11 premii a câte 300.000 de lei prin Programul “Gala Cercetării Româneşti”, prin care Guvernul încearcă să convingă cercetătorii români să se întoarcă în țară

393 de vizualizări
Foto: © Pop Nukoonrat | Dreamstime.com
Guvernul încearcă să convingă cercetătorii românii care lucrează în străinătate să revină în țară, prin acordarea unor premii în valoare de câte 300.000 de lei, “indexate cu rata anuală a inflaţiei”, potrivit unui comunicat de presă. Premiile vor purta numele unor mari cercetători, cum ar fi “Henri Coandă”, “Ana Aslan” sau “Traian Vuia”. Acordarea de premii marilor cercetători români va avea un efect de “geo return” în economia naţională, mai precizează Guvernul.
  • Politica “Geo return” se aplică la Agenția Europeană Spațială și este un pilon fundamental în finanțarea Agenției Spațiale Europene, conform căruia toate statele membre își primesc majoritatea contribuțiilor înapoi sub formă de contracte industriale.

Guvernul a aprobat, vineri, prin hotărâre, programul “Gala Cercetării Româneşti”, potrivit căruia vor fi premiate “cele mai luminate minţi ale cercetării româneşti din ţară şi din străinătate”, bugetul anual alocat fiind de 3.300.000 lei, care se indexează cu rata anuală a inflaţiei.

Cum vor fi selectați câștigătorii

Selecţia premianţilor Galei va fi realizată “pe criterii competitive şi meritocratice”, pe baza unei aplicaţii formulate de către fiecare candidat şi depusă exclusiv în format electronic, în condiţiile stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare al Galei.

“Selecţia premianţilor se realizează de către o comisie de evaluare independentă, formată din specialişti în domeniile pentru care se acordă premii, numiţi prin ordin al ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Acordarea de premii marilor cercetători români va avea un efect de geo return în economia naţională, deoarece aceştia vor fi tentaţi să revină în ţară şi să efectueze cercetare aplicativă şi pe teritoriul României, în domenii în care producţia în serie generată de rezultatul cercetării determină creşteri semnificative în unele sectoare ale economiei (industrie farmaceutică, industrie IT etc)”, mai arată comunicatul Guvernului.

Premiile vor purta numele unor mari cercetători români, fiecare fiind de câte 300.000 lei:

* premiul “Henri Coandă” – 300.000 lei;

* premiul “Ana Aslan” – 300.000 lei;

* premiul “George Constantinescu” – 300.000 lei;

* premiul “Nicolae Titulescu” – 300.000 lei;

* premiul “Hermann Oberth” – 300.000 lei;

* premiul “Nicolae Vasilescu Karpen” – 300.000 lei;

* premiul “Traian Vuia” – 300.000 lei;

* premiul “Aurel Vlaicu” – 300.000 lei;

* premiul “Mina Minovici” – 300.000 lei;

* premiul “Victor Babeş” – 300.000 lei;

* premiul “Ion Cantacuzino” – 300.000 lei;

Informații de context

Anul acesta a avut loc prima Gală a Cercetării Românești, pe 31 ianuarie, când trei dintre cercetătorii români care au primit premii speciale la prima ediție a Galei Cercetării Românești lucrează în SUA, la universitățile Stanford, Harvard și MIT. Patru din opt premianți lucrează în principal în România.

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Cercetării și Inovării Sebastian Burduja au reluat promisiunea de majorare a bugetului cercetării. În cadrul primei ediții a Galei Cercetării Românești cei doi oficiali au spus că bugetul cercetării va ajunge la 1% din PIB în 2024. Ciucă a precizat că “pentru anul 2023 am alocat cercetării, un buget mai mare cu 70% față de anul trecut”, în condițiile în care bugetul rămâne sub 0,2% PIB, în prezent.

Aici detalii despre câștigătorii de la prima Gală a Cercetării Românești.

Premiile speciale:
  • Sergiu Pașca – Premiul special pentru excelență în cercetare – profesor la Universitatea Stanford.
  • Daniela Rus – Premiul special pentru transfer în economia rezultatelor cercetării – director al laboratorului de informatică și inteligență artificială al MIT.
  • Lucian Chiriac – Premiul special pentru cercetare interdisciplinară – de la Universitatea Harvard.
  • Anton Ficai – Premiul special pentru transfer în economia rezultatelor cercetării, Universitatea Politehnica București
Premiile la cele două categorii principale:

Ioana Feodorov – Premiul la Categoria I, Cercetători cu experiență – Institutul de Studii Sud Est Europene al Academiei Române (Filologie/civilizație arabă).

Simion Astilean – Premiul la Categoria I, Cercetători cu experiență, UBB (Fizică)

Lucian Mihai Itu – Premiul la Categoria II, Tineri cercetători, Universitatea Transilvania (Medicină personalizată)

Octavian Bucur – Premiu categoria II, Tineri cercetători, Viron Molecular Medicine Institute, Boston (Medicină)

Foto: © Pop Nukoonrat | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
“Cei mai valoroși cercetători români” vor primi trofee pentru realizările lor, la Gala Cercetării Românești – prima ediție, pe 31 ianuarie / “Recunoaștere simbolică” pentru performanță în domeniul în care guvernul alocă sub 0,2% din PIB
Bugetul Ministerului Cercetării și Inovării va atinge 1% PIB în 2024, promit premierul Ciucă și ministrul Burduja, la Gala Cercetării Românești / Anul acesta bugetul Cercetării a rămas sub 0,2% din PIB
Trei dintre cercetătorii români care au primit premii speciale la prima ediție a Galei Cercetării Românești lucrează în SUA, la universitățile Stanford, Harvard și MIT / Patru din opt premianți lucrează în principal în România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Directorii de școli, inspectorii școlari și ceilalți șefi de la instituțiile de stat – puși să declare că s-au încadrat în cheltuielile aprobate pentru anul 2024, în anul cu cel mai mare deficit bugetar de la pandemie încoace

Ministerul Educației le-a cerut tuturor șefilor de instituții publice din subordine să depună declarații pe propria răspundere privind încadrarea în cheltuielile aprobate pentru anul 2024, conform unui document oficial semnat…
Vezi articolul

Mircea Miclea, despre demonstrațiile pro-Palestina ale studenților din SUA: Trebuie să ținem mereu universitățile foarte aproape de valorile lor fundamentale, nu de implicarea în agende politice. Foarte adesea universitățile sunt tentate de utopii sociale, în loc să-și vadă de valorile tradiționale care le-au consacrat

Un val de proteste ale studenților și activiștilor pro-palestinieni s-a răspândit în numeroase universităţi americane, în ultimele zele zile, începând din California și până în New England, cu sute de…
Vezi articolul

Rectorul Universității din București: Finalizarea renovării tronsonului Facultății de Istorie este planificată vara aceasta / Apoi va fi relocată Facultatea de Matematică și Informatică, pentru încă un an

Finalizarea renovării primului tronson al clădirii Universității din București (UB), cel al Facultății de Istorie, este planificată vara aceasta, a declarat, marți, rectorul instituției de învățământ superior, Marian Preda, potrivit…
Vezi articolul