120 de localități vor primi bani pentru echipamente IT necesare școlii online, printr-un proiect european. Universitățile nu au accesat 38 de milioane de euro pe care le-au avut la dispoziție, anunță Ministerul proiectelor europene

895 de vizualizări
Foto: 71522913 © Dreamstime.com
120 de comune şi oraşe vor primi fonduri nerambursabile pentru tablete şi echipamente IT necesare învăţământului online, destinate elevilor şi cadrelor didactice din preuniversitar, potrivit Agerpres, care citează un anunț al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Proiectul este proiect derulat şi finanţat prin Programul Operaţional Competitivitate (POC), după cum a informat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Sursa citată vorbește și de “economii” de aproape 38 milioane de euro la bugetul dedicat finanţării pentru instituţiile de învăţământ superior, suma realocată pentru finanțarea unor proiecte depuse de unități din învățământul preuniversitar și unități administrativ teritoriale din regiuni rurale și urbane.

„Nu mai putem concepe şcoala în afara tehnologiei. Perioada în care furnizarea actului educaţional cu prezenţa fizică în şcoli a fost restricţionat ne-a demonstrat necesitatea dezvoltării rapide a unui cadru dinamic de educaţie digitală”, a spus Corina Atanasiu, secretar de stat în cadrul ministerului de resort.

Acesta a subliniat necesitatea ca elevii să aibă acces la tehnologie: „Este absolut necesar să identificăm resurse pentru asigurarea în toate unităţile de învăţământ a infrastructurii digitale adecvate. Reformele şi investiţiile propuse în PNRR vor acoperi intervenţii similare acolo unde nu au fost încă realizate. Îmi doresc ca fiecare elev să aibă acces la tehnologii noi, care să îi permită să se adapteze schimbărilor permanente ale societăţii”.

Potrivit sursei citate, cele 120 de comune şi oraşe care vor primi fondurile nerambursabile sunt eligibile în Apelul 2 de proiecte din cadrul Acţiunii 2.3.3 destinată îmbunătăţirii conţinutului digital şi infrastructurii TIC sistemice, asistenţa financiară nerambursabilă, prin intermediul POC. În total, în cadrul acestui apel, vor fi finanţate 515 proiecte.

  • La bugetul dedicat finanţării pentru instituţiile de învăţământ superior au fost înregistrate economii în valoare de 37.837.552,97 de euro (echivalentul a 179.891.042,15 lei), potrivit sursei menționate. Aceasta arată că MIPE a decis utilizarea sumei pentru finanţarea proiectelor depuse de unităţile de învăţământ preuniversitar şi unităţi administrativ-teritoriale din regiuni rurale şi urbane, respectiv 79 de proiecte din regiunile rurale (o parte din lista de rezervă şi o parte nou evaluate) şi 41 de proiecte din regiunile urbane din lista de rezervă, după cum se arată în sursa menționată.

Foto: 71522913 © Monkey Business ImagesDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Evaluarea Națională la clasa a II-a se încheie, vineri, cu proba de Limba română pentru minoritățile naționale – scris și citit / Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează și nu se trec în catalog

Vineri, 17 mai, elevii minorităților naționale susțin proba de Limbă și comunicare – scris-citit – Limba română pentru minoritățile naționale, din cadrul Evaluării Naționale de la clasa a II-a, potrivit calendarului oficial. Joi,…
Vezi articolul

Am demisionat pentru că am simțit că nu-mi mai pot apăra elevii, spune Virginia Mîndruță, directoarea Colegiului Național Hasdeu din Buzău / Aceasta acuză inspectoratul școlar de presiuni și ilegalități pentru ca o profesoară de Germană să predea Limba română, deși este „incapabilă să susțină orele” / Șefa ISJ, Daniela Palcău, neagă acuzațiile: Inspectoratul nu impune un profesor

Directoarea Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, Virginia Mîndruță, și-a dat demisia săptămâna trecută. Gestul vine pe fondul unor plângeri făcute de părinții elevilor din trei clase ale liceului,…
Vezi articolul

Ministerul Educației anunță că vor fi montate camere de supraveghere în spațiile exterioare ale Școlii Centrale, după incidentul de ieri, când trei fete s-au simțit rău și au ajuns la spital. Au fumat o țigară cu substanțe interzise / “Accesul în școală se face doar pe baza carnetului de elev, dar nu avem voie să percheziționăm elevii când intră în școală”, spune directorul unității de învățământ

Ministerul Educației a anunțat că, în urma incidentului, spațiile exterioare ale Școlii Centrale vor fi supravegheate video, spune secretarul de stat Sorin Ion pentru Edupedu.ro. Banii pentru plata camerelor vor…
Vezi articolul

Premierul Ciolacu pasează la Ligia Deca „explicații în detaliu” despre bursele elevilor de la școlile private și confesionale neplătite de 5 luni: O să mă interesez exact pentru restanțe, fiindcă am dorit să încep anul fără prea multe

Explicații „în detaliu” despre bursele elevilor de la școlile și liceele private și confesionale, neplătite pentru primele 5 luni din acest an școlar, poate da ministerul condus de Ligia Deca,…
Vezi articolul