Pentru sporul de condiții vătămătoare dat profesorilor, ministra Educației a decis ca aplicația de salarizare să fie deblocată doar unde există sentințe – document / În martie, reprezentanții Ministerului Educației susțineau în mod mincinos că aplicația de salarizare a permis mereu plata acestui spor

1.551 de vizualizări
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com
În privința sporului de condiții vătămătoare, aplicația de salarizare a personalului din Învățământ va fi deblocată doar pentru salariații unde există sentințe, potrivit unui ordin de ministru. Este vorba de ordinul ministrului educației nr. 4517 din 30.05.2024, pentru punerea în executare a Deciziei civile nr. 81/A/2024 pronunțată de Tribunalul Hunedoara, în dosarul nr. 3.694/221/2022.

În luna martie, Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației trebuie să deblocheze/actualizeze aplicația de salarizare a personalului din Învățământ, pentru calcularea şi plata lunară a sporului pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare, după cum decis joi, 14 martie, Tribunalul Hunedoara. Decizia este definitivă.

ART.1 – „(1) Pentru punerea în executare a Deciziei civile nr. 81/A/2024 pronunțată de Tribunalul Hunedoara, în dosarul nr. 3.694/221/2022, definitivă, se deblochează în aplicația Edusal câmpul de înregistrare a procentului de 15% din salariul de bază aferent condițiilor periculoase sau vătămătoare de muncă, în statele de personal şi de plată, pentru membrii de sindicat menționați în Anexa la prezentul ordin.

(2) Deblocarea câmpului aferent condiţiilor periculoase sau vătămătoare de muncă se face începând cu data comunicării Deciziei civile nr. 81/A/2024, atâta timp cât se mențin condițiile de muncă constatate în Buletinele de determinare prin expertizarea locurilor de muncă depuse la dosarele de judecată.

(3) Sporul de condiții periculoase sau vătămătoare se va calcula cu respectarea legislației in vigoare de la aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 917/20.12.2017, începând cu 1 ianuarie 2018.” 

De menționat este că toți angajații din Ministerul Educației obțin sporul de condiții vătămătoare, potrivit unui document al instituției, în timp ce pentru angajații din școli și grădinițe a trebuit să decidă instanța plata acestui spor.

Conform ordinului citat mai sus, consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Judeţean Hunedoara va introduce lunar datele aferente sentințelor civile pronunțate (număr sentință civilă şi dată pronunțare, număr și dată dosar, CNP membru de sindicat):

ART. 2 – „Se va dezvolta sistemul informatic EduSAL în vederea aplicării prevederilor alin. (1) și (2) ale art. 1, astfel:

a) în aplicația locală EduSAL, atât în statele de personal cât şi în cele de plată, la setarea procentului de 15% pe câmpul Spor condiții periculoase sau vătămătoare se vor calcula sumele prin aplicarea procentului la salariul de bază proporțional cu norma ocupată, atât timp cât se mențin condițiile de muncă constatate în Buletinele de determinare prin expertizarea locurilor de muncă şi cu îndeplinirea condițiilor legale de acordare. 

b) consilierul juridic al Inspectoratului Şcolar Județean Hunedoara va avea acces securizat pe portalul EduSAL prin credențialele ce îi vor fi alocate.

c) consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Judeţean Hunedoara va introduce lunar datele aferente sentințelor civile pronunțate (număr sentință civilă şi dată pronunțare, număr și dată dosar, CNP membru de sindicat), precum și datele Buletinelor de determinare prin expertizarea locurilor de muncă: număr / dată emitere şi valabilitate, după verificarea de legalitate a îndeplinirii condițiilor de acordare a acestui spor şi pe viitor. Va completa numărul și data actului administrativ emis de ordonatorul de credite cu măsurile dispuse în vederea remedierii condițiilor de muncă vătămătoare sau periculoase, constatate şi consemnate în Buletinul de determinare și va salva înregistrările cu rezoluţie de aprobare/respingere.

d) lunar, ordonatorul de credite al Inspectoratului Şcolar Iudeţean Hunedoara va aproba raportul cu datele centralizate introduse pe portal de consilierul juridic. (…)”

În aprilie, reprezentanții Ministerului Educației au transmis sindicatelor profesorilor că aplicația de salarizare a personalului din Învățământ „a permis și permite și la momentul actual plata” sporului pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). De remarcat este faptul că, în luna martie, Tribunalul Hunedoara a decis că Ministerul Educației este obligat de instanță să actualizeze aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ, pentru calcularea sporului de condiții vătămătoare de 15%.

În ordinul de ministru se arată că Inspectoratul Şcolar Județean Hunedoara va lua măsurile ce se impun pentru desfăşurarea activității în deplină siguranţă şi normalizarea condițiilor de muncă, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare.

ART.3 – „(1) În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, Inspectoratul Şcolar Județean Hunedoara va lua măsurile ce se impun pentru desfăşurarea activității în deplină siguranţă şi normalizarea condițiilor de muncă, aplicând recomandărilor din Buletinul de determinare prin expertizarea locurilor de muncă, precum şi pentru asigurarea securității și sănătăţii în muncă cu respectarea prevederilor Legii nr. 319/2006 a securităţii și sănătăţii în muncă,

(2) La finalul termenului prevăzut la alin. (1), Inspectoratul Scolar Județean Hunedoara va înainta către Ministerul Educației, raportul cu măsurile dispuse și modul de îndeplinire a acestora.”

