Pentru anul școlar 2023-2024, tichetele educaționale de 500 de lei vor fi acordate pentru 300.000 de copii de grădiniță și elevi din medii vulnerabile, după cum se arată într-un răspuns al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) pentru Edupedu.ro. Spre deosebire de anul școlar 2022-2023, acest lucru înseamnă că numărul lor scade cu 100.000 de persoane.
- Voucherele educaționale, numite în OUG nr. 133 din 7 august 2020 „tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional”, sunt carduri cu câte 500 de lei care sunt acordate pentru a acoperi cheltuielile pentru materiale școlare, potrivit OUG.
Conform MIPE, tichetele vor fi acordate într-o singură tranșă, pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte. În acest moment, programul se află în lucru și urmează să fie definitivate toate aspectele legate de valoarea sprijinului, criteriile de eligibilitate și atribuțiile instituțiilor în cadrul schemei.
„Alocarea pentru sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială este de aproximativ 120.000.000 euro pe o perioadă de 4 ani școlari (2023-2027). Ca și până acum, ajutorul în valoare de 500 lei, acordat într-o tranșă unică în fiecare an școlar, se va acorda pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte, grupul țintă vizat de această măsură fiind de circa 300.000 de preșcolari și elevi din medii vulnerabile, înscriși la unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial.
Programul este în acest moment în lucru în cadrul structurii de specialitate a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, urmând a fi definitivate toate aspectele legate de valoarea sprijinului, criteriile de eligibilitate și atribuțiile instituțiilor în cadrul schemei. Pentru viitoarea schemă de sprijin prin tichete educaționale se urmărește simplificarea procedurilor pentru beneficiari prin digitalizare și prin interoperabilitatea bazelor de date la nivelul instituțiilor implicate”, conform răspunsului primit de Edupedu.ro.
Înainte, proiectul era finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020, anul școlar 2022-2023 fiind ultimul an de acordare a sprijinului din fonduri europene prin acest program operațional. Din toamnă, va face parte din Programul Incluziune și Demnitate Socială.
Redăm răspunsul integral al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene:
„Proiectul privind acordarea sprijinului educațional prin intermediul voucherelor educaționale în valoare de 500 lei finanțate prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 este finalizat, anul școlar 2022-2023 fiind ultimul an de acordare a sprijinului din fonduri europene prin acest program operațional.
Din bugetul total de 4,15 miliarde de euro de care dispune Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027, cea mai mare alocare (980 milioane euro) revine măsurilor destinate următoarelor categorii: preșcolari și elevi, mame cu nou născuți și persoane din grupurile defavorizate cărora li se vor asigura alimentele de bază.
Alocarea pentru sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială este de aproximativ 120.000.000 euro pe o perioadă de 4 ani școlari (2023-2027). Ca și până acum, ajutorul în valoare de 500 lei, acordat într-o tranșă unică în fiecare an școlar, se va acorda pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte, grupul țintă vizat de această măsură fiind de circa 300.000 de preșcolari și elevi din medii vulnerabile, înscriși la unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial.
Programul este în acest moment în lucru în cadrul structurii de specialitate a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, urmând a fi definitivate toate aspectele legate de valoarea sprijinului, criteriile de eligibilitate și atribuțiile instituțiilor în cadrul schemei. Pentru viitoarea schemă de sprijin prin tichete educaționale se urmărește simplificarea procedurilor pentru beneficiari prin digitalizare și prin interoperabilitatea bazelor de date la nivelul instituțiilor implicate.
Toate detaliile privind tichetele educaționale finanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027 vor fi comunicate în momentul definitivării mecanismului de acordare.”
Informații de context
Pe 26 mai, ministrul de atunci al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis pentru Edupedu.ro că banii pentru cei 55.000 de elevi care nu au primit din septembrie până în luna mai tichetele educaționale în valoare de 500 de lei au fost virați.
Alimentarea cardurilor a venit după ce Edupedu.ro a scris pe 26 mai că greva profesorilor a fost invocată de guvernanți ca motiv pentru întârzierea încărcării tichetelor educaționale de 500 de lei, pentru elevi, întârziate mai mult de 8 luni din vina autorităților.
- Tichetele de 500 de lei pot fi folosite pentru a cumpăra rechizite și haine pentru școală.
În anul școlar 2022-2023 sunt 405 mii de copii, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Pentru 160.000 au fost virații banii în perioada septembrie-noiembrie. Primii care au primit banii (tot cu întârziere, după începerea anului școlar) au fost părinții care aveau deja cardurile de anul trecut și care au primit aprobare și anul acesta pentru a primi cei 500 de lei.
190.000 de părinți au primit cei 500 de lei la sfârșitul lunii decembrie, iar restul de 55.000 ar trebui să îi primească în primăvară, potrivit lui Marcel Boloș. Motivul a fost acela că în acest an au fost aprobate mai multe dosare și se atinsese limita de emitere de carduri. Cititorii Edupedu.ro ne-am semnalat că sunt cazuri în care elevii încă nu am primit banii.
