Serie de evenimente susținută de APRIL

VIDEO Este necesară apariția unui post în toate unitățile de învățământ, responsabil de toate programele sociale, spune inspectorul școlar general adjunct al ISJ Timiș, Cosmin Hogea

8.360 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Înființarea unui post în fiecare școală care să aibă în responsabilitate toate programele sociale, aceasta este propunerea făcută de Cosmin Hogea, inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar al Județului Timiș în cadrul celei de-a doua dezbateri regionale „Lapte și Carte”, pentru îmbunătățirea și modernizarea Programului pentru școli al României. Oficialul a arătat faptul că aceste programe s-au înmulțit și că activitatea educativă trebuie separată de această componentă cu o mare implicare administrativă și organizatorică.

Cu un post dedicat, programele sociale pot fi gestionate mai eficient și mai specializat, ceea ce ar putea duce la o implementare mai bună și mai rapidă a acestora, potrivit inspectorului. În plus, cadrele didactice și personalul existent ar putea să se concentreze mai mult pe activitățile educaționale și didactice. „În primul rând, necesitatea apariției unui post în unitățile de învățământ special care să se ocupe de toate programele sociale și consider că ar fi util un astfel de post care să gestioneze, pe lângă programul Laptele și cornul sau tichetele educaționale, tot ce înseamnă activitatea aceasta, care este oarecum diferită față de o activitate educațională obișnuită în cadrul unei unități de învățământ,” a declarat Hogea.

Organizată de Edupedu.ro, cu susținerea APRIL și în parteneriat cu Portant Public Affairs, Inspectoratul Școlar al județului Timiș și Consiliul Județean Timiș, masa-rotundă de la Timișoara a avut peste 30 de participanți din școli, inspectorate din 4 județe, consilii județene, reprezentanți ai producătorilor și procesatorilor de produse lactate.

Cornelia-Elena Micicoi, consilier județean Timiș, a recunoscut că Programul pentru școli al României, cunoscut în trecut ca „Laptele și cornul”, nu este unul perfect, dar a subliniat dorința de îmbunătățire continuă. „Evident că nu este un program perfect, este, cu siguranță, perfectibil și noi ne dorim să reușim să-l îmbunătățim,” a afirmat Micicoi. Ea a adăugat că încurajarea producătorilor agricoli locali este una dintre prioritățile Consiliului Județean, dorind ca programul să contribuie la dezvoltarea pe orizontală a sectorului agricol. „Ne-am dori cât mai mult să avem producători locali pe băncile copiilor și acest program să fie unul care să ajute la dezvoltarea pe orizontală a acestui sector,” a subliniat ea.

Ionel Moatăr, purtător de cuvânt al ISJ Caraș-Severin, a evidențiat provocările întâmpinate în implementarea programului în județul său. „Din păcate, în județul Caraș-Severin, nu derulăm în acest an școlar programul decât în municipiul Reșița și sigur că întâlniri de genul acesta ne ajută ca pe viitor să reușim și noi să aducem acest plus, pentru că este o plusvaloare pentru noi,” a spus Moatăr. El a subliniat, de asemenea, importanța cunoașterii bugetului de către unitățile de învățământ și armonizarea acestuia cu anul financiar pentru a evita întârzierile în licitații.

Cosmin Hogea a mai punctat importanța modificării legislației pentru a o face mai permisivă și a simplifica gestionarea administrativă, care acum este considerată o povară pentru angajații din școli responsabili cu raportarea acestor date și monitorizarea programelor. „Consider că putem avea în vedere modificarea legislației astfel încât să fie oarecum mai permisivă și din discuțiile avute putem observa că foarte mulți colegi au punctat faptul că au multe rapoarte de dat și oricum nu sunt în măsură ei să facă o astfel de evaluare în cadrul unității, ar fi mai indicată o aplicație informatică mai ușor de gestionat de către școli” a spus Hogea. El a subliniat și necesitatea unei flexibilități sporite a programului pentru a asigura un succes mai mare.

