 comment
  1. Cred ca mai intai era nevoie de o reforma reala in cercetare. De inceput cu crearea acestor centre de excelenta prin comasare pe temele majore, reunirea celor mai buni cercetatori si apoi deschisa finantarea. Ca mereu punem caruta inaintea boilor. Ministrul actual se vedea cat se pricepe la cercetare. Adica mai facem inca alte centre pe langa ce avem in Acad.Rom.INCD uri si centrele de cercet.univ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fostul Complex Restaurant Dunărea din Neptun devine bază academică a Universității Babeș-Bolyai, după ce l-a cumpărat cu 1 milion de euro de la statul român, prin licitație

Cadrele didactice și studenții Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) vor avea o bază academică la malul Mării Negre, în urma adjudecării unei clădiri situate în localitatea Neptun, județul Constanța, potrivit…
Vezi articolul

“Trasee separate de formare accelerată” din primară până la universitate, pentru o carieră în cercetare, propuse de ministrul Ciprian Teleman / Dar e nevoie de bani pentru ca tinerii “să găsească un mediu minim confortabil pentru a rămâne acolo”

“Trasee separate pentru copii, începând din școala primară – gimnazial, preuniversitar-universitar, prin care cei mai buni să se califice pentru a începe o carieră în cercetare”. Așa sună o propunere…
Vezi articolul

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, despre reprezentarea în rankingul Shanghai: Dacă universitățile din Cluj, București, Iași reușesc o formulă de colaborare strânsă cu universitățile de medicină, toate intră în top 1000, unele dintre ele chiar în top 500

“Dacă Universitatea din Cluj, Universitatea din București, Universitatea Cuza reușesc o formulă de colaborare strânsă cu universitățile de medicină din aceste orașe, toate cele trei universități intră în top 1000…
Vezi articolul

Cele șase vulnerabilități ale profesorilor universitari identificate de Mircea Miclea: „narcisism universitar, retorită, indiferentism, gloriolă, riscofobie și multifrenie” / „Pot să ducă la dereglări majore și la nivel instituțional și la nivel de individ”

Mircea Miclea, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească și fost ministru al Educației, a identificat șase vulnerabilități la care sunt expuși profesorii universitari în mediul academic, oferind exemple de unde…
Vezi articolul