122 de ani de la nașterea lui René Magritte. Povestea din spatele fețelor acoperite cu giulgiu

963 de vizualizări
“Sărutul”, de Magritte / Foto: Alexandra Tănăsescu
René Magritte e poate cel mai cunoscut reprezentant al suprarealismului belgian. Dacă numele în sine nu trezește o amintire vizuală, poate sintagma „Ceci n’est pas une pipe” e ceva mai familiară. În spatele numelui cu mare rezonanță în lumea artistică s-a aflat, totuși, omul René Magritte, care s-a născut pe 21 noiembrie 1898.

Câteva dintre motivele care-i definesc stilul pictorului belgian sunt expresia unei traume pe care Magritte a trăit-o în copilărie: când avea doar 13 ani, mama sa, Regina Bertinchamps, se sinucide aruncându-se în râul Sambre, după multe luni de depresie.

Ultima imagine a mamei e cea care-l marchează pe tânărul René – chipul femeii era acoperit cu cămașa ei de noapte. Magritte nu a vorbit niciodată despre sinuciderea ei, dar operele sale sunt suficient de sugestive în acest sens.

Fie că asociază cuvintele unor obiecte cu care nu au nicio legătură, ca în „ La Clef des songes” (1935) sau le inserează în forme abstracte, ca în ”Le monde perdu” (1928), artistul urmărește același scop: să submineze concepția conform cărei cuvântul reprezintă cu adevărat conceptul pe care îl definește. În această serie de ”tablouri-alfabete” se încadrează și faimoasa ”La trahison des images” (1929) – „Ceci n’est pas une pipe”, după cum e mai bine cunoscută.

Citește articolul complet pe Cultura la Dubă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociația Psihologilor din România, după derapajele postului România TV, în cazul morții ziaristei Iulia Marin: Autoritățile au datoria, prin legi, politici publice și sancțiuni, să reducă prejudecățile și discriminările față de persoanele cu tulburări mintale

„Autoritățile au datoria, prin legi, politici publice și sancțiuni, să reducă prejudecățile și discriminările față de persoanele cu tulburări mintale, inclusiv să asigure accesul la muncă, fie, unde este cazul,…
Vezi articolul

Adolescenții și maturizarea emoțională. Andrei Miu: De ce ți-e teamă de efectele pe care le-ar avea emoțiile, anxietatea sau tristețea? Poate că nu e chiar așa cum crezi. Poate că emoțiile acestea sunt acolo ca să semnalizeze ceva ce deja știi

„De ce ți-e teamă de efectele pe care le-ar avea emoțiile? Anxietatea, de exemplu, sau tristețea. Poate că nu e chiar așa cum crezi”, spune Andrei Miu, profesor universitar de…
Vezi articolul

UPDATE FOTO VIDEO Profesorii protestează și miercuri în orașele țării – peste 1.000 de manifestanți la Constanța, demonstrații și la Pitești, Suceava, Bistrița, Hunedoara, Sighetu Marmației, Galați, Buzău, Drobeta-Turnu Severin, Iași

Profesorii continuă, miercuri, protestele în orașele țării, după ampla manifestație desfășurată marți la București, însoțită de demonstrații în alte localități. Peste 1.000 de manifestanți au ieșit în stradă la Constanța,…
Vezi articolul

DOCUMENTE Proiectele de legi ale Educației au ajuns în Parlament și au împreună 500 de pagini / Salarizarea profesorilor a fost eliminată / Proiectele vor intra în procedură de urgență, cum anunța Ligia Deca

Proiectele legilor Educației au ajuns luni în Parlament, acestea fiind înregistrate și publicate pe site-ul Camerei Deputaților. Din proiectul legii învățământului preuniversitar a fost eliminat articolul privind salarizarea profesorilor debutanți,…
Vezi articolul