Aceste discuții și propuneri evidențiază nevoia de adaptare și simplificare a legislației pentru a sprijini mai bine unitățile de învățământ în implementarea programelor sociale și educaționale. Îmbunătățirile sugerate ar putea contribui la crearea unui mediu educațional mai eficient și mai incluziv pentru toți elevii.

În anul școlar 2024-2025, România beneficiază de un ajutor financiar din partea Uniunii Europene de 9.607.881,50 euro (47.804.975 lei) pentru distribuția laptelui natural de consum și a produselor lactate fără adaos de lapte praf. Programul promovează nu doar alimentația sănătoasă, dar și susține producătorii și procesatorii de lapte din România.

Programul, gândit la nivel european, are drept scop principal încurajarea alimentației sănătoase la copii și sprijinirea fermierilor și procesatorilor de lapte. Este gestionat în cadrul Politicii Agricole Comune, sub egida DG AGRI, și este implementat uniform pentru toți elevii, indiferent de mediul în care trăiesc sau de gradul de bunăstare.

Vedeți aici care este drumul laptelui, de la producător până pe băncile elevilor – VIDEO

Adaptarea programului „Laptele Școlar” la nevoile actuale ale elevilor și școlilor este esențială pentru a maximiza beneficiile sale. Simplificarea legislației, diversificarea produselor oferite și implicarea directă a unităților de învățământ în procesul de achiziție ar putea îmbunătăți semnificativ eficiența și impactul acestui program. Pe măsură ce România continuă să se modernizeze, astfel de ajustări vor asigura că programul rămâne relevant și benefic pentru generațiile viitoare de elevi.

Un program esențial pentru școală, pentru sănătate, pentru viitorii tineri și adulți care acum, în clase, alături de colegii și profesorii lor, își formează valorile pe care-și clădesc viața și deciziile viitoare. Gândit ca o încurajare a vieții sănătoase, susținut cu zeci de milioane de euro, fonduri comunitare, an de an, răspândit la nivelul tuturor statelor europene, programul Lapte în școli are nevoie de o evaluare obiectivă după 20 de ani de funcționare, într-un moment în care copiii au nevoie și mai tare de repere sănătoase. Îmbunătățirea și adaptarea la nevoile copiilor din prezent sunt obiective necesare pentru potențialul programului Lapte în școli.

Foto: Edupedu.ro / Dezbatere Lapte și Carte Timișoara 2024
Citește și:
VIDEO Paradoxul laptelui școlar: deși sunt mii de oameni implicați în producția, distribuția și furnizarea lui până pe bancă, elevul este primul și singurul care intră în contact direct cu lichidul alb atunci când îl bea, la școală
VIDEO Programul pentru școli al României trebuie îmbunătățit. Legislația să fie mult simplificată, să poată fi cu mai multă ușurință citită de către toată lumea, spune Ionel Moatăr – ISJ Caraș / Atâta timp cât va exista acest „preț cel mai mic”, s-ar putea să nu avem și calitatea cea mai bună – Cornelia Micicoi, CJ Timiș
VIDEO Propunerile inspectorilor, directorilor de școli și profesorilor pentru modernizarea programului Laptele Școlar: Este nevoie de oameni care să preia sarcinile legate de distribuire, depozitare tocmai pentru a lăsa spațiu profesorilor pentru educație, pentru actul didactic
VIDEO Modernizarea Programului pentru școli al României, care are drept componentă principală laptele școlar. Luciana Antoci, ISJ Iași: Felul în care este gândit nu mai reflectă realitatea din școli

8 comments
  1. Acest post deja exista, se numeste administrator… Toata ziua freaca menta, si cand ai nevoie de ceva, vaaaiiii, totul e complicat, sa faca altii… Ia mai verificati, pe bune, cat lucreaza un administrator de scoala…

    1. Scolile mici sau cele de tara nu au asa ceva. In scoala mea, femeia de serviciu e cu jumatate de norma si contabila are o norma intreaga fiind si secretara. De unde administrator? Noi dam cu var, cu vopsea fiecare in clasa lui, noi spalam si calcam acasa perdele, noi venim cu bormasina si prindem pe pereti. Ar fi de mare folos un angajat dinafara pe partea asta de administrare si chestii sociale. Colegul meu de informatica ramane dupa program si imparte burse. Colega de sport imparte corn si lapte. Nu e ceva normal.

