Guvernul adoptă rectificarea bugetară prin care alocă bani suplimentari pentru salariile profesorilor și burse / Premierul Ciolacu anunță o rectificare concentrată pe investiții, inclusiv pentru școli, dar la Ministerul Educației e prevăzută o scădere a fondurilor de investiții

3.566 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Călin
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în deschiderea ședinței de guvern de luni, că executivul va aproba rectificarea bugetară anunțată săptămâna trecută, pe care a prezentat-o drept una concentrată pe investiții. El a menționat, între altele, școlile ca beneficiare ale acestor investiții. Pe de altă parte, după cum Edupedu.ro a relatat pe 19 septembrie, bugetul Ministerului Educației este prevăzut să crească, fiind mai mulți bani alocați pentru salarii și burse, dar pentru investiții în domeniul învățământului este prevăzută o scădere a fondurilor.
  • Chiar și creșterile prevăzute pentru Ministerul Educației au suferit modificări – în sens negativ – între versiunea inițială și cea ajunsă la Consiliul Economic și Social – detalii mai jos.

Marcel Ciolacu în deschiderea ședinței de guvern, despre rectificarea ce duce deficitul bugetar la 6,9% din PIB, dar care, spune el, susține investițiile:

  • „84% din deficit merge în zona de investiții. Suntem primul stat european ca raport între deficit și volumul de investiții. Evident că la acest nivel record de investiții, crește și deficitul bugetar la 6,9% din Produsul Intern Brut. Este însă un deficit sustenabil, ținând cont că 8,5 lei din 10 cheltuiți merg în autostrăzi, spitale, școli și rețele de gaze, apă și alte obiective de interes local.”

Edupedu.ro a relatat că, în cazul Ministerului Educației, bugetul crește cu 8%, potrivit proiectului de rectificare pus în consultare săptămâna trecută. Cei mai mulți bani – aproape 4 miliarde de lei – erau alocați salariilor și burselor.

În schimb, în cazul fondurilor pentru investiții, era prevăzută o tăiere de 10%.

Proiectul de buget pus în consultare prevedea o creștere de 4,6 miliarde în total pentru Învățământ, din care 2,7 miliarde – plus la cheltuieli de personal, iar aproape 1,2 miliarde – plus la „Alte cheltuieli” (burse). În schimb, pentru investiții era prevăzută o scădere de 10,03%.

În versiunea ajunsă la Consiliul Economic și Social primele valori au suferit ușoare modificări în minus față de versiunea pusă în consultare publică:

  • 4,59 miliarde le (în loc de 4,62 miliarde)i – Învățământ
  • 2,70 miliarde lei (în loc de 2,71 miliarde) –  Cheltuieli de personal
  • 1,18 miliarde lei (în loc de 1,19 miliarde) – Alte cheltuieli
  • Scăderea pentru investiții în învățământ a rămas, însă, neatinsă

Declarațiile premierului Ciolacu în deschiderea ședinței de guvern:

Citește și:
Bugetul Ministerului Educației crește cu 8% la rectificare, cei mai mulți bani sunt alocați pentru salarii și burse: aproape 4 miliarde de lei / 10% tăiere la fondurile pentru investiții – proiect

1 comment
  1. conform legii și a înțelegerii de după ultima grevă, salariile profesorilor categoric ar trebui sa crească.Insa ministrul de finanțe ne spune că salariile bugetarilor vor fi înghețate începând cu anul 2025.Sa vedem ce se va întâmpla în așa fel încât să fie respectate toate..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Practica didactică în România nu reflectă obiectivele de învățare din curriculumul național, carierei didactice îi lipsesc trăsături-cheie ale unei profesii cu înaltă calificare, evaluarea competențelor profesionale nu se bazează suficient pe dovezi – raport-diagnostic al OCDE

Obiectivele curriculumului bazat pe competențe nu este reflectat nici acum în practica didactică, în condițiile în care au existat formări în domeniu, potrivit raportului-diagnostic realizat de Organizația pentru Cooperare și…
Vezi articolul

Harta școlilor dezavantajate există deja din 2016, susține Asociația Human Catalyst, după ce Ministerul Educației a anunțat că “inițiază demersul de realizare a Hărții școlilor dezavantajate din România”

Harta școlilor dezavantajate este realizată deja de Asociația pentru Educație și Justiție Socială Human Catalyst, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Anunțul vine la o zi după ce Ministerul Educației…
Vezi articolul

Szekely, întrebat dacă el crede că părinții se opun testării elevilor: „Oh, da. Am primit nenumărate mesaje de la părinți. Inclusiv eu personal am fost acuzat că forțăm copiii să intre în programe de testare biologică ale unor oculte mondiale…”

Consilierul lui Sorin Cîmpeanu, Radu Szekely, a spus că a primit numeroase apeluri și mesaje de la părinți care se opun testării elevilor, în condițiile în care, începând de săptămâna…
Vezi articolul

Toate școlile și liceele pot promova elevii, după ce aplicația informatică SIIIR a fost deblocată. Singurele clase care pot fi promovate fără formațiune viitoare sunt cele terminale – document

Școlile și liceele pot promova elevii, după ce aplicația informatică SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România – n.red) a fost deblocată. Potrivit unei informări a Inspectoratului Școlar Județean…
Vezi articolul