„Am pierdut cardul educațional”. Ce trebuie să facă părinții, potrivit unui ghid publicat de Inspectoratul Școlar Județean Covasna

432 de vizualizări
Foto: Ministerul Fondurilor Europene
Părinții care au pierdut cardul de tichete educaționale trebuie să îl blocheze, potrivit unui ghid publicat de Inspectoratul Școlar Județean Covasna. Documentul răspunde la următoarele întrebări: „Cum aflu PIN-ul, dacă l-am pierdut sau nu mi-l amintesc?”, „Ce fac daca am pierdut cardul?”, „Cum aflu ce sumă mai am pe card?”, „Ce valabilitate au sumele încărcate pe card?”, „Pot retrage numerar de pe carduri?”.

Ce fac daca am pierdut cardul? Dacă ați pierdut cardul sau acesta v-a fost furat, este necesar să îl blocați. Pentru aceasta, vă rugăm să apelați 0374 66 22 73 sau să intrați în contul din Up Mobil și să blocați cardul din aplicație. Apoi adresați-vă unității de învățământ de care aparțineți pentru emiterea unui nou card”, se arată în ghid.

Cum aflu ce sumă mai am pe card? Pentru a afla suma disponibilă pe card, apelați la 0374 66 22 73 având la îndemână cardul și CNP-ul sau folosiți aplicația Up Mobil. Sumele sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor”, conform documentului.

Cine poate primi cardurile educaționale

În cazul preșcolarilor, calcularea venitului la care se raportează se modifică față de anii trecuți, pentru că, începând cu luna ianuarie 2024, ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei vor fi înlocuite cu venitul minim de incluziune (VMI).

a) copiii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015, republicată;

Potrivit legii nr. 248 din 28 octombrie 2015, articolul 5 prevede condițiile de acordare a sprijinului:

  •  Acordarea stimulentelor educaționale este condiționată de frecvența regulată la grădiniță a copiilor din familiile beneficiare ale stimulentului educațional prevăzut de prezenta lege.
  • În sensul prezentei legi, prin frecvență regulată se înțelege prezența zilnică a copilului la grădiniță în luna monitorizată, cu excepția absențelor motivate.
  •  Se consideră absențe motivate, ce nu afectează acordarea tichetelor sociale, următoarele cazuri, cu condiția ca acestea să nu depășească 50% din zilele de grădiniță:
    • a) absențe medicale: motivate, numai dacă părinții aduc scutiri medicale corespunzătoare perioadelor în care au lipsit copiii, la revenirea acestora la grădiniță. În caz excepțional, o singură dată pe an școlar, copiii pot beneficia de tichete sociale și dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de 50% din zilele de grădiniță, din motive medicale;
    • b) învoiri: copiii pot fi învoiți de către părinți în limita a 3 zile pe lună, cu condiția anunțării cadrelor didactice.

b) copiii dezavantajați din învățământul de stat primar înscriși în învățământul de stat primar care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară;

c) copiii dezavantajați din învățământul de stat gimnazial înscriși în învățământul de stat gimnazial, care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Condițiile de eligibilitate pentru anul școlar 2024/2025, conform O.U.G. 83/13.10.2023:

Potrivit anunțurilor mai multor școli, beneficiază următoarele categorii de copii:

1. Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc cumulativ următoarele
criterii:

  • venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat preșcolar este de maxim 692 lei (beneficiază doar copiii preșcolari înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conf. Legii nr.248/2015)

2. venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat primar și gimnazial realizat in luna iulie 2024 și fie de maxim 1.850 lei (beneficiază doar elevii înscriși în învățământul de stat primar/gimnazial care îndeplinesc criteriile de venit stabilite in Programul național de rechizite școlare, conf. Ordonanței Guvernului nr.33/2001).

Citește și:
Cererile pentru cardurile educaționale de 500 de lei, pentru anul școlar 2024-2025, se depun la secretariatul școlii până în data de 3 octombrie / Model de cerere și acte necesare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu vorbește despre aceleași 5 componente necesare pentru învăţământul digitalizat pe care le menționează de peste un an: conectivitate generalizată la internet, echipamente, profesori pregătiţi pentru predarea online și platforme securizate

La peste un an distanță de când vorbea despre nevoia de digitalizare și un sistem de educație online, Sorin Cîmpeanu folosește aproape aceleași cuvinte când vine vorba despre digitalizarea învățămânțului:…
Vezi articolul