    2. Serios???vino dna sa freci menta cu mine sa vezi cand am in administrare o gradinita cu program prelungit cu 8 grupe plus o cresa cu 4 grupe plus doua scoli gimnaziale cele mai mari din oras.. plus munca de secretar ca nu exista secretariat in toate școlile dar TREABA DE SECRETARIAT ESTE, plus peste 30 de oameni in subordine plus munca de contabil care include si achizitiile de alimente plus contracte diverse
      HAI SA FRECI MENTA CU MINE OBRAZNICO!
      si salariul unei tinere educatoare este de aproape 5000 de lei net salar pe care eu dupa 35 de ani de munca nu il am! SI EU AM SCOALA CATI ANI ARE EA!
      Si spre stiinta voastra ca va dati destepti unii dintre voi😡noi sa muncim ca fraierii la lapte si corn cand voi nici prezentele nu le dati cum trebuie, habar nu aveti sa numarati 25 de copii si 25 de lucrari, noua ne crapa capul iar dnii de la consiliu , fiind proiect incaseaza PE MUNCA NOASTRA 45 % in plus la salariu.
      Daca exista adminustratori care freaca menta asta e cu stiinta directorului… Eu m am imbolnavit de inima si am diabet din cauza MUNCII ENORME DE ADMINISTRATOR CARE AR TREBUI SA FIE RENUMERATA CA A UNUI DIRECTOR nu ca a unei femei de serviciu!!!
      RUSINE SA VA FIE CELOR CARE HABAR NU AVETI CE MUNCIM NOI.. pai nu aveti cum sa stiti cand spargeti usa sa plecați dupa 4 ore de munca pe zi 😡😡😡😡

  2. Alta ideie/ decizie / propunere care arată clar că cei ce stau în funcții de conducere , dr fapt chiar stau în adevăratul sens al cuvântului, și habar nu au cu ce se ” mănâncă ” ceea ce conduc ei !
    În primul rând acest post îl înființați că să mai apară al 3 director de fapt? Dacă este așa, e foarte clară treaba , mai aveți de oferit unora niște scaune de fapt , și doar atât. Atunci este explicabil ceea ce propuneți.
    2. Dacă acest post l ați gândit ca să se ocupe de toate programele sociale e efectiv aberant ptr ca în practica e imposibil de realizat. Avem așa rechizitele plus tichetele sociale , bursele , aj fin al elevilor cu CES , programul lapte/corn , programul masă caldă, naveta elevilor , tichetele pentru preșcolari, bursele profesionale , bursele Republica Moldova , banii de liceu . Intr o școală în care exista minim 4 nivele de învățământ și min 900 elevi , cum vedeți ca 1 om ar putea sa cuprindă singur activitățile acestea toate de unul singur , începând cu adunatul dosarelor , verificarea documentelor din dosare , completarea dosarelor acolo unde e cazul prin comunicarea si solicitarea de la copii a documentelor lipsa , stabilirea eligibilității celor care pot beneficia de aceste ajutoare sociale, procese verbale lunare cu numărul absentelor zilnice și lunare ( acolo unde se cere ), anunțarea elevilor despre toate aceste programe, solicitarea și comunicarea tuturor informațiilor necesare, ridicarea si impartirea rechizitor , a tichetelor , a orice alte ajutoare , intocmire note de receptii acolo unde e cazul , procese verbale , bonuri de consum etc etc . Știm clar ca la ora actuala sunt sute de elevi beneficiari de toate aceste programe , la unele din ele sunt toți. Cum va imaginati ca dacă angajați 1 om el va putea face toată aceasta munca fără sprijinul și implicarea efectiva a tuturor dirigintilor, cadrelor didactice din învățământ primar și preșcolar, a comisiilor? Cum ar putea 1 om singur sa verifice mii de dosare domnule inspector ? Sau sa numere absentele zilnice la sute de elevi ? Pe bune ? V ați gândit ca atunci când afirmați ca înființați acest post sa nu mai aibă cadrele didactice de lucru cu aceste aspecte este aberant , iar cadrele chiar vor refuza sa mai miște 1 deget pentru toate aceste programe pentru că există 1 post ? ! Cine fras poate sa facă toate astea fără cadre ? Sau din nou aruncați toate sarcinile în cârca a 3 oameni din școală : secretar , contabil și acest responsabil pe care ii transformați în sclavi ? Va imaginati ca acești 3 oameni ca să își ducă la bun sfârșit toate sarcinile de servici plus aceste programe sociale, fără sprijinul și implicarea cadrelor didactice , vor trebuie sa lucreze 24 din 24 ? La asta ați gândit? Felicitări oricum , se vede treaba ca habar nu aveți ce înseamnă punerea în aplicare în scoli a acestor programe ! Sau ce va imaginati ca dacă mai aduceți un șef/director, cu ce anume ajutați aplicarea aceste programe? Încă un profesor/director vezi doamne responsabil pe programe , adică încă un salar de vreo 12000 lei net ( astea sunt salariile directorilor din ziua de azi) , și cam atât, sau cel mult niște strigăte în plus pe lângă cele existente, încă un om care va veni sa fie ” șef ” ! Foarte bună ideea , extraordinar de bună! Felicitări!