Ordinul de ministru poate fi consultat mai jos:

Ce stabilește Legea salarizării nr. 153/2017

Articolul 13 – „(1) În raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

(2) Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum și condițiile de acordare a acestora se stabilesc de către ordonatorul de credite, cu consultarea partenerilor sociali, în limita prevederilor din Regulamentul prevăzut la art. 23 din prezenta lege, elaborat potrivit prezentei legi, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autoritățile abilitate în acest sens.

(3) Personalul didactic care desfășoară activitate de predare – învățare – evaluare în sistemul penitenciar primește un spor de până la 15% din salariul de bază.”

Amintim că noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ 2023 a intrat în vigoare de pe data de 5 iulie, potrivit documentului semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca. Iată ce prevede documentul:

Articolul 28 – „(12) Angajaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap, tinerii sub vârsta de 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de 6 zile lucrătoare, în condiţiile legii.”

Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ministerul Educației este obligat de instanță să actualizeze aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ, pentru calcularea sporului de condiții vătămătoare de 15%
Reprezentanții profesorilor, mințiți în față de reprezentanții Ministerului Educației că aplicația de salarizare EduSal ar fi permis mereu plata sporului pentru condiţii vătămătoare de muncă / Luna trecută, Tribunalul Hunedoara a obligat Ministerul Educației să actualizeze aplicația exact pentru ca acest spor să poată fi calculat
Noul contract colectiv de muncă pentru Învățământ intră în vigoare de astăzi – descarcă documentul. Cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați

10 comments
  1. informații eronate…..in Ministerul Educației sporul de condiții vătămătoare doar teoretic este 15% deoarece a fost înghețat la suma efectivă din 2018 așa că el reprezintă real cam 7% raportat la salariile de bază din 2024…..e clar?

    1. Nu e nimic eronat.
      E fix 15% din cuantumul stabilit.
      Dar e.

      PS
      Si sporul neuropsihic al profesorului e plafonat la salariul din 2017 și nu pare să intereseze pe cineva.

  2. Ați mai văzut vreodată un Ordin de Ministru care să reglementeze doar pt un județ?

    Doar pt un om? (Cons. juridic)? Care primește drept de acces sprcial la un sistem informatic?

    Deca era doar mitomană de acum e și ilegală.

  3. Conform ordinului, consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Judeţean va introduce lunar datele aferente sentințelor civile pronunțate.
    Aspect total nelegal. Seria de abuzuri ale ministrului educației continua. Este ca și cum i-ar da sarcini să conducă mașina intitutiei, că doar e șofer…
    Odată, că juristul nu e contabil sa dețină sumele aferente sporului.
    Apoi, este unul singur pe județ și are atribuții stabilite de legea specială, nu de omenuri făcute pe genunchi.
    Tot juristul va introduce sporurile unitățile școlare? Întreb pentru un prieten!

  4. Dragă redacție,

    Rectificați vă rog.
    Este vorba doar de județul Hunedoara.

    In restul județelor deciziile instanțelor identice nu se aplică.
    Tehnic Ministerul dă banii doar obligat de instanță după o nouă acțiune judecătorească.

    Adică ar trebui o altă chemare in judecata si o sentință definitivă pentru deblocarea Edusal in fiecare situație identică din țară.

    Nu e nicio noutate.
    Așa au făcut mereu.
    Si cu norma de hrană și cu tichetele de vacanta.
    Cu toate.
    Pur si simlu amână si trag de timp cu tertipuri juridice de tip interlop.

    PS
    Avem situație identică in școală.

  5. Cardurile de prima didactica cand se dau la toata lumea? In august expira suma. De ce nu se prelungeste valabilitatea sumei daca au fost deficiente la distribuire? Plus ca in septembrie, cand avem cea mai mare nevoie de ele, nu mai sunt valabile. Ar trebui ca valabilitatea lor sa fie de la un card la altul. Ramanem descoperiti fix la inceput de an scolar cand avem mare nevoie de hartie, cartuse, imprimanta, cand se dau teste initiale, se fac planificari etc. Sa ne lase si in septembrie-octombrie sa ne cumparam, pana vin banii pe 2024. Mai ales ca unii le-am primit tarziu sau nu le-am primit nici acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fosta inspectoare Iulia Cabrancea de la ISJ Constanța, condamnată de instanță la muncă în folosul comunității la un muzeu sau spital, după ce a recunoscut că a luat și o șpagă de 200 de euro, la o lună după ce a primit 5.000 de euro pentru a transfera un elev

Fosta inspectoare școlară din Constanța Iulia Cabrancea va face muncă în folosul comunității la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța sau la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, timp…
Vezi articolul

Ministrul Cîmpeanu “pare să nu înțeleagă cum funcționează statul de drept” – Cristian Pîrvulescu, SNSPA / Acesta insistă asupra valabilității Ordonanței 99, ce permite o perioadă de tranziție din online la predarea față în față “pe întreg parcursul anului universitar”

Ordonanța de urgență 99/2021, invocată în ultima săptămână ca argument legislativ pentru o tranziție mai lungă de la predarea online la cursuri onsite în universități, “nu are nicio legătură cu…
Vezi articolul