Miercuri, 15 februarie, este Ziua Națională a Lecturii, iar „în timpul programului școlar, elevii vor fi încurajați să prezinte cartea preferată, să citească din ea și să discute pe marginea ei”, se arată în informarea trimisă de ministrul Educației, Ligia Deca, către inspectoratele școlare. Edupedu.ro a scris că elevii și profesorii nu mai trebuie să citească la oră fixă.
„Copiilor din ciclul antepreșcolar/preșcolar cadrele didactice le vor citi cărți potrivite vârstei”, conform Ministerului Educației.
Ministerul recomandă ca activitățile din data de 15 februarie să fie precedate sau urmate și de alte inițiative:
- „cluburi de lectură organizate pentru elevi și împreună cu aceștia;
- întâlniri cu scriitori, traducători și ilustratori;
- ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte;
- vizite și/sau activități organizate la bibliotecă sau librărie, inclusiv prezentări ale serviciilor oferite de bibliotecile locale, județene și/sau metropolitane;
- expoziții cu desene ale personajelor preferate;
- discuţii despre drepturile de autor;
- expoziții de carte organizate cu sprijinul editurilor și librăriilor.”
Anul trecut, toți copiii și profesorii au citit timp de 15 minute de la orele 11 și 14, la decizia ministrului Educației de atunci, Sorin Cîmpeanu. Edupedu.ro a scris anul trecut despre activitățile pe care le pot face școlile de Ziua națională a lecturii, sărbătoare introdusă prin lege din 14 ianuarie 2022.
În săptămâna 13-17 februarie, când este Ziua națională a lecturii, elevii și profesorii din 10 județe sunt în vacanța “mobilă” decisă de inspectoratele lor școlare județene.
Foto: 25762497 © Petro – Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.