120 de localități vor primi bani pentru echipamente IT necesare școlii online, printr-un proiect european. Universitățile nu au accesat 38 de milioane de euro pe care le-au avut la dispoziție, anunță Ministerul proiectelor europene

896 de vizualizări
Foto: 71522913 © Dreamstime.com
120 de comune şi oraşe vor primi fonduri nerambursabile pentru tablete şi echipamente IT necesare învăţământului online, destinate elevilor şi cadrelor didactice din preuniversitar, potrivit Agerpres, care citează un anunț al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Proiectul este proiect derulat şi finanţat prin Programul Operaţional Competitivitate (POC), după cum a informat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Sursa citată vorbește și de „economii” de aproape 38 milioane de euro la bugetul dedicat finanţării pentru instituţiile de învăţământ superior, suma realocată pentru finanțarea unor proiecte depuse de unități din învățământul preuniversitar și unități administrativ teritoriale din regiuni rurale și urbane.

„Nu mai putem concepe şcoala în afara tehnologiei. Perioada în care furnizarea actului educaţional cu prezenţa fizică în şcoli a fost restricţionat ne-a demonstrat necesitatea dezvoltării rapide a unui cadru dinamic de educaţie digitală”, a spus Corina Atanasiu, secretar de stat în cadrul ministerului de resort.

Acesta a subliniat necesitatea ca elevii să aibă acces la tehnologie: „Este absolut necesar să identificăm resurse pentru asigurarea în toate unităţile de învăţământ a infrastructurii digitale adecvate. Reformele şi investiţiile propuse în PNRR vor acoperi intervenţii similare acolo unde nu au fost încă realizate. Îmi doresc ca fiecare elev să aibă acces la tehnologii noi, care să îi permită să se adapteze schimbărilor permanente ale societăţii”.

Potrivit sursei citate, cele 120 de comune şi oraşe care vor primi fondurile nerambursabile sunt eligibile în Apelul 2 de proiecte din cadrul Acţiunii 2.3.3 destinată îmbunătăţirii conţinutului digital şi infrastructurii TIC sistemice, asistenţa financiară nerambursabilă, prin intermediul POC. În total, în cadrul acestui apel, vor fi finanţate 515 proiecte.

  • La bugetul dedicat finanţării pentru instituţiile de învăţământ superior au fost înregistrate economii în valoare de 37.837.552,97 de euro (echivalentul a 179.891.042,15 lei), potrivit sursei menționate. Aceasta arată că MIPE a decis utilizarea sumei pentru finanţarea proiectelor depuse de unităţile de învăţământ preuniversitar şi unităţi administrativ-teritoriale din regiuni rurale şi urbane, respectiv 79 de proiecte din regiunile rurale (o parte din lista de rezervă şi o parte nou evaluate) şi 41 de proiecte din regiunile urbane din lista de rezervă, după cum se arată în sursa menționată.

Foto: 71522913 © Monkey Business ImagesDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Trăim cu generația ‘fulg de nea’, pentru care școala pare un efort inimaginabil – Criticii scrisorii unei mame către ministrul Educației

Scrisoarea prin care o mamă îi transmitea ministrului educației să ”nu-i nenorocească copiii” a generat numeroase comentarii ale cititorilor edupedu.ro. “Trăim cu generația ‘fulg de nea’, pentru care orice responsabilitate…
Vezi articolul

Universitatea din București organizează prima ediție a Școlii de vară INTER-ASPA „Radu Lăcătușu”, pe teme de cercetare și inovare, la centrul din Țara Hațegului-Retezat

Universitatea din București organizează prima ediție a Școlii de vară INTER-ASPA “Radu Lăcătușu”, ce are drept scop “stimularea maturizării organizaționale în etapa de cercetare a inovării tehnologice”. Evenimentul are loc…
Vezi articolul

Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, potrivit noii legi a Educației. Oricine poate face sesizarea la secretariatul școlii / În decembrie ar trebui să fie deja înființat Registrul de interese în fiecare școală

Profesorii care fac meditații cu elevii de la clasă vor fi cercetați disciplinar, prevede noua lege a Educației, care intră în vigoare din 2 septembrie. Legea nu specifică o sancțiune…
Vezi articolul