  3. In sfarsit un om care gandeste. Si scoateti naibii si din fisa de autoevaluare grosolanii de tipul: voluntariat, responsabil lapte si corn, dirigentie(de parca sunt 100 de dirigentii) si alte facaturi de acest tip.Hei, tu, parinte de copil, crezi ca predau mai bine matematica fiului tau pentru ca impart corn si lapte in scoala? Pentru ca vrei, nu vrei, fisa aia asa crede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Grilele de salarii majorate pentru director, director adjunct, contabil-șef și secretar-șef, în funcție de gradul didactic, gradul școlilor și de categoria acestora, publicate de Ministerul Educației – proiect

Un proiect de hotărâre de guvern cu grilele detaliate pentru salariile directorilor și ale personalului didactic auxiliar de conducere a fost pus în transparență decizională de Ministerul Educației. Grilele sunt…
Vezi articolul

Scriitoarea Adina Popescu, despre programa de Bacalaureat la literatura română, care nu conține niciun autor din ultimii 50 de ani: Este fantastic. Vedem că tinerii nu prea mai citesc și practic nu îi ajutăm să se împrietenească cu textele literare

Copiii și tinerii citesc dacă cei din jurul lor le oferă modele – de la familie care să le spună că o alternativă pentru realitatea uneori copleșitoare sunt cărțile, la…
Vezi articolul

Nu poți decide închiderea unei școli la nivelul colectivului de părinți de la clasă, spune Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților / Senatorul USR Ștefan Pălărie a cerut ca părinții să decidă când se închid școlile la o incidență de peste 6 la mie

Întrebat ce părere are despre afirmația senatorului Ștefan Pălărie, care a scris pe Facebook că decizia privind trecerea în online a școlilor ar trebui lăsată în mâna colectivului de părinți…
Vezi articolul

Ariana Dudună, Asociația Elevilor din Constanța, mesaj pentru profesori: Această grevă trebuie să se încheie cu o victorie, altfel putem aprinde lumânarea pe învățământ. Continuați să luptați! Noi ne-am solidarizat cu voi, e rândul vostru să vă solidarizați cu viitorul nostru

Apel către cadrele didactice și angajații din Educație al președintei AEC, Ariana Dudună. Aceasta susține că aceștia nu ar trebui să cedeze, ci că „e timpul să vă solidarizați cu…
Vezi articolul