În toamna anului trecut, Marcel Boloș, ministru al Fondurilor Europene la acea vreme și actual ministru al Finanțelor în cabinetul Ciolacu, a declarat pentru Edupedu.ro că, începând cu anul școlar 2023-2024, o să fie schimbat mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii vulnerabile.
Acesta spunea vă banii ar putea să fie virați înainte să înceapă anul școlar: „Vom gândi o platformă informatică dedicată pentru voucherele elevilor și vom folosi bazele de date de la ANAF, pentru a verifica venitul mediu pe membru de familie. Listele de beneficiari încercăm să le generăm fără să mai umble după adeverințele de venit. Pur și simplu, inspectoratele școlare au situația copiilor aflați în evidențe, iar de la finanțe să preluăm veniturile pe membru de familie (…)”, spunea Boloș în noiembrie 2022.
De asemenea, acesta a mai declarat atunci că valoarea voucherelor ar putea să crească până la 750 de lei: „Vrem să le introducem inclusiv cumpărarea de carte, să-și poată cumpăra și cărți, poate chiar să creștem valoarea voucherului de la 500 la 750 de lei, să introducem mai multe facilități pentru a sprijini începutul de an școlar, cu hăinuțe, rechizite școlare, ghiozdan, cărți și tot ce le mai trebuie pentru parcursul educațional.”
Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale
Materialele școlare ce pot fi achiziționate cu aceste tichete sunt rechizite necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței, se arată în comunicatul citat.
Articolul 2, litera K) din OUG 133/2020 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de elevi cei mai defavorizați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional acordate din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestora, prevede următoarea regulă:
„Copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat primar/gimnazial – copiii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite școlare în anul școlar 2001-2002, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară”.
În 2023, salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, conform Hotărârii nr. 1.447 din 8 decembrie 2022. Maximum 50% din 3.000 de lei reprezintă 1.500 de lei.
Mecanismul prevăzut de ordonanță este unul foarte laborios:
Ministerul Educației cere inspectoratelor școlare datele – Inspectoratele cer școlilor datele despre veniturile părinților – școlile cer diriginților și învățătorilor datele de la părinți – diriginții și învățătorii cer părinților adeverințe de venit pentru luna iulie – Profesorii dau adeverințele școlii, care le centralizează – școala trimite la inspectorat datele, inspectoratul trimite la Ministerul Educației – Ministerul Educației trimite datele la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care avizează – Ministerul Educației și MIPE trimit la Ministerul Finanțelor datele – Ministerul de Finanțe trimite listele cu sumele de plată unităților emitente (bănci sau emitenți de carduri) – banii ajung într-un final la părinți.
15 comments
De ce nu sunt încărcate cardurile de elev ni pana în acest moment ?
mulți părinți chiar au mare nevoie de aceste tichete.
Când se vor incarca cardurile pe elevi anul acesta?
Buna ziua.Ne puteți spune când ajung acele cereri tip pentru reînnoirea dosarelor tichete electronice ptr rechizite ai haine?
La Galați , la scoala nu se spune că încă nu se aude nimic , dar , am văzut pe Esupedu că se depun dosarele pana pe 6 octombrie , iar noua nu se spune că încă nu știu nimic.Ma puteți lămuri dv , va rog.
mulțumesc, și mă scuzați ptr deranj.
buna ziua,adica nu poti cumpara carti pt scoala cu acest card?eu am cumparat pe langa haine,rechizite si 2 culegeri ,o carte de literatura ce fac la scoala,e in scola primara. e prima data cand am primit acest card,l-am primit in iunie anul acesta.
Eu am primit doar în Decembrie 2022 știe cineva dacă mai baga tichete sociale în septembrie anul ăsta aștept răspuns va rog frumos
am primit cardul de anul trecut din 2022 si niciodata nu mii sa incarcat ce se intampla
Dacă am primit pe data 29 mai anul acesta mai să alimentează în luna lu septembrie
Bună dimineața,de ce mi sa băgat banii decât pe un singur card și pe cel de al 2 nu ,ne mai și mințiți
Ar trebui apreciați mai mult și elevii silitori care nu provin neapărat din medii vulnerabile.
dar cei de liceu de ce nu primesc,sau se dorește să facă școală doar până la gimnaziu?
copii care sunt în plasament primesc vaucere educational??
da mie nu ma data mi sa pus bani pe card
“iar de la finanțe să preluăm veniturile pe membru de familie (…)”, spunea Boloș în noiembrie 2024.” Verificați, va rog, in ce an spunea Bolos acest lucru. Sigur nu în 2024
Multumim, am corectat!
cei care au primit în decembrie 2022 când li se mai